Nova pridobitev v zobnem laboratoriju – 3D-tiskalnik

3D-tiskalnik »gradi« objekte iz CAD-podatkov. Ti objekti so zgrajeni iz fotopolimerne smole (tekoče kemikalije), ki jo strdi izpostavljenost svetlobi. Pri tiskanju prihaja do utrjevanja zaporednih slojev. Postopek aktivno tvori plasti natančne debeline ne glede na površino preseka. S 3D-tiskalnikom lahko natisnemo različne objekte v ustreznem formatu (.stl). Proizvajalec ponuja različne vrste fotopolimernih smol, ki pa jih izberemo glede na to, kaj bomo tiskali. V našem laboratoriju ga uporabljamo predvsem za tiskanje študijskih modelov ter kirurških vodil. 3D-tiskalnik predstavlja sodoben pristop v digitalnem zobozdravstvu in njegova pridobitev za nas predstavlja izjemno optimizacijo dela in dvig izdelave protetičnih nadomestkov na najvišjo raven.

 

Skener iTero element

Z največjim veseljem in navdušenjem vam predstavljamo pridobitev v kliniki Ustna Medicina. V začetku leta 2021 smo pridobili najsodobnejši skener oz. intraoralno kamero za zajemanje digitalnih študijskih modelov, ki je direktno povezana z Invisalign ortodontskimi aparati. Hkrati omogoča visokoresolucijsko zajemanje slike za protetična in implantološka dela. Za ortodontsko uporabo je največja prednost v primerjavi poteka zdravljenja in sledenju pomikanja zob. Ob vsakem obisku v naši ordinaciji lahko preverimo, ali zobje sledijo načrtovanim premikom oz. ali se premikajo v smeri, ki smo jo v začetku določili na digitalnih študijskih modelih. Na ta način prisotnost specialista ortodonta niti ni več nujno potrebna, temveč lahko vmesne faze poteka zdravljenja opravijo asistentke ali higieničarke, ki opravljajo profesionalno čiščenje zob med samim ortodontskim zdravljenjem. Zanje je hkrati funkcija intraoralne kamere izrednega pomena, kajti lahko na zelo enostaven in hiter način prikažejo nabiranje oblog ob zobeh, poleg tega lahko s primerjalnimi posnetki preverijo, ali se je na katerem zobu zdravje dlesni izboljšalo oz. ali je prišlo do ponovnega izbruha parodontalne bolezni.

Preverjamo lahko tudi spremembe na zobeh v daljšem časovnem zaporedju, kjer nas predvsem zanima, ali se povečana obraba zob pri nočnem stiskanju poslabšuje ali je nočna opornica opravila svoje zaščitniško poslanstvo.

Veselimo se nove pridobitve in polne digitalizacije naše klinike.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor