”Gospod doktor, NE NITKAM, ker…”

nitkanje

  • “MI POTEM KRVAVIJO DLESNI”

Ravno to je znak vnetja, saj dlesni same po sebi ne krvavijo. Neustrezna higiena medzobnih prostorov je pogoj za nabiranje plaka na teh mestih. Plak so mehki ostanki hrane, ki so hrana za bakterije, na katere naš imunski sistem odreagira z vnetjem. Za vnetje je značilna povečana prekrvavitev dlesni in oteklina, zaradi katere le ta ob draženju zakrvavi. Ob rednem nitkanju površinska krvavitev dlesni preneha v roku od 3 do 5 dni.

  • “ČISTIM Z ZOBOTREBCEM”

Zobotrebec ni primeren pripomoček za čiščenje medzobnih prostorov in delov zob ob dlesni. Se namreč ne prilagaja obliki zoba, ne očisti celotnega medzobnega prostora, je koničast in lahko poškoduje dlesen.

  • “SE MI BODO RAZMAJALI ZOBJE”

Zobje so sidrani v kost s korenino preko posebnih vlaken, ki delujejo kot nekakšen amortizer griznim silam. Zaradi teh vlaken je zob sam po sebi pomičen do 0,2 mm, kar omogoča normalen prehod zobne nitke. Prav zaradi njene uporabe bomo zobe in obzobna tkiva ohranili!

  • “MI NITKA POTEM NOTRI OSTANE”

V kolikor se ob nitkanju nitka natrga, je vzrok v kariesu na eni od zobnih ploskev, pogosteje pa v neustrezni plombi, ki je potrebna zamenjave, ne glede na njeno starost!

  • “SE BOJIM, DA MI BO POTEM ODPADLA PLOMBA”

Sile s katerimi so plombe prilepljene na zobe, so veliko večje od sil nitkanja, tudi v primerih zatikanja za njihove robove. Plomba, ki bi jo odstranili s potegom nitke je neustrezna, ne tesni in povzroča napredovanje kariesa, zaradi vdora bakterij med zob in plombo.

Iz vsega povedanega sledi, da ZA NE-NITKANJE IZGOVORA NI!

Blaž Tesovnik, dr. dent. med

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor