S sodelovanjem in timskim delom do izjemnega rezultata

Nina Brinovec, organizatorka

Bilo je mirno nedeljsko popoldne, 25. 10., ko sem na službeno telefonsko številko Ustne Medicine prejela klic gospoda, ki je z ženo čakal na urgenci in potrebovala sta našo pomoč. Gospa S. K., pacientka dr. Sebastjana Perka, je namreč padla s kolesom in si hudo poškodovala obe zgornji enki. Zaradi urgentnosti sem takoj kontaktirala dr. Perka in dr. Bojana Vindiša in ju prosila za nadaljnja navodila. Iz opisa poškodbe in fotografije, ki mi jo je posredoval Sanjin mož, je bilo videti, da se oba sekalca komaj še držita v svoji smeri. Dr. Vindiš je svetoval, naj poškodbo na urgenci pogleda še maksilofacialni kirurg.

Takoj naslednji dan smo gospe uredili termin pri dr. Vindišu in stekla je hitra akcija.

Dr. Bojan Vindiš, dr. dent. med.

V nedeljo popoldne sem od receptorke Nine na mobilni telefon prejel sporočilo o nesreči gospe S. K., kjer si je pri padcu s kolesom zlomila zgornja zoba. V sporočilu je bila pripeta fotografija, ki so jo posneli v polni čakalnici na urgenci UKC Ljubljana.

Iz slike je bila takoj razvidna resnost situacije, saj sta kroni obeh zgornjih sekalcev skoraj povsem odstopali od dlesni in korenin. Ob dolgem in Stanje po poškodbinegotovem čakanju na urgenci je bila gospa v stiski, zato sem ji predal osnovne napotke glede prvih korakov, med drugim tudi usmeritev k dežurnemu maksilofacialnemu kirurgu. Z dr. Perkom sva se posvetovala o primeru, obenem pa smo že naslednji dan za gospo na Ustni Medicini rezervirali temin za pregled.

Na pregledu v ordinaciji sem ugotovil, da v celoti manjkata obe kroni zgornjih enk, poškodovana zobna živca v koreninskih kanalih pa sta bila samo provizorično zaščitena. 3D rentgensko slikanje (dentalni CT) je pokazalo, da je poškodba preostanka obeh zob zelo obsežna, saj je segala globoko pod dlesen. Obstoječe stanje bi ob ohranitvi obeh zob neizogibno vodilo v zdravljenje korenin in s tem do dveh mrtvih zob, hkrati pa bi obnova tako poškodovanih zob zahtevala nekaj dodatnih posegov in kompromisov pri zdravljenju. Zaradi teh okoliščin smo se skupaj z gospo odločili za odstranitev obeh korenin in takojšnjo nadomestitev s keramičnimi vsadki. Ker položaj implantata v kosti ključno vpliva na položaj krone na implantatu, sva se z dr. Perkom odločila za izdelavo kirurških vodil, ki kirurgu pomagajo vstaviti implantat v idealen položaj na povsem predvidljiv in zanesljiv način. V ta namen smo naredili digitalen odtis zob z intraoralnim skenerjem. V zobotehničnem laboratoriju so nato na osnovi digitalnega odtisa in 3D rentgenske slike izdelali omenjena kirurška vodila.

Kirurška vodila

Čez nekaj dni je sledil kirurški poseg, na katerem sta dr. Perko in kirurška asistentka Urša izvedla odstranitev obeh zob ter dograditev poškodovane čeljustne kosti in vstavitev dveh keramičnih implantatov. Neposredno po kirurškem posegu smo naredili ponovno skeniranje zob, tokrat novega stanja z implantati.

Na osnovi novega digitalnega odtisa je nato zobotehnica izdelala dve akrilatni prevleki (rezkani provizoriji). Namen začasnih prevlek je v prvi vrsti čimprejšnja povrnitev normalnega videza, hkrati pa tudi usmerjanje celjenja dlesni, ki se oblikuje glede prostor ob prevlekah. Gospe smo provizorične zobe izdelali v nekaj dneh, vendar smo jih zaradi večjega udobja pri celjenju po operaciji in olajševalnih okoliščin z nošenjem mask namestili en teden po vstavitvi implantatov. Na kontrolnem pregledu smo z veseljem ugotovili, da celjenje rane poteka odlično, dlesen se oblikuje v skladu s pričakovanji, predvsem pa je estetska plat rešitve že s provizoričnimi zobmi izjemna. Glede na dosedanji potek z visokimi pričakovanji pričakujemo trenutek, ko bomo implantata nadgradili s končnima keramičnima prevlekama.

Dr. Sebastjan Perko, dr. dent. med

Nedelja, viber, pacientka je padla s kolesom in si močno poškodovala ustnice ter zobe. Takoj odgovorim, ali lahko pošlje fotografijo. Ker sem z družino, takoj pišem dr. Vindišu in skupaj debatirava ob sliki. Ugotoviva, da danes nimava česa storiti, gospo šivajo na urgenci in že ima planiran poseg pri dežurnem kirurgu na stomatološki fakulteti. Gospo naročimo za ponedeljek.

Implantata sta vstavljena

 

Ponedeljek, gospa pride s kar dobro poškodovano zgornjo in spodnjo ustnico ter brez kron obeh zgornjih enic. Takoj stečeta konzilij in akcija. Urnik je prenapolnjen, a na srečo se najde v petek termin, dolg 3 ure, toliko smo potrebovali za načrtovan poseg. Dr. Vindiš pripravi digitalni odtis zgornje in spodnje čeljusti ter CBCT obeh čeljusti. Tjaša v laboratoriju oba posnetka uvozi v poseben program, kjer pričnemo načrtovanje. Odločili smo se namreč, da glede na poškodbo tudi korenini obeh sekalcev ne moreta ostati v ustih. Načrt sta bila zelo previdna kirurška odstranitev obeh korenin in takojšnja vstavitev Cirkon oksidnih vsadkov. Po celokupno 4–5 urah v laboratoriju nastane kirurško vodilo za izvedbo operacije.

Petek – operacija. Z delom pričnemo ob 10.00, poseg poteka mirno, a kljub dobremu načrtu s kančkom napetosti. V ordinaciji imamo večji LCD TV-zaslon, na katerem tudi ostali člani tima lahko opazujejo, kako poteka poseg. Odstranitvi korenin s kirurško tehniko sledi priprava ležišč za oba vsadka. Trenutek resnice, ali bo teorija lahko prešla v prakso. Tokrat smo se oddahnili, ker je digitalno načrtovanje popolnoma ustrezalo resničnemu stanju in oba vsadka sta lepo pozicionirana na mestu izgubljenih korenin.

Gospa po posegu odide počivat v »recovery« ter se nato ustavi še pri dr. Vindišu, ki je na novo digitaliziral stanje, tokrat z obema vsadkoma.

Sken potuje v laboratorij k Tjaši, ki je začela pripravo visokopreciznih, rezkanih dolgotrajnih provizorijev. Ker je čas nošenja mask, je gospa tudi sama želela, da rana počiva kak dan, čeprav bi lahko že v petek prilepili dolgotrajne provizorije.

Dr. Vindiš je to naredil v prihodnjem tednu in fotografija jasno kaže, da je poseg uspel.

Ni lepšega kot uglašeno timsko delo, ki s tako dobrimi rezultati reši tako zahteven in hkrati pomemben primer. Marsikaj bi lahko šlo narobe in seveda držimo pesti, da bo po obdobju celjenja vse tako, kot kaže v tem trenutku.

Hvala vsem v Ustni Medicini, ki so omogočili dobro koordinirano akcijo z optimalnim rezultatom.

Dr. Sebastjan Perko

Končni videz z dolgotrajnimi provizoriji

 

Tjaša Žnidaršič, laboratorijska zobna protetičarka

Dr. Vindiš je priskrbel intraoralne skene in CBCT rentgenski posnetek in na vrsti je bilo moje delo. Ker smo želeli natančno predvideti končni videz zobnih nadomestkov, sem se najprej lotila izdelave kirurškega vodila. Ker gre za izredno pomemben korak, je bil ves čas računalniškega načrtovanja kirurškega vodila prisoten kirurg dr. Perko. Intraoralne skene sem v programu združila s CBCT rentgenskim posnetkom, kar mi je omogočilo natančen vpogled v kost, lego sinusov ter korenin sosednjih zob. V programu sem idealno postavila sprednja sekalca in na podlagi teh upoštevala naklon implantatov.

Računalniško načrtovanje kirurškega vodila

Računalniško oblikovano kirurško vodilo smo nato s pomočjo 3D-tiskalnika iz ustreznega materiala natisnili.

Oblikovano kirurško vodilo
Oblikovano kirurško vodilo

Po vstavitvi implantatov smo mesto ponovno skenirali z intraoralnim skenerjem. Na podlagi skenov sem nato izdelala estetske dolgotrajne provizorije, ki bodo poleg brezskrbnega nasmeha lepo oblikovali dlesen in medzobne prostore za kasnejšo končno protetično oskrbo.

Provizorije sem načrtovala tako, da se v okluziji (stanje, ko so zgornji in spodnji zobje v stiku) in pri premikih čeljusti ne dotikajo nasprotno ležečih zob (antagonistov). Namreč ne želimo obremenjevati implantatov, dokler niso čvrsto zarasli s kostjo.

Računalniško oblikovani dolgotrajni provizoriji
Računalniško oblikovani dolgotrajni provizoriji

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor