Kdaj ste nazadnje zamenjali vašo zobno ščetko? | Ustna Medicina
zobna ščetka

Kdaj ste nazadnje zamenjali vašo zobno ščetko?

Naša usta niso pretirano čisto okolje. Navsezadnje v njih živi na milijone bakterij, ki se ob neugodnih razmerah prekomerno namnožijo, tvorijo zobne obloge in so krivec za najbolj znana obolenja v ustih – parodontalno bolezen in karies.

Če izvajamo ustrezno ustno higieno in smo sistemsko zdravi, je naša bakterijska flora raznolika in uravnotežena. Pri parodontalni bolezni pa najdemo določene patogene bakterije močno namnožene.

Vse to tudi na zobni ščetki, saj ščetine drgnejo po zobnih oblogah in odstranjujejo bakterijski biofi lm. Po uporabi zobno ščetko speremo pod tekočo vodo, vendar to ne odstrani vseh bakterij s površine ščetin, zato se lahko bakterije razmnožujejo tudi na ščetki.

Pomembno je, da zobno ščetko po uporabi temeljito speremo, jo dobro otresemo ter jo postavimo z držalom navzdol, da se kar najhitreje osuši. Priporočljivo je, da jo zamenjamo na dva do tri mesece ne glede na to, da so ščetine morda videti kot nove. Pri nekaterih pa pride zelo hitro do uničenja ščetin ščetke zaradi neustrezne tehnike ščetkanja in neustreznega pritiska ob zobe, že po nekaj tednih. V tem primeru je treba ščetko zamenjati že prej. Pomembno je, da jo zamenjamo tudi po prebolelih boleznih, hujših virozah, bakterijskih anginah ipd. Prav streptokokne angine se lahko pogosto ponavljajo, eden od vzrokov pa je lahko tudi ponovna okužba z zobne ščetke.

Zobna ščetka ni stvar, ki bi si jo lahko posojali, saj vsaka vsebuje bakterije iz ust njenega lastnika. Za učinkovito čiščenje morajo biti ščetine ravne, prožne ter neobrabljene. Tudi če je ščetka videti kot nova, jo zamenjajmo na dva do tri mesece. Če pouka o pravilni ustni higieni še niste imeli, povprašajte svojega zobozdravnika ali ustnega higienika o pravilni tehniki ščetkanja in nitkanja.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha