Ortodontija in higiena

Vedno več je pacientov, ki potrebuje ortodontsko zdravljenje, bodisi zaradi celostne obravnave, večjih ortodonstkih nepravilnosti ali estetskih nepravilnosti. Pri ortodonstkem zdravljenju uporabljamo snemne in nesnemne aparate. Tip aparata potrebuje tudi različno higiensko nego, na katero ne smemo pozabiti, saj v nasprotnem primeru lahko njegova uporaba lahko pusti katastrofalne posledice. Namestitev ortodontskega aparata poveča število mest, kjer se nabira zobni plak, ta lahko povzroča razvoj kariesa- zobne gnilobe ali vodi v vnetje dlesni in obzobnih tkiv.  Študije kažejo da večina pacientov po namestitvi nesnemnega ortodontskega aparata trpi za vnetjem dlesni. Te spremembe so bile opazne v dveh do treh mesecih po namestitvi. V kolikor med samim zdravljenjem prihaja do vnetja dlesni in se ga ne zdravi, to vpliva na sam potek ortodontskega zdravljenja, saj stanje kostnih struktur okoli zob pomembno vpliva na končni rezultat. Žal vsako vnetje dlesni, ki se ga ne zdravi, skozi leta poškoduje nivo kosti, ki zob drži na svojem mestu. Zato je sodelovanje z ustnim higienikom med ortodontskim zdravljenjem zelo koristno.

NESNEMNI ORTODONTSKI APARATI

Po namestitvi ortodontskih aparatov  se lahko iz več različnih razlogov hitro pojavi vnetje dlesni. Lahko nastane zaradi mehanskega draženje dlesni, lahko tudi zaradi kemičnega draženja pri uporabi cementa, s katerim se lepijo deli nesnemnega ortodontskega aparata na zobe. Najpomembnejši vzrok je nepravilna ustna higiena s strani pacienta. Tukaj je tesno sodelovanje med specialistom ortodontije in ustnim higienikom nujno. Ustni higieniki so strokovnjaki  za pouk ustne higiene, odstranjevanje zobnega kamna in zdravljenje parodontalne bolezni. Ko ortodont namesti aparat, vas v sodelovanju z ustnim higienikom nauči ustrezne ustne higiene. Nosilci, lepilo, žička in obročki so nova kritična mesta na zobeh, saj se tam delci hrane bolj zatikajo nato pa razpadajo in so popolno mesto za razmnoževanje bakterij. Natančna navodila, kako izvajati ustrezno ustno higieno vam bo razložil in pokazal ustni higienik, ki tudi spremlja vaše stanje. Ker je ta proces zahteven in se ga večina ne more naučiti hitro, predvsem pa dovolj učinkovito, smo v Ustni medicini uvedli tesno sodelovanje ortodonta in ustnega higienika. Tako vas bo po principu »dve muhi na en mah«  na vsakem  ortodontskem obisku higienik opozoril na kritična mesta, ki niso najbolje očiščena in po potrebi tudi ostranil zobni kamen, ki se naredi od prejšnjega obiska. Prednosti tovrstnega sodelovanja so ogromne, saj se s tem izognemo hujšim oblikam vnetja dlesni, ki sčasoma napredujejo v parodontalno bolezen. Izognemu se tudi nastajanju zobne gnilobe, ki je zelo pogosta pri ortodontskih pacientih, ki ne uspejo čistiti zobnih in medzobnih površin dovolj učinkovito.

SNEMNI ORTODONTSKI APARATI

Pri snemnih ortodontskih aparatih je vzdrževanje precej lažje, saj se jih lahko sname in nato zobe očisti tako kot prej. V Ustni medicini je pogosta uporaba sistema Invisalign. Študije nakazujejo, da imajo pacienti, ki uporabljajo Invisalign sistem boljše stanje dlesni v primerjavi s tistimi, ki uporabljajo nesnemne ortodontske aparate. Je pa folija, ki jo pacienti nosijo skoraj 24 ur na dan, tudi mesto pod katerim se zadržuje več sline, kar pa vodi v povečano nastajanje zobnega kamna in posledično v vnetje dlesni. Zato so redni obiski pri ustnem higieniku nujni za vzdrževanje zdravja dlesni in tudi zob.

RETENCIJSKA FAZA

Po aktivnem ortodonstkem zdravljenju so nadaljuje obdobje vzdrževanja oziroma retencijske faze – to pomeni, da z vzdrževalnimi aparati obdržimo zobe na mestu, ki smo ga v skladu z načrtom določili. Pogosto je v ta namen potrebno namestiti retencijske žičke na sprednje zobe. To so mesta, kjer se ponovno v večji količini nabirajo mehke obloge, ki se lahko s časom spreminjajo v zobni kamen. Ortodont bo spremljal stanje v retencijski fazi, opravljal kontrolne preglede skupaj z ustnim higienikom na katerih bosta preverjala, kako žička vpliva na stanje obzobnih tkiv. Temu primerno bo prilagojeno tudi vzdrževanje. Higienik pa vas bo naročil na redno čiščenje obzobnih oblog. S takšnim pristopom se bo stanje vaših obzobnih tkiv redno spremljalo in samo tako bodo ostala zdrava in se stanje skozi leta ne bo slabšalo.

V kolikor je bilo med ortodontsko terapijo prisotno vnetje dlesni ali vnetje globje ležečih tkiv ob korenini zoba, temu rečemo parodontalna bolezen, bo ustni higienik po zaključku ortodontske terapije opravil obsežno parodontalno zdravljenje. Stanje se vzdržuje že med samim ortodontskim zdravljenjem, ko pa se premiki zob končajo pa se poglobjeno zdravljene parodontalne bolezni nadaljuje. Tako se sodelovanje z ustnim higienkom nikoli ne zaključi, saj so redni kontrolni pregledi in redna čiščenja trdih zobnih oblog nujna za vzdrževanje zdravja dlesni tudi po končani ortodontski terapiji. Interval obiskov vam določimo glede na zgodovino vnetja dlesni, na količno zobnega kamna in vnetja, ki se pojavlja med obiski in glede na stopnjo higiene, ki jo izvajate doma. Po potrebi se bo v prihodnosti ponovilo parodontalno zdravljenje, saj je parodontalna bolezen kronične oblike in jo moramo spremljati vse življenje.

Avtorice: Sara Lepenik, Mateja Galjot, Tamara Mijatovič.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor