Navdih iz Italije na vašem krožniku

Še vedno sem pod vtisom smučarskih počitnic, kjer sem poleg smučarskih izzivov ter prelepega vremena izkusil tudi pristno italijansko hrano, prav tisto, ki jo najdemo v knjigi The Silver Spoon. Lahko bi rekli, da sem bil na poslovnem potovanju, saj je ravno na smučišču nastal marčevski meni. Redko jo naročim kjerkoli, na 2000 plus metrih pa prija kot nič drugega. To je mineštra. Zato začnimo z okusno mineštro, na katero so najponosnejši prebivalci Milana. Bistvo je v sestavinah in v tem, da vse zares narežete na drobno.

Milanese minestrone
Narežite (na drobno) 40 g »larda« ali slanine, strok česna, pol čebule, peteršilj in steblo zelene. Vse stresite v lonec, temu dodajte narezane tri paradižnike, ki jih prej olupite in jim odstranite semena, dva korenčka, tri krompirjeve gomolje in dve bučki. Dodajte tri žlice olivnega olja in dva litra vode. Posolite in zavrite. Potem zmanjšajte ogenj in kuhajte dve uri. Večkrat nežno premešajte. Po dveh urah dodajte 200 g graha (oluščenega), narezano glavico ohrovta in 100 g rjavega fižola. Pomešajte in kuhajte nadaljnjih 15–20 minut. Nato dodajte še 100 g dolgozrnatega riža. Po 20 minutah (oziroma lahko minuto manj, odvisno od riža) vsemu primešajte še štiri liste žajblja ter šest listov bazilike in posolite po potrebi.

Juho, ki mora biti gostejša, servirajte v jušni skledi, takšni, kot so jo imele babice ob nedeljskih kosilih. Potresite jo s parmezanom.

 

Polenta z rikoto
Naslednja jed je polenta. Kako sem jo sovražil kot otrok. Ko bi moja mama (ki je mimogrede kuharica v velikim K) le vedela za naslednji recept. Verjetno je še vedno ne bi jedel, ker sem bil pač otrok, ki mu je ocvrta poli salama predstavljala kulinarični raj. Torej, da ne zapletamo, kupite polento (tisto instant). Bo popolnoma dovolj. Prava polenta se sicer kuha 45–50 minut. Potrebovali boste 350 g polente. Ko je skuhana, jo zvrnite na pladenj oziroma večjo desko in razmažite na debelino slabega centimetra. Pustite, da se ohladi, in jo nato razrežite na trakove 7 x 5 cm. No, nekaj približno takega … 300 g rikote stepite, da bo tekstura gladka. Vzemite ponev, dodajte tri žlice olivnega olja. Popražite eno nasekljano čebulo ter 50 g na kocke narezane pancete. Nekje pet minut. Dodajte 300 g paradižnika, zopet narezanega na kocke in prej olupljenega. Posolite, popoprajte in pražite 30 minut na nizkem ognju. Pečico segrejte na 180. Namažite pekač z maslom, razvrstite trakove polente na dno. Potem jih premažite z rikoto, slojem paradižnikove zmesi, potresite s parmezanom in nato prekrijete zopet s slojem polente. Kot sendvič. Na vrh dajte malo masla in kapljico olivnega olja s tartufi. Pecite 20–25 minut. Ti dve jedi bosta popolnoma dovolj. Tako, da smo danes brez sladice in glavne jedi. Vseeno pa končajmo s stilom. Če je prva jed milanska, druga pa sodi v hribe, je zadnji dotik beneški.

Beneški Belini
»Ladies and gentlemen«, privoščite si Bellini. Gre za koktajl, ki pa je tako preprost, da bolj ne more biti. Potrebujete samo dve stvari. Zelo zrele obrezane breskve ali tiste s kompota in pa zelo ohlajen Prosecco (peneče vino).

Vzemite breskve in jih s paličnim mešalnikom pretvorite v pire. Prestavite zmes v hladilnik, ker mora biti hladna. Nato v kozarec za šampanjec dajte dve žlički pireja in prelijte z ohlajenim prosekom. Ko nazdravite, se poglejte v oči in nasmejte.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor