Preprečite nastanek parodontalne bolezni

Veliko ste že slišali o parodontalni bolezni, tako imenovanem tihem ubijalcu. Bolezen se pojavi, ker smo premalo pozorni na skrb za medzobne prostore. Na srečo pa obstajajo pripomočki, ki nam pomagajo ustvariti oziroma ohranjati dobre in zdrave osebne navade ter s tem preprečiti parodontalno bolezen.

Nekaj, s čimer nas večina nima težav, je ščetkanje. Seveda pa igra zelo veliko vlogo zobna ščetka, ki jo uporabljamo glede na to, na katero tehniko ščetkanja smo navajeni. Priporočamo kombinacijo navadne zobne ščetke TePe Supreme s podaljšanimi ščetinami in sonične ščetke Waterpik, ki s svojimi vibracijami hitreje in učinkoviteje odstrani zobne obloge. Najbolje je, če sonično zobno ščetko uporabljate zvečer, saj se čez dan nabere največ oblog od hrane in pijače.

Več težav pa nam predstavlja čiščenje medzobnih prostorov, ki je pri preprečevanju parodontalne bolezni še toliko pomembnejše. Obloge se nabirajo v medzobnih prostorih in na zobnih vratovih. Tako so naši obzobni žepi polni bakterij, ki imajo v primeru neočiščenih oblog idealne pogoje za razmnoževanje. Na ta način pride do vnetja dlesni, ki se lahko razvije v parodontalno bolezen.

Nitkanje zna biti za večino prava nadloga, ker težko sežemo do zadnjih zob, ne poznamo prave tehnike ter si tako ranimo dlesni. Vendar ta pripomoček še vedno najbolj priporočamo kot najboljšega za čiščenje medzobnih prostorov. Zobna nitka Splat je ploščate oblike in prožna, tako da z lahkoto zdrsi v tesne medzobne prostore, hkrati pa je močna in se ne cefra. Če nitka ni prava rešitev za vas, obstajajo tudi medzobne ščetke. Pri njih moramo biti najbolj pozorni na velikost, ki mora biti ravno pravšnja. Če niste prepričani, katera je prava za vas, vam lahko medzobni prostor izmerimo v Dentoteki. Za najboljše so se izkazale medzobne ščetke TePe, katerih žička je oblečena v PVC in ščetine so zelo goste. Prav tako jih dobite na dolgih in ukrivljenih držalih, ki omogočajo, da očistite medzobni prostor tudi čisto zadaj.

V primeru zobnega aparata, mostička ali implantatov je čiščenje z medzobnimi ščetkami ali nitko oteženo. V tem primeru je odlična investicija zobna prha, ki z vodnim pritiskom odstrani obloge iz obzobnih žepkov in med mostičkom in dlesnijo. Waterpik zobna prha je ravno prav močna, saj nižji tlak nima zadostnega učinka, premočna pa lahko poškoduje dlesni. Pulzirajoč curek očisti medzobne prostore in masira dlesni. Lahko jo uporabljajo vsi družinski člani. Tako pri otrocih poskrbimo za odlično ustno higieno in dobre navade. Kot pravi pregovor: navada je železna srajca.

Monika Benedičič, organizatorka v Dentoteki

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor