5 naravnih zdravil za zdrave dlesni

V ustih bakterije na zobeh nenehno tvorijo lepljivo snov, imenovano plak oz. mehke zobne obloge. Ščetkanje in nitkanje učinkovito pomagata pri odstranjevanju plaka, vendar se ta v nekaterih primerih lahko tudi strdi in tako nastane zobni kamen oz. trde zobne obloge. Ker zobnega kamna ne moremo več odstraniti sami, je toliko pomembneje, da preprečimo njegov nastanek s pravočasnim odstranjevanjem plaka.

V večini primerov kopičenje zobnih oblog privede do vnetja dlesni (gingivitisa). Če tega površinskega vnetja ne zdravimo, lahko napreduje v parodontitis, kar pomeni vnetje, ki se je z dlesni razširilo na spodaj ležečo kost. Parodontitis je tako najpogostejši vzrok za izgubo zob, obenem pa je dokazano povezan s številnimi splošnimi bolezenskimi stanji, kot so srčne bolezni, pljučnice, sladkorna bolezen ipd.

Mnoga naravna zdravila pomagajo pri doseganju in vzdrževanju zdravih dlesni. Ta naravna sredstva lahko pomagajo odpraviti že nastalo bolezen dlesni, hkrati pa preprečujejo ponoven nastanek vnetja. Zato jih je smiselno vključiti v vsakodnevno rutino za vzdrževanje ustne higiene.

 

Naravna zdravila za ohranjanje zdravih dlesni

 

Žvrkljanje olja

Postopek, ki se v ajurvedi že dolgo uporablja kot del vsakodnevne rutine, je žvrkljanje olja. Tradicionalno se v ta namen uporabljajo sezamovo, kokosovo ali sončnično olje.

Študije so pokazale, da žvrkljanje sezamovega olja zmanjša nastajanje zobnega plaka in vpliva na razvoj gingivitisa. Raziskave med drugim tudi potrjujejo, da kokosovo olje prepreči poškodbo zobne sklenine, ki jo povzroči bakterija Streptococcus mutans (eden najpogostejših povzročiteljev kariesa).

Če želite poskusiti žvrkljanje olja, vzemite žlico visokokakovostnega olja in ga 5‒15 minut žvrkljajte med zobmi. Olje nato izpljunite, usta sperite s toplo ali slano vodo in normalno umijte zobe.

Zeleni čaj

Pitje zelenega čaja sicer ugodno vpliva na splošno zdravje, dokazano pa pomaga tudi pri ohranjanju zdravih zob in dlesni. Poleg učinka na izboljšanje imunskega sistema tako čajni polifenoli med drugim zavirajo rast in prilepljanje škodljivih bakterij na dlesni ter proizvodnjo bakterijskih toksinov. Za opazen učinek je treba popiti eno do dve skodelici zelenega čaja na dan.

Neem

Neem je zimzeleno drevo, ki je zadnjih nekaj let med najbolj raziskovanimi rastlinami na svetu in zaradi izjemnih zdravilnih lastnosti sodi med največkrat uporabljene sestavine v ajurvedi. Kemične spojine, ki jih vsebujejo različni deli tega drevesa, delujejo protibakterijsko, antioksidativno in antiseptično.

Raziskave o neemu in zdravju dlesni med drugim vključujejo zanimivo študijo, kjer so primerjali uporabo ustnih vod na osnovi neema in klorheksidina (antiseptik, ki ga najdemo v številnih vrstah močnejših ustnih vod). Rezultati so pokazali, da sta bili obe vrsti izpiranja ust učinkoviti pri zmanjševanju oblog in zaviranju gingivitisa.

Kljub številnim zdravilnim lastnostim pa je potrebna previdnost pri obliki pripravka ter trajanju in načinu uporabe neema. Pretirana in dolgoročna notranja uporaba neemovega olja lahko poškoduje jetra in ledvice, odsvetuje se tudi pri otrocih, diabetikih, bolnikih z avtoimunimi boleznimi in pri težavah s plodnostjo.

Smiselna in varna je tako uporaba zobne paste in ustne vode, ki vsebujeta izveček neema. Na ta način lahko zmanjšamo nastajanje plaka, vnetje dlesni in ustni zadah.

Kurkuma

Kurkuma se uporablja v številnih domačih zdravilih, saj ima protivnetne in protiglivične lastnosti. Študije nakazujejo, da lahko je pri preprečevanju nastanka plaka in gingivitisa gel s kurkumo enako učinkovit kot gel s klorheksidinom.

Gel je na voljo v številnih trgovinah z zdravo prehrano ali alternativnimi zdravili. Če ga želite uporabljati za zdravljenje gingivitisa, ga je treba nanesti na dlesni in po desetih minutah izprati. Pomembno je poudariti, da gel ne zabarva zob.

Za domačo izdelavo podobnega pripravka ¼ čajne žličke kurkume v prahu zmešamo z vodo ali gheejem, da nastane pasta. Pasto nanesemo na dlesni, jih masiramo eno minuto, pustimo učinkovati deset minut in nato izperemo z mlačno vodo. V primerjavi z gelom lahko pri doma narejeni pasti ob dolgoročni uporabi pride do zabarvanja zob.

Aloe vera

Aloe vera deluje protibakterijsko in protiglivično. Raziskave kažejo, da je pri preprečevanju nastanka plaka in zdravljenju simptomov gingivitisa ustna voda z aloe vero enako učinkovita kot ustna voda s klorheksidinom. Sok aloe vere ne potrebuje redčenja in ga lahko uporabljamo kot ustno vodo. Podobno delovanje imajo tudi zobne paste, ki vsebujejo njen ekstrakt.

Naravna zdravila so dodaten ukrep

Preden uporabimo katero koli naravno zdravilo za zdrave zobe in dlesni, ne smemo pozabiti, da je to zgolj dodatek in ne nadomešča običajne ustne nege. Če imate simptome, kot so krvavitev dlesni, bolečina med žvečenjem ali občutljivost zob, je izjemno pomembno, da se pravočasno naročite na posvet pri zobozdravniku ali ustnem higieniku.

Bojan Vindiš, dr. dent. med

MORDA VAM BO VŠEČ

Dodaj odgovor