Vse veje sodobnega zobozdravstva

Maja 2017 nas je obiskala gospa s težavami z zgornjo levo šestico. Po opravljeni začetni diagnostiki smo ugotovili, da je zgornja leva šestica izgubljena, zato smo jo odstranili. Nadaljnja temeljita diagnostika – ortopantomogram, CBCT-posnetek zgornje in spodnje čeljusti, elektronske meritve stanja dlesni, študijski modeli in fotografiranje – pa je pokazala, da je stanje v ustni votlini zelo slabo. Prizadeta so bila vsa področja ustne votline, torej biološko (dlesen in kost), biomehansko (zobne krone), funkcijsko (griz) in estetsko. Pacientko je zlasti motil njen nasmeh.

K načrtovanju smo pristopili interdisciplinarno, torej v sodelovanju z ortodontom, dr. Dejanom Pirtovškom, in oralnim kirurgom, dr. Juretom Gačnikom, saj sta bila potrebna ortodontsko zdravljenje in poznejša rehabilitacija z implantati. Čas zdravljenja smo ocenili na dve leti.

V prvi fazi zdravljenja smo opravili zdravljenje obzobnih tkiv ter sanirali zobno gnilobo oziroma zamenjali neustrezne zalivke in tako pripeljali stanje v ustni votlini do faze, ko se lahko prične ortodontsko zdravljenje.

Januarja 2017 smo pričeli z ortodontskim zdravljenjem s sistemom Invisalign, snemljive prozorne folije.

Zaradi digitalne tehnologije sva lahko z dr. Pirtovškom, ki je pripravil načrt ortodontskega zdravljenja, sodelovala na daljavo in tako tudi pacientki prihranila veliko časa. Invisalign sistem je pacientki zaradi njenega poklica in lažjega vzdrževanja ustne higiene oziroma prisotnosti sicer stabilne parodontalne bolezni tudi zelo odgovarjal.

Novembra 2017, ko je bilo ortodontsko zdravljenje v zadnji četrtini, je dr. Gačnik v spodnjo čeljust vstavil tri implantate, enega desno in dva levo.

Marca meseca 2018 je bilo ortodontsko zdravljenje že v zaključni fazi. Zdravljenje je potekalo bistveno hitreje, kot smo predvidevali. Tako smo od začetka marca do začetka aprila 2018 najprej protetično oskrbeli zgornjo čeljust, in sicer s polnokeramičnimi cirkonskimi mostički zgoraj levo in desno ter polnokeramičnimi cirkonskimi prevlekami na treh implantatih v spodnji čeljusti. Istočasno smo z rezkalno mašino, ki jo imamo v ordinaciji, izdelali stabilizacijske folije, ki bodo zagotavljale stabilnost zob po zaključeni ortodontski terapiji.

Predstavil sem vam primer, ki je zajemal zdravljenja iz vseh vej zobozdravstva in edino pravo pot oziroma vodenje vseh postopkov, ki nas pripeljejo do uspešne in dolgoročne rešitve. Zdravljenje je bilo zaključeno slabi dve leti po prvem obisku pacientke, ki ima, kot sama pravi, sedaj lep in zdrav nasmeh.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor