Ko sploh ne boli zob …. boli pa celo telo.

Zgodba o dolgotrajnih težavah, ki so se zdele nerešljive…. Dokler nismo pogledali v usta.

Danes vem, da vse, kar sem poslušala in jemala »z rezervo«, res drži.

Zobje so lahko vzrok mnogih težav in dogajanj v telesu. Ne verjamemo, dokler …

Se ne zgodi tebi.

Pred štirimi leti sem začela pri nekdanji zobozdravnici menjavati amalgamske plombe, da se znebim strupa v telesu. Menjava zalivk je potekala po dve hkrati, zamenjati sem morala vsaj dvanajst plomb. Danes me je groza, ker poznam potek varnega odstranjevanja amalgama. V mojem primeru ni bilo ne duha ne sluha o varni zamenjavi. Medtem, to je približno tri leta nazaj, mi je moj zobozdravnik tudi zdravil en zob. Pravijo, da ti vsaka nosečnost odnese en zob. Tako sem pred dvema letoma imela sicer v ustih same bele zalivke in dva mrtva zoba. In ko zdaj gledam nazaj, je tudi približno dve leti od tega, ko sem se kljub zdravemu življenju, polnemu športa in zdrave prehrane, začela počutiti slabo. Začenjali so me boleti sklepi, hrbtenica, kosti, skratka počutila sem se stara mnogo več, kot sem. Pred približno šestimi meseci se je vsem težavam pridružila še srčna aritmija. V zadnjem mesecu je bila prisotna tudi večkrat na dan. Bila sem na mnogih preiskavah. Krvne preiskave normalne, revmatološki testi negativni, ortoped ni znal več pomagati. Diagnoza, h kateri so se nagibali, je fibromialgija – kronična bolečina.

Bolečine so se stopnjevale. Pred osmimi meseci me je začel boleti še komolec, kot da bi bila vneta komolčna kost. Diagnoza teniški komolec. Kljub prenehanju igranja tenisa me v več kot pol leta komolec ni prenehal boleti. Tudi nošenje vrečke iz trgovine je bila zame že naporna stvar. Velikokrat narejena v solzah.

Pred štirimi meseci sem se pridružila ekipi Ustne Medicine. Nova zaposlitev mi je prinesla nova poznanstva in novega izbranega zobozdravnika – dr. Sebastjana Perka.

Ker je zobozdravstvo v očeh zobozdravnikov v UM celotna zgodba, z novo krvno preiskavo dobimo podatek, ali mrtvi zobje v ustni votlini telesu škodijo ali ne. Kot prva pacienta sva bila jaz z dvema mrtvima zoboma in nekdo z vsemi zdravimi zobmi, da bi videli razliko v rezultatih preiskave.

Moj rezultat je pokazal, da mrtvi zobje ogrožajo moje zdravje. Verjetno tudi neprofesionalno odstranjevanje amalgamskih zalivk pušča zastrupljeno telo.

CBCT je pokazal, da se pod mrtvimi zobmi nekaj dogaja. Ker sem zaupala dr. Perku, mi je predlagal ekstrakcijo obeh mrtvih zob.

Pri kirurškem odstranjevanju se je izkazalo, da je bilo pod zobmi vse hudo narobe. Mene pa ni bolel noben zob. Nikoli.

Bolelo pa me je celo telo.

Verjetno se je moje telo počasi zastrupljalo ob vnetnemu procesu.

Že nekaj dni po ekstrakciji so se moje bolečine zmanjšale, komolec me praktično ne boli več, čutim še rahlo bolečino ob pritisku na kost. Dr. Perko mi je pojasnil, da se mora kost sanirati. Tako bo tenis še malo počakal, priporočeno je štiri mesece. Tudi aritmija srca se je umaknila.

Zdaj me čaka še terapija v Integrativnem centu Maha, da se moja kri in telo počasi očistita strupov. Pot je še dolga, vendar ob misli, da je vzrok v zobeh, ki me nikoli niso boleli, se nasmehnem, ker čutim, da sem z vsakim dnem bolje.

Pacientka Ajda

Kako smo se lotili iskanja vzroka in reševanja težav….

S preiskavami krvi, ki smo jih uvedli v Ustni medicini, lahko sklepamo na vnetne in »alergijske« procese v telesu. Glede na to, da je akupunktura tudi uradno priznana terapevtska metoda, pomislimo tudi na meridiansko povezanost z organi in tkivi. Torej med pogovorom z Ajdo sem ugotovil, da ima kar dolgo zgodovino nespecifičnih težav s sklepi in vezivnimi tkivi, ki so jih na koncu poimenovali fibromialgija. Takoj sem seveda pomislil na stanja v ustih, ki bi lahko prispevala k temu. Naredila sva osnovno diagnostiko, torej pregled, ortopan in po ortopanu CBCT, in hitro sem posumil, da bosta problematična dva »mrtva« kočnika. Namreč kljub dobri izvedbi postopka se je šele na CBCT-ju odkrilo, da je pod vsemi koreninami prisotno vnetje. In kako je to povezano s telesom? Torej z osnovnim znanjem akupunkture prek meridianov, konkretneje pa taki »granulomi« vplivajo na količino vnetne molekule, ki jo imenujemo RANTES ali CCL5; več o tem najdete na Wikipediji.  Torej naredila sva odvzem krvi in celotna zgodba se je povezala v celoto, rezultat je bil namreč dvakrat povečana količina RANTES-a v Ajdini krvi. Vedno se tako zobozdravnik kot pacient težko odločita za odstranitev zob, vendar so tukaj množica povezav in dokazov ter seveda resno splošno stanje močno prevesili tehtnico v smer odstranitve.

Odstranitev je potekala v kirurških pogojih. Torej dober načrt, namreč počistiti je treba vse, zaradi česar so se razvile sistemske težave, ohranjati zdravo kost, da bomo imeli dovolj prostora za vsadke, ki bodo cirkon oksidni, in predvsem, da znižamo RANTES. Brez operativnega mikroskopa in CBCT-ja žal ne moremo biti dovolj temeljiti in ne dosežemo sistemske razbremenitve.

Presenečen sem bil, ko me je že naslednji dan Ajda vprašala, če je možno, da jo komolec že pol manj boli. Odgovoril sem, da očitno je, čeprav nisem pričakoval tako hitrega učinka. Z Ajdo sva nadaljevala z integrativno diagnostiko in precej prepričan sem, da bova na koncu dosegla popolno umiritev stanja in zopet bo lahko redno igrala tenis.

Skrb vzbujajoče dejstvo je, da imajo ljudje lahko resne sistemske bolezni, ki so lahko povezane s stanjem v ustih. V zadnjem času sem sprejel zelo veliko ljudi, ki so imeli tako ali drugačno bolezen in stanje v ustih je izredno slabo. Kot da nekdo pozabi na usta, ko se pojavi diagnoza rak ali kap ali menjava kolka ali fibromialgija ali psoriaza itd.

Ustna Medicina in Center za Integrativno medicino – Maha sta pravi naslov, da za vas poskrbimo po zadnjih svetovnih smernicah. Pridružite se 10.000 ljudem, ki so že prepoznali, da mislimo resno in se zdravljenja lotevamo pri vzrokih.

Dr. Sebastjan Perko, dr. dent. med.

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor