Nivoji zobozdravstvene oskrbe

V zadnjih, sedaj že skoraj 8 letih, je Ustno Medicino obiskalo več kot 9200 gostov. Vsak od vas je prišel z določenim razlogom.  In vsak od vas nas je obiskal z lastnim zavedanjem in vrednotenjem ustnega zdravja. O tem bi rad napisal nekaj več, kot samo dva stavka.

Namreč, če se kje vaša izkušnja pri zobozdravniku lahko “pokvari” je to takrat, ko le-ta ne ustreza vašim pričakovanjem. Zato je zelo pomembno, da obe (izkušnjo in pričakovanja) uskladimo.

Kako to storiti?

Najboljši način je, da se spoznamo že pred vašim prvim obiskom. Vi morate izvedeti najbolj pomembne stvari o nas in mi moramo izvedeti več o vas in vaših posebnostih. Nekako moramo ustrezati drug drugemu. Podobno, kot pri starih ženitvenih oglasih. Tu so stvari bile jasne vnaprej.

“Moški, star 32 let, visok 185 cm, športnega duha in postave, nekadilec, izobražen in  velikokrat nasmejan, išče življenjsko sopotnico, temnih las, športnega duha, obvezno nekadilko, s smislom za humor ter aktivno preživljanje prostega časa.”

Sicer partnerske sreče takšen oglas ne jamči, pa vendar zmanjša verjetnost, da bi se na prvem zmenku pojavila blondinka, s cigareto v ustih.

Tako moramo vedeti tudi mi, kdo se bo pojavil na prvem zmenku. Izbira zobozdravstvene oskrbe, ki jo želite prejeti v kliniki Ustna medicina je povsem vaša odločitev. Pomagali vam bomo dodobra razumeti vse možnosti v povezavi z nego vaših zob in obzobnih tkiv, da boste lažje sprejeli najboljšo možno odločitev za svoje zdravje.

Obstaja 5 nivojev ustnega zdravja, ki se jih lahko poslužite. Kje želite začeti sodelovati z nami je popolnoma vaša odločitev.

Pomembno je vedeti, da bo, ne glede na nivo oskrbe, za katerega se odločite, pristop  vam in vašemu ustnemu zdravju najboljši.

NIVO #1

Nujna oskrba je namenjena vsem ljudem, ki se trenutno znajdejo v težavah, npr. v primeru bolečine, otekline ali krvavitve, ki zahteva takojšnjo oskrbo. V tem stanju potrebujete takojšnje posredovanje oziroma prvo pomoč, ki jo obravnavamo prioritetno. Pacienti, ki potrebujejo nujno oskrbo, običajno niso osredotočeni na sprejemanje ukrepov, s katerimi bi lahko zagotovili, da nujnih posegov v prihodnosti ne bodo potrebovali. V zobozdravstveni ambulanti se zglasijo, ko se soočajo z resnimi težavami, ki so se razvile do te stopnje urgentnosti, da je potrebno takojšnje ukrepanje.

NIVO #2

V sanacijski nivo (#2) sodite tisti, ki se odločite za zdravljenje vidnih težav, kot so zlomljeni ali poceni zobje, karies, občutljivost, nelagodje ali druge nevšečnosti, ki vam trenutno povzročajo težave v ustni votlini. Tisti, ki potrebujejo sanacijo, običajno ne razmišljajo o korakih, ki bi jih lahko naredili za preprečitev nastanka novih težav ali izboljšanje svojega zdravja na dolgi rok. Želijo se spoprijeti zgolj s težavami, ki so povzročile razmere in zahtevajo zdravljenje obstoječe bolezni ali popravilo zob na najbolj osnovni ravni zdravja.

NIVO #3

V proaktivni nivo (#3) sodite tisti, ki si želite natančnega pregleda in prevzemate aktivno vlogo v zdravljenju in preprečevanju trenutnih ter prihodnjih bolezni. Obenem si želite rešitev, ki so po naravi kratkotrajnega značaja. Ljudje na tem nivoju, tako kot tisti, ki se odločijo za sanacijsko oskrbo, želite zdraviti obstoječe težave z zobmi, vendar vas skrbijo tudi razmere, ki bi lahko v bližnji prihodnosti vodile v nadaljne nevšečnosti. Želite ohraniti zdravje posameznih zob na osnovni ravni, zato storite vse, kar je v vaši moči, da preprečite razvoj novih težav. Kadar je potrebno zdravljenje, pacienti na nivoju proaktivne oskrbe običajno sicer namenjajo posebno pozornost stroškom zdravljenja in se na podlagi le-teh odločijo za ustrezno oskrbo, vendar vseeno reagirajo dovolj hitro in tako je manj verjetno, da se bodo njihove nevšečnosti z zobmi razvile v resnejše težave.

NIVO #4

V nivo #4 (celostna oskrba) sodite tisti, ki želite o sebi izvedeti več in zato izberete celostni pregled. Na tem nivoju celostne oskrbe vas skrbijo trenutne razmere v ustni votlini, morebitni vzroki za nastanek zobnih bolezni in njihovo dolgoročno zdravje. Želite biti seznanjeni z vsemi možnostmi zobozdravstvene oskrbe, da lahko postanete in ostanete čim bolj zdravi, s čimer zmanjšate dolgoročne stroške zdravljenja. Na tem nivoju se pacienti pogosto odločijo za celosten načrt postopnega zdravljenja, ki je usmerjen na obnovo njihovega zdravja v kombinaciji s preventivo in redno oskrbo, da sčasoma dosežejo stabilno dolgoročno zdravje zob in izboljšan videz nasmeha. Želite si prilagojen načrt oskrbe, ki vam bo posledično prinesel dolgotrajno rešitev obstoječega stanja ust. Hkrati se zavedate, da je ustno zdravje še kako povezano z zdravjem telesa. Zelo ste motivirani v zdravljenje vzrokov za ustne bolezni in ne samo v reševanje posledic ustnih bolezni. Vi želite zobozdravstveno oskrbo, ki bo celovita in trajna.

NIVO #5

Tako kot tisti, ki se odločijo za celostno oskrbo zob, ste tudi na #5. (optimalnem) nivoju zobozdravstva osredotočeni na dolgoročno zdravje zob in preprečevanje bolezni, hkrati pa želite, da vaši zobje in nasmeh izgledajo odlično. Zanimajo vas možnosti zobozdravstvene oskrbe, s katerimi lahko odpravimo vse morebitne trenutne težave, vi pa si zagotovite vseživljenjsko optimalno funkcijskost, zdravje obzobnih tkiv in privlačen nasmeh. Za večino ljudi je izboljšanje videza z zdravim in lepim nasmehom zelo pomembno. Zato se verjetno tudi vi zavedate, da je nasmeh prva stvar, ki jo ljudje opazijo na vas.

V Ustni Medicini se ne ukvarjamo samo z zadnjima dvema nivojema. Vsakega od vas sprejmemo tam, kjer se trenutno nahaja in nikomur ne bomo solili pameti, še manj pa sodili. Edino, česar od nas ne boste prejeli, je rešitev, ki bi bile sicer potrošniško všečne ali privlačne, a medicinsko neupravičene.

Večina naših gostov se z nami sreča na nivoju 3. Mnogo njih se s časom, ko življenjske okoliščine to dovolijo, pomaknejo višje. Ker si tega sami želijo, ne ker si tega želimo mi.

In seveda, če obravnavamo nekoga, ki je na nivoju #1 ali #2, ga motiviramo in mu pojasnimo, zakaj bi bilo smotrno ukrepati tudi gledem drugih stanj, ne samo pacientu vidnih simptomov.

Hvala za zaupanje ne glede na nivo. Še naprej bomo skrbeli za vas, na zdravstveno utemeljen način, ki ga izberete vi.

Matej Pirtovšek, dr.dent.med.

 

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor