Zmote in resnice parodontalne bolezni

Bolezni obzobnih tkiv so danes glavni krivec za izgubo zob. O parodontalni bolezni kroži veliko mitov in prepričanj, za katere je zadnji čas, da jih dokončno razjasnimo.

Parodontalna bolezen ni pogosta.

Ne drži. Parodontalna bolezen zajema širok spekter bolezenskih stanj in oblik. Dejstvo je, da ima katero izmed oblik parodontalne bolezni v življenju več kot 90 odstotkov ljudi. Najpogostejša je začetna oblika – vnetje dlesni ali gingivitis.

Parodontalna bolezen se jasno kaže v ustih.

Na žalost ni tako. Večinoma vnetje dlesni ne povzroča večjih težav in bolečine. Celo pri napredovali parodontalni bolezni, pri kateri je prišlo do izgube večine podporne kosti, le redko čutimo bolečino. Velikokrat ljudje prej opazijo majavost zob kot druge znake propadanja obzobnih tkiv. Za diagnostiko stanja zdravja dlesni je treba izvesti natančne meritve globine žepov okoli vsakega zoba, oceniti navzočnost krvavitve, prizadetost koreninskih razcepišč in majavosti zob. Treba je tudi natančno spremljati navzočnost zobnih oblog in ustreznega izvajanja ustne higiene.

Nimam nobenih lukenj in zobje so bleščeče beli, torej ne morem imeti parodontalne bolezni.

Ne drži. Stanje trdih zobnih tkiv – samih zob, na žalost ni merodajni pokazatelj stanja obzobnih tkiv – dlesni in kosti, v katero so vraščeni. Tudi popolnoma zdravi zobje imajo lahko vneto in krvavečo dlesen ali celo že raztopljeno podporno kost, zaradi česar so majavi.

Neustrezna ustna higiena je edini vzrok za parodontalno bolezen.

Neustrezna ustna higiena je sicer najpomembnejši in najpogostejši dejavnik za razvoj parodontalne bolezni, ni pa edini. Ostali dejavniki tveganja so še kajenje, stres, sladkorna bolezen in genetska zasnova. Je pa primerna higiena osnova, brez katere se ne da pozdraviti oz. ustaviti napredovanja parodontalni bolezni.

Krvaveče dlesni med nosečnostjo so normalne.

Dejstvo je, da so dlesni v času nosečnosti zaradi hormonskih sprememb veliko bolj nagnjene h krvavitvi. Tako lahko že minimalno nedosledno izvajanje ustne higiene povzroči krvavitev. Ne drži pa, da je krvavitev dlesni med nosečnostjo normalna. Krvavitev dlesni ni nikoli normalno stanje. Vedno, ko krvavitev dlesni traja več kot 14 dni, je to razlog za posvet z zobozdravnikom.

Slab zadah je znak parodontalne bolezni.

Res je. Slab zadah je lahko eden od kazalcev nezdravih obzobnih tkivih. Študije so pokazale, da se razlog za slab zadah v več kot dveh tretjinah primerov skriva v nezdravih obzobnih tkivih.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor