Figova pita z rumom

V Gourmet Vegan bistroju smo čez poletje razvajali brbončice našim gostom z brezglutenskimi, proteinskimi sladkimi pitami. Na sliki je figova z rumom. Spominja na Prešernove kroglice.
Natančnega recepta zanjo nimamo, kajti vsakič jo naredimo po občutku. In ko se naučiš kuhati po občutku, potem ni stvari in kombinacije na tem svetu, ki ne bi šli skupaj.
Kot sem nekoč rekla: sestavine, ki rastejo na isti njivi, pristajajo v istem loncu! In vedno na koncu pridemo do zaključka, da napak ni, le odkrivamo nove poti, kako si lahko začinimo in popestrimo življenje po svojem okusu.

Naše pite, sladke ali slane, pripravljamo iz naše proteinske mešanice, ki ima vsestranskost v sebi.
Iz nje lahko naredite palačinke, puding, jo uporabite kot nadev za torto ali pa celo podlago za pite.

Razmerje za pito je:

En lonček naše mešanice z enim lončkom vrele vode zmešamo skupaj. V namaščen model za pito položimo in enakomerno razporedimo maso in prilijemo predhodno namočenih približno 200 g suhih fig in nekaj kapljic ruma, kar preprosto zmešamo v multipraktiku ter dodamo ščepec glukomanana ter to zmes zlijemo v model. Poljubno okrasimo ter pustimo v hladilniku vsaj eno uro, da postane zmes kompaktna.

Če nimate naše mešanice, potem je treba čičerikino moko na suho pražiti približno 45 minut do eno uro. Pražite v neoprijemljivi ponvi na majhnem ognju med stalnim mešanjem. Tako termično obdelamo beljakovine ter je lažje prebavljiva.

P. S. Glukomanan je odlična skrivna sestavina, ki je zamenjava za želatino. Ima iste lastnosti kot želatina!

Chef Kamala in chef Amadej vam želiva ustvarjalno kulinarično popotovanje!

Naj bo leto 2021 sladko in slastno ter strastno.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor