Zobar ali zobozdravnik

Ne vem, če ste vedeli ampak vsak »zobar« ima končano medicinsko fakulteto. V Sloveniji celoten medicinski program, ki traja šest let, in potem sledi še pripravništvo, ki traja eno leto. Na Hrvaškem recimo študij traja pet let, v Italiji študent skoraj nima stika s pacientom in se začne učiti praktičnega dela šele, ko ima končano diplomo. V Sloveniji imamo zobozdravniki zelo dobro in obsežno medicinsko izobrazbo ter kar veliko praktičnega pouka. Torej kaj pravzaprav zajema beseda zdravnik v imenu našega poklica? Pogosto rad rečem, da so usta del telesa – in to del glave – in ust zvečer ne postavimo na nočno omarico. Družben pristop do zdravja ust namreč pogosto nakazuje ravno na tako razmišljanje. Kot da bolezni, vnetja v ustih ne vplivajo na telo. Predvsem ustne bolezni, parodontalna bolezen, granulomi, amalgam in ostale kovine pomembno vplivajo na stanje telesa. Intenzivno diagnostiko za odkrivanje vnetij smo v zadnjem času nadgradili z različnimi krvnimi preiskavami, ki jih opravljamo v Nemčiji. Tam namreč obstajajo specializirani laboratoriji za dentalne preiskave. V medicini usta predstavljajo pomemben vir okužbe in potencialni vir kovin, ki se odlagajo v telesu. V tej številki predstavljamo primer, pri katerem ni bilo rentgensko specifičnih diagnostičnih podatkov in je krvna preiskava pokazala na dogajanje v ustih. Osebno sem bil v Švici tudi priča resnemu obolenju, imenovanemu ALS, in po analizi obremenitve telesa s kovinami sem že vedel, katero zlitino ima gospod že dolgo v ustih. Če se odločate za vsaditev vsadkov iz titanove zlitine, vam opravimo test, ali se vaše telo odzove na titan ali ne. To je dobro vedeti, ker imate po nekaterih literaturnih podatkih kar dvanajstkrat večjo verjetnost, da boste imeli s titanovimi vsadki težave ali jih boste celo izgubili, če imate ta test pozitiven. Ponovno govorimo iz izkušenj; v našo ordinacijo je prišla gospa s kar dolgo časa trajajočimi težavami po vsaditvi titanovega vsadka. Ko je test pokazal na reakcijo telesa, smo se odločili za odstranitev in gospa je začutila hipno olajšanje.

Torej zobozdravniki imamo zelo, zelo pomembno vlogo pri zdravju in dobrobiti človekovega telesa. Ne gre zgolj za vrtanje in brušenje, temveč za izredno široko diagnostiko in pravzaprav lahko tudi ozdravitev ali izboljšanje resne sistemske bolezni. Če ste stari več kot 40 let, je zelo priporočljivo, da imate ustno zdravje urejeno, namreč kaj hitro prideta diagnoza in zdravljenje. V takih trenutkih si človek samo želi, da nima težav še v ustih. Objavljamo zahvalo našega pacienta, ki mi je še kako »dala« misliti in upam, da bo tudi vam.

Želim vam obilo zdravja v letu 2021 in mogoče je sedaj čas, da si uredimo zdravje. Ko bo konec epidemije, bo nekaj časa verjetno kar hektično.

Dr. Sebastjan Perko, dr. dent. med.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor