Posredovati ali ne – Željkina zgodba

bruksizem

Željka je pacientka Ustne Medicine že kar dolgo časa. Z njenim ustnim zdravjem smo zadovoljni. Nima parodontalne bolezni, zobje so brez lukenj, res pa je, da ima v ustih veliko plomb, ki pa so O.K. Dobro tesnijo in ji dovoljujejo udoben ugriz. Estetskih zadržkov nima, kljub temu, da so zobje malce rjavi in kratki.


Scenarij številka 1: Željka je prišla k nam na redni kontrolni (polletni) pregled. Pohvalili smo njeno dosledno higieno in veseli ugotovili, da je njeno stanje stabilno. Tako smo preostanek časa namenili za pogovor o zimskih počitnicah in psu, ki ga ima zelo rada, a je – za vraga! – nikakor ne uboga.

Scenarij številka 2: Željka je prišla k nam na redni kontrolni (polletni) pregled. Pohvalili smo njeno dosledno higieno in veseli ugotovili, da so dlesni zdrave in zobje brez (novih) lukenj. Kljub temu, da se na stolu rada pogovarja in da bi debata lahko zavila proti počitnicam in kužku, smo jo opozorili na nekaj, kar nam ni dalo miru. Njeni zobje postajajo vse krajši in tanjši, prav tako tudi plombe. Svetovali smo ji, da raziščemo, zakaj je temu tako. Strinjnala se je. Po pogovoru in analizi njenega ugriza smo odkrili vzrok obrabe njenih zob. Nasploh so vzroki za pretirano obrabo zob (več kot 10 mikronov na leto) štirje: neusklajen ugriz oz. negativen vzorec žvečenja, bruksizem (nočno stiskanje zob), razvade (grizenje nohtov ipd.) in kisline, ki topijo sklenino zoba.

V Željkinem primeru smo ugotovili, da ponoči škripa z zobmi ter da njene zobe dodatno topijo kisline. Rada jé kislo hrano, poleg tega pa se ji vsebina iz želodca »sem ter tja« vrne nazaj v usta. Kaj storiti? Ali sploh posredovati?

Željki smo pojasnili, da obstajata dve možnosti za njeno blagostanje. Najprej je potrebno uravnavati vzroke, ki ogrožajo njene zobe. Svetovali smo ji opornico, ki ji bo preprečila stiskanje zob. Kar se tiče kislin, pa smo ji svetovali spremenjen jedilnik in obisk zdravnika, ki jo je usmeril k specialistu za želodčne težave.

Kaj pa storiti s posledicami, torej obrabljenimi zobmi? Željki smo svetovali, da vsaj nekaj mesecev spremljamo njeno stanje. Problem obrabljenih zob je v tem, da so nagnjeni k še večji obrabi. V katerem trenutku torej Željki svetovati, da oslabljene zobe okrepi in zaščiti?
Željka ni bila ravno vesela nad idejo, da bi njene zdrave zobe v prihodnosti »brusili«. »Ali je to zares nujno?« nas je izzvala.

Zaupali smo ji, da je to možen in v prihodnosti smiseln scenarij, ki ni namenjen estetskim izboljšavam (kljub temu, da bi bil njen nasmeh veliko lepši), ampak je podrejen zaščiti in okrepitvi zob. Zobu, ki ima sicer zdrave dlesni in je po možnosti brez lukenj, vendar pa ga že manjka 2 mm, ne moremo dati imena zdrav. Tako kot ni zdrava zlomljena ali poškodovana roka, pa čeprav ni okužena.

Željko še vedno spremljamo, nam je pa nazadnje povedala, da se ji zaradi primernega pojasnila in vloženega časa, ideja o obnovitvi zob ne zdi več tako tuja.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor