Ustna higiena ima pomembno vlogo v boju proti COVID-19

Vnete dlesni pomenijo večjo verjetnost, da boste imeli zaradi covida-19 resne zdravstvene posledice. Redno ščetkanje zob in vzdrževanje ustrezne nege ustne votline lahko igrata pomembno vlogo v boju proti bolezni covid-19, saj so po novih raziskavah bolniki z vnetjem dlesni devetkrat bolj nagnjeni k smrti zaradi virusa.

Študija, ki je vključila več kot 500 bolnikov, je pokazala, da imajo tisti z boleznijo dlesni 3,5-krat večjo verjetnost, da bodo sprejeti v intenzivno nego, in 4,5-krat verjetneje je, da bodo potrebovali umetno predihavanje. Poleg tega imajo bolniki s koronavirusom s slabim zdravjem dlesni vsaj trikrat večjo verjetnost zapletov, kaže študija, objavljena v Journal of Clinical Periodontology.

Krvni markerji, ki kažejo na vnetje v telesu, so bili pri bolnikih z boleznijo dlesni izrazito višji, kar kaže na to, da lahko vnetje razloži povečano stopnjo zapletov. Rezultati študije so pokazali, da lahko vnetje v ustni votlini odpira vrata koronavirusu, ki postaja vse agresivnejši. Strokovnjaki za parodontologijo so zato prepričani, da bi morala biti ustna nega del zdravstvenih priporočil za zmanjšanje tveganja hudih izidov covid-19.

Parodontalna bolezen ali parodontitis je resna oblika vnetja dlesni, ki prizadene skoraj polovico odraslih po vsem svetu in se lahko, če se ne zdravi, razširi po celotnem telesu. Covid-19 pa je povezan z vnetnim odzivom, ki je lahko usoden. Študija, ki je bila izvedena v Katarju, je med februarjem in julijem 2020 vključevala 568 bolnikov z diagnozo covid-19.

»Če se vzpostavi vzročna povezava med parodontitisom in povečanimi stopnjami škodljivih izidov pri bolnikih s covid-19, potem lahko vzpostavitev in vzdrževanje obzobnega zdravja postaneta pomemben del oskrbe teh bolnikov,« so zapisali avtorji raziskave.

Profesor Mariano Sanz z univerze Complutense v Madridu v Španiji je dejal, da lahko oralne bakterije bolniki s parodontitisom vdihnejo in okužijo pljuča. »To lahko prispeva k poslabšanju stanja bolnikov s covid-19 in poveča tveganje za smrt. Osebje bolnišnic bi moralo identificirati bolnike s covid-19 s parodontitisom in uporabljati peroralne antiseptike za zmanjšanje prenosa bakterij,« je dejal.

Raziskovalci so še zapisali, da je povezava med parodontitisom in pljučnimi boleznimi, vključno z astmo, pljučnico in kronično obstruktivno pljučno boleznijo, očitna. Omenjena študija je tako prinesla dodatne dokaze o povezavah med zdravjem ustne votline in stanjem dihal. Čeprav je parodontitis pogosta bolezen, pa je dobra novica, da ga je mogoče uspešno preprečiti in zdraviti.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor