Kdaj ste nazadnje zamenjali vašo zobno ščetko? | Ustna Medicina
zobna ščetka

Kdaj ste nazadnje zamenjali vašo zobno ščetko?

Naša usta niso pretirano čisto okolje. Navsezadnje v njih živi na milijone bakterij, ki se ob neugodnih razmerah prekomerno namnožijo, tvorijo zobne obloge in so krivec za najbolj znana obolenja v ustih – parodontalno bolezen in karies.

Če izvajamo ustrezno ustno higieno in smo sistemsko zdravi, je naša bakterijska flora raznolika in uravnotežena. Pri parodontalni bolezni pa najdemo določene patogene bakterije močno namnožene.

Vse to tudi na zobni ščetki, saj ščetine drgnejo po zobnih oblogah in odstranjujejo bakterijski biofi lm. Po uporabi zobno ščetko speremo pod tekočo vodo, vendar to ne odstrani vseh bakterij s površine ščetin, zato se lahko bakterije razmnožujejo tudi na ščetki.

Pomembno je, da zobno ščetko po uporabi temeljito speremo, jo dobro otresemo ter jo postavimo z držalom navzdol, da se kar najhitreje osuši. Priporočljivo je, da jo zamenjamo na dva do tri mesece ne glede na to, da so ščetine morda videti kot nove. Pri nekaterih pa pride zelo hitro do uničenja ščetin ščetke zaradi neustrezne tehnike ščetkanja in neustreznega pritiska ob zobe, že po nekaj tednih. V tem primeru je treba ščetko zamenjati že prej. Pomembno je, da jo zamenjamo tudi po prebolelih boleznih, hujših virozah, bakterijskih anginah ipd. Prav streptokokne angine se lahko pogosto ponavljajo, eden od vzrokov pa je lahko tudi ponovna okužba z zobne ščetke.

Zobna ščetka ni stvar, ki bi si jo lahko posojali, saj vsaka vsebuje bakterije iz ust njenega lastnika. Za učinkovito čiščenje morajo biti ščetine ravne, prožne ter neobrabljene. Tudi če je ščetka videti kot nova, jo zamenjajmo na dva do tri mesece. Če pouka o pravilni ustni higieni še niste imeli, povprašajte svojega zobozdravnika ali ustnega higienika o pravilni tehniki ščetkanja in nitkanja.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.