Osnovni napotki pri nakupu in uporabi pripomočkov za ustno higieno

Zobne obloge so na površino pripete s šibkimi fizikalnimi vezmi, ki pa so vseeno dovolj močne, da je za njihovo učinkovito odstranitev potrebna mehanska sila. Samo ustna voda in žvečilni gumi še zdaleč ne bosta dovolj, kot bi to lahko nekdo napačno razumel iz televizijskih reklam. Ker je ponudba ščetk, zobnih past in medzobnih nitk na trgu več kot pestra, smo za vas pripravili nekaj osnovnih napotkov, ki pri nakupu in uporabi pripomočkov za ustno higieno ne bodo odveč:

1. Zobna ščetka naj ne bo trda, pa ne zaradi strahu pred obrabo sklenine, pač pa zaradi poškodbe mehkih tkiv (ustne sluznice in dlesni). Pomembno je, da ima ščetka primerno obliko, tako da lahko z njo dosežemo vse zobne ploskve, tudi tiste pri zadnjih zobeh. Ščetka naj bo torej mehka, menjati pa jo je potrebno na 2 meseca. Ščetine namreč s časom izgubijo elastičnost in slabše opravljajo svojo funkcijo.

2. Zobna pasta ima v osnovi le osvežilno vlogo, zato za zdrava usta ni pomembno, katero zobno pasto uporabljamo. V sodobnem času je potrebno paziti, da je kar se da naravnega izvora in ne vsebuje različnih dodatkov, ki nimajo nobene funkcije pri ustni higieni. Pomembno je, da pasta ne vsebuje abrazivov, ki bi lahko na dolgi rok poškodovali sklenino, pri že odmaknjeni dlesni pa lahko celo povzročajo skelenje na toplo, hladno in kislo.

3. Medzobne nitke ali medzobne ščetke: brez njih si sodobne higiene ustne votline ne moremo več predstavljati. Medzobna nitka očisti mesta, ki jih zobna ščetka ne more doseči. Vedno bolj se svetuje tudi uporaba medzobnih ščetk, ki veliko bolje zajamejo medzobni prostor. Ker je med različnimi zobmi različno velik medzobni prostor, moramo izbrati pravilno velikost. To pomeni, da moramo običajno uporabljati vsaj 2-3 različne velikosti medzobnih ščetk.

4. Strgalo za jezik je prav tako pomemben pripomoček, s katerim očistimo obloge na površini jezika, ki je pravo gojišče za bakterije. Obloge jezika se nabirajo v njegovih brazdah, kjer so močno zasidrane in pomembno doprinesejo k ustnemu zadahu. Na tržišču lahko dobimo veliko različnih pripomočkov za čiščenje jezika, od plastičnih in kovinskih strgal, do plastičnih grabljic ter ščetk. Raziskave kažejo, da so se kovinska strgala izkazala kot veliko bolj učinkovita od tistih na zobnih ščetkah.

5. Pomembno je imeti doma tudi zvočno (sonično) zobno ščetko. Na trgu je sicer množica električnih ščetk, vendar so le sonične tiste, ki dodajo kvaliteto ustni higieni. Z njimi namreč zelo učinkovito enkrat na dan očistimo mehke zobne obloge. Ščetka zaradi delovanja, ki posnema ultrazvočni čistilec, ki ga uporabljamo v ordinaciji, odlušči mehke obloge z zobne površine in to precej bolj učinkovito, kot to lahko opravimo z ročno ščetko. Že po prvi uporabi boste opazili razliko. Na ta način bi se moralo zmanjšati tudi pojavljanje trdih zobnih oblog in zabarvanj, ki so posledica uživanja kave in čajev.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor