CASE REPORT: Sodelovanje je ključ do uspeha

Leta 2017 nas je obiskala gospa z željo po ureditvi slabega stanja v ustni votlini. Po opravljeni celostni diagnostiki – ortopantomogram, CBCT-posnetek zgornje in spodnje čeljusti, elektronske meritve stanja dlesni, študijski modeli in fotografiranje – smo ugotovili, da so prizadeta vsa področja ustne votline, torej biološko (dlesen in kost), biomehansko (zobne krone), funkcijsko (griz) in estetsko.

K načrtovanju smo pristopili interdisciplinarno, torej v sodelovanju z ortodontom, dr. Dejanom Pirtovškom, in oralnim kirurgom, dr. Juretom Gačnikom, saj sta bila potrebna ortodontsko zdravljenje in poznejša rehabilitacija z implantati. Čas zdravljenja smo ocenili na dve leti.

V prvi fazi zdravljenja smo opravili zdravljenje obzobnih tkiv, sanirali zobno gnilobo oziroma zamenjali neustrezne zalivke in opravili ponovna koreninska zdravljenja. Zgornjo levo sedmico smo odstranili in tako pripeljali stanje v ustni votlini do faze, ko se lahko prične ortodontsko zdravljenje, katerega cilj je urediti tesno stanje spodnjih sekalcev. Prva faza zdravljenja je trajala leto dni.

Sledila je vstavitev dveh implantatov Straumann zgoraj levo, hkrati je bil zaradi pomanjkanja kosti opravljen dvig sinusnega dna.

Zaključku ortodontskega zdravljenja je sledila protetična rehabilitacija zgornje čeljusti, in sicer s polnokeramičnimi cirkonskimi prevlekami na obstoječih zobeh ter na dveh implantatih. V tej fazi je prišlo do zapleta z zgornjo levo dvojko, katere korenina je počila, zato je bilo treba zob odstraniti. Zapleti so del tovrstnih zahtevnih zdravljenj. V tem primeru je bila potrebna prilagoditev načrta zaradi izgube zgornje leve dvojke. Zaplet smo rešili z nadomestitvijo dvojke z mostičkom, ki smo ga po zacelitvi rane le prilagodili. Zaplet je odložil končno rešitev za tri mesece.

Predstavil sem vam primer, ki zajema zdravljenja iz vseh vej zobozdravstva in edino pravo pot oziroma vodenje vseh postopkov; ti nas pripeljejo do uspešne in dolgoročne rešitve. Zdravljenje je bilo zaključeno dobri dve leti po prvem obisku pacientke.

Simon Bele, dr. dent. med.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor