Kol v zemlji ali koliščarji

Koliščarji so ena izmed mojih ljubših asociacij, ki jih uporabljam pri razlagi pomena parodontalne bolezni ali kako se premikajo zobje pri ortodontskem aparatu. Že beseda mi je všeč (njen zvok pri izgovarjavi ima tak pravi kleni slovenski značaj). In koliščarji so bili eni prvih evropskih naseljencev na našem prostoru. V svojem vsakdanu so uporabljali kole. Slednje so vehementno zabijali v zemljo in nanje obešali razne stvari, najraje svoja domovanja.

Zobje so vsajeni v kosti podobno kot koli v zemlji. Ko je zemlja čvrsta in je kol vanjo zabit več kot dve tretjini dolžine, imamo zelo dobro delujoč, čvrst kol, na katerega se lahko zanesemo, da bo dobro služil svojemu namenu. Če pa sčasoma ne skrbimo dovolj za ta kol (zob) in se začne trava (dlesen) okrog njega uničevati, bo dež (hrana, bakterije) začel spirati zemljo okoli kola, ki bo tako postajal vse bolj viden, saj ga bo vedno več kukalo iz zemlje. Kmalu ga bo že več kot polovica štrlela iz razbrazdane ter vedno bolj zmehčane podlage in sčasoma se bo začel majati. Lahko se bo vanj zaletela kakšna divjad ali nekdo, ki bi se rad oklepal plota, in nesrečni kol lahko tako celo izpade. Če ga želimo rešiti, ga moramo utrditi z novo zemljo, lahko dodamo še kakšen kamen, ki ga bo dodatno učvrstil, okoli njega pa zabijemo dodatne kole in jih povežemo med seboj, da bo naš poškodovani kol nosil čim manjšo težo ograje.

Podobno je z zobmi, izgubi opore pa lahko rečemo tudi parodontalna bolezen. Zemljo predstavlja kost, ki jo pokriva dlesen. Ta mora biti čvrsta in zdrava, saj le tako opravlja zaščitno vlogo pred zunanjimi vplivi v ustih. Če je zob že močno prizadet (dlesen se je umaknila, kosti ob zobu je malo), si lahko pomagamo tudi z ortodontskimi aparati, s katerimi tako oslabljen zob postavimo v ustreznejši položaj, ga povežemo s sosednjimi zobmi in dobimo zdravo, čvrsto celoto. Naša naloga je le še, da pridno skrbimo za dlesen, ki mora biti lepe bledo rožnate barve, zdrava in čvrsta, saj bo le tako lahko ščitila zobe pred izgubo. Splača se potruditi že zelo zgodaj, ko so ‘koli’ še zdravi in čvrsti, da do izgube ‘zemlje’ okoli njih sploh ne bo prišlo.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor