Prvi korak k zdravemu nasmehu

Vsak, ki stopi čez prag Ustne Medicine, je deležen še obravnave s strani ustne higieničarke. Zakaj je  parodontalno zdravljenje tako pomembno?

Prevečkrat se v ordinaciji srečujem z odgovorom »Mislim, da se mi še ni toliko nabralo« ali »Mislim, da bo zdržalo še nadaljnjih nekaj mesecev«, zato vam danes povem kaj več o tem, zakaj je pomembno redno odstranjevanje trdih in mehkih zobnih oblog. Odstranjevanje oblog je edina rešitev za ohranjanje zdravih dlesni. Zdi se mi, da zaradi pogovornega izraza čiščenje kamna storitev postaja preveč kozmetične narave, ne pa zdravstvene, ki bi morala biti primarna. V velikih primerih zobnega kamna sami ne morete opaziti, zato smo mi tisti, ki precenimo, kdaj je potrebno odstranjevanje, saj je poleg kamna, ki se zadržuje pod dlesnijo, prisoten tudi zelo pomemben dejavnik – krvavitev, ki nam pokaže, če je prisotno vnetje dlesni.

Obisk ustne higieničarke je v največjih primerih nujen vsaj dvakrat letno. Pogostnost obiskov je odvisna od različnih dejavnikov, kot so kajenje, sistemske bolezni, število krvavitev, število izgubljenih zob, število in globina obzobnih žepov, in pa tudi od vaše starosti. Največji poudarek je predvsem na kadilcih, srčnih in sladkornih bolnikih. Ne smemo pa pozabiti še na vašo osebno ustno higieno, ki pa izmed zgoraj naštetih dejavnikov najbolj vpliva  na potek parodontalne bolezni.

Treba je poudariti, da je obisk ustne higieničarke pomemben tudi zato, da se večkrat preveri vaše stanje v ustih in se na ta način zagotovi dolgoročno zdravje dlesni. Če je dlesen konstantno vneta, vam čisto nova protetika na dolgi rok  ne koristi. Vsi, ki imate prevleke, mostičke in implantate, morate še posebej paziti, da ustni higienik pogleda, kakšna je dlesen, da preprečimo izgubo zob.

Pri ortodontiji je obisk ustnega higienika pogostejši, saj aparat dodatno oteži učinkovito čiščenje.

Smiselno zaporedje obiskov pri ustnem higieniku

  1. PREGLED STANJA IN MERITVE

Da najbolje ugotovimo, kakšna je stopnja parodontalne bolezni, se naredi parodontalno-medicinska diagnostika, na kateri se pregleda tako imenovane žepke. Glede na število in globino žepkov se oceni stopnja parodontalne bolezni. Če žepkov ni, krvavitev pa je prisotna, se glede na to prilagodi samo zdravljenje.

  1. ODSTRANJEVANJE TRDIH IN MEHKIH ZOBNIH OBLOG

S tem postopkom mehansko odpravimo zobne obloge na površini zoba in tudi pod nivojem dlesni. Na tej točki je najpomembnejše, da se vam pokaže pravilna ustna higiena, ki jo boste izvajali sami doma, saj ste vi tisti, ki boste doseženo stanje vzdrževali do naslednjega obiska. Predstavi se vam predvsem pomembnost čiščenja medzobnih prostorov, ki je na žalost največkrat zanemarjena, čeprav je najpomembnejša pri ohranjanju zdrave dlesni.

  1. LUŠČENJE IN GLAJENJE ZOBNIH KORENIN

Kadar se na meritvah izkaže, da so prisotni žepki, ki so globlji od 3 mm, odstranjevanje oblog ne zadošča. V tem primeru se je treba lotiti še tako imenovanega luščenja in glajenja korenin, saj je to edini način, da se odstrani obloge še znotraj tega žepka.

  1. PROTIMIKROBNA LASERSKA TERAPIJA

Mehanskemu odstranjevanju sledi še laserska terapija. Laser odstranjuje bakterije, ki so škodljive za parodontalno bolezen, in deluje protivnetno. Z laserskim žarkom dosežemo globlja tkiva in s tem zagotovimo hitrejše celjenje.

  1. KONTROLNE MERITVE

Ko se zdravljenje zaključi, so na vrsti še kontrolne meritve, ki nam podajo pregled novega stanja. Na podlagi tega stanja se določi, na kakšen interval naj posameznik obiskuje ustnega higienika.

Z upoštevanjem navodil verjamemo, da bomo vaše dlesni ohranili zdrave.

Sara Lepenik, dipl. ustni higienik

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor