Parodontalno – medicinska diagnostika

Parodontalno-medicinska diagnostika ali pogovorno meritve so prvi korak do zdravih dlesni.

Meritve nam podajo točno sliko stopnje parodontalne bolezni, zato so pred samim zdravljenjem nujne.

Meritve so neboleč postopek, pri katerem na vsakem zobu na šestih mestih izmerimo globino tako imenovanega zobnega žepa. Ta prostor se meri v milimetrih. Do 3 mm globine je čisto običajno in zdravo, kar je več, pa nakazuje na prisotnost parodontalne bolezni. Večja ko je globina, višja je stopnja parodontalne bolezni. Poleg globine žepov je zelo pomembno merjenje krvavitev, ki nam poda stopnjo vnetosti obzobnih tkiv. Na podlagi tega se nato odločimo, kakšna terapija bi bila primerna za posameznika.

Pri večini je treba izvesti odstranjevanje trdih in mehkih zobnih oblog. Glede na odstotek krvavečih mest se vidi, ali je treba izvesti tudi lasersko terapijo. Na vseh mestih, kjer pa so prisotni zobni žepi, torej, kjer je globina več kot 3 mm, pa je treba narediti še tako imenovano luščenje in glajenje korenin.

Pri parodontalni bolezni je najpomembnejše zgodnje odkritje, saj sama bolezen ne boli in velikokrat pacient ne zazna, da je prisotna. Prej se lotimo zdravljenja, uspešnejše je, saj pri zelo napredovali parodontalni bolezni prihaja do precejšnje izgube kosti in majavosti zob.

Sara Lepenik, ustna higieničarka

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor