Nasveti za prehranjevanje med ortodontskim zdravljenjem

Prehranjevanje lahko prvih nekaj tednov po lepljenju zvezdic postane kar zahtevna naloga. Še posebej, če se to zgodi pred prazniki, ko so mize še posebej bogato obložene (velika noč, božič, pust). Zvezdice se zažirajo v lice in sluznico in pravilno žvečenje je zelo oteženo.


Ko se zvezdice prilepijo na zobe, se pogosto zgodi, da ni več pravega ugriza. Ko se zdravljenje nadaljuje in se zobje začnejo premikati, se je potrebno prilagoditi in sprejeti nov način žvečenja in grizenja. Večina ljudi se na spremembo navadi in se začne normalno prehranjevati po 2 – 3 tednih. Najboljša rešitev je potrpežljivost.

Sledi nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali prve dni:

  • Umirite se. Žvečite počasi in previdno. Razkosajte hrano na manjše koščke. Pozabite na velike grižljaje in pozabite na basanje s hrano. Ključ vsega je mirnost!
  • Držite se mehke hrane Kmalu boste lahko spet jedli zrezke. Vendar v prvih nekaj tednih se raje izogibajte gumijasti hrani in si privoščite mehkejšo, ki jo je lažje prežvečiti.
  • Izogibajte se nitkasti hrani, še posebej če imate nameščen aparat za širjenje zgornjega zobnega loka. Če uživate v navijanju špagetov okoli vilice, se temu raje odpovejte in jih narežite na manjše koščke, kajti zlahka se vam navijejo okoli zvezdic. Previdni bodite tudi pri prehrani, ki postane nitkasta, ko se segreje (npr. mozzarella).
  • Pozabite na oreščke in semena. Ti se vam bodo zataknili za zvezdice in spravili vas bodo ob pamet, dokler jih ne boste odstranili s ščetko ali nitko. Enako velja za pokovko. Lepljiva hrana se bo enostavno prilepila na zvezdice, hkrati jo je zelo težko odstraniti. Seveda si ne želite ugrizniti v nekaj trdega, kar odlepi zvezdico od površine zoba.
  • Ugriznite s stranskimi zobmi. Nekaj časa bo grizenje s sprednjimi zobmi precej težavno. Raje to počnite z zadnjimi zobmi. Poleg tega, če boste skušali odgrizniti slasten kos pice s sprednjimi zobmi, je velika verjetnost, da se vam bo stopljen sir prilepil povsod po zvezdicah.
  • Bodite zelo previdini pri hrani, ki vsebuje skrite velike kose mesa ali zelenjave, kot so sendviči ali kebab. Previdno ugriznite v ta tip hrane, tako da ne trgate z zobmi, najbolje da uporabite kar vilico in nož ali s prsti odtrgate manjše koščke. Suši je lahko prav tako problematičen, zato je najbolje, da ga razrežete na manjše koščke in nato počasi pojeste.
  • Večkrat si privoščite hladne stvari, kot so sladoled, ledeni čaj ali zmrznjen jogurt. Hladna hrana zmanjša občutljivost, ki nastane zaradi delovanja žičnega loka.
  • Če postane prehranjevanje preveč boleče zaradi ranic in razjed, uporabite poseben vosek, ki ga lahko v večjih količinah nanesete na zvezdice, kjer so najbolj boleča mesta.

Prvih nekaj tednov po namestitvi zvezdic je najhujših. Vendar ko se dlesni in sluznica navadijo na novosti v ustih in ko se boste prilagodili na drugačno žvečenje in grizenje, vam prehranjevanje ne bo več delalo težav. V nekaj mesecih boste ponovno lahko jedli hrustljavo hrano, nošenje zvezdic pa ne bo več povzročalo občutljivosti zob.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor