DAL TARKHARI – juha iz dala in zelenjave

Tokratni gurmanski veganski recept je kar krepka juha iz rumene leče. Če ne najdete rumene, tudi oranžna je odlična – s tem, da čas kuhanja skrajšate vse skupaj na samo 20 minut. Postopek ostaja enak.

Dovoljeno je uporabljati svojo domišljijo in poslušati svoje občutke, ki vam intuitivno pravijo, kaj je za vas in kaj ne v danem trenutku! Predvsem pa je ta juha idealna za vse vrste doše (pite), saj blagodejno vpliva prav na vsako. Če vam v tem obdobju ne ugajajo juhe, potem pa lahko vse sestavine, če jih kuhate posamezno, na koncu brez dodane tekočine premešate, pokapljate z olivnim oljem ter limoninim sokom. Dobite toplo rižoto ali ohlajeno sočno solato, polno beljakovin.

Dober tek.

200 g mung dala ali oranžne leče očistimo in operemo. Namakamo vsaj 1 uro in dodamo v 2 litra vrele vode skupaj z 2 lovorjevima listoma, 2 cimetovima palčkama ter kuhamo vsaj 30 minut. Belo peno, ki se nabira, z žlico odstranjujemo med kuhanjem. Potem dodamo 1 žličko kurkume, 1 žlico kokosove maščobe ter 

275 g oprane in narezane zelenjave po izbiri. 

Kuhamo še približno 20 minut oziroma dokler se dal ali leča ne razkuha.

Na 1 žlici sezamovega olja prepražimo 1 žličko kumine, 1 zdrobljen suhi čili,

1 žličko nastrganega ingverja, ¼ žličke asfetide približno 20 sekund ter prilijemo tekočino, kjer se je kuhala glavna sestavina, ter vse skupaj zmešamo. Dodamo 1 žličko soli, 1 žlico nasekljanih koriandrovih ali peteršiljevih listov, 1 limono, oprano in narezano na krhlje, ter premešamo in serviramo.

Chef Kamala

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor