Zobozdravnica nas je poslala ali zakaj nas ni poslala? | Ustna Medicina
ortodont

Zobozdravnica nas je poslala ali zakaj nas ni poslala?

To sta najpogostejša odgovora na vprašanje, zakaj ste se oglasili v naši ordinaciji s svojim otrokom.

Takoj za tem sledi vprašanje, ki ga starši najpogosteje izrečejo: »Kdaj bo dobil aparat?« Popolnoma razumljivo in z veseljem vedno pojasnimo, da je to zelo odvisno od vsakega posameznika. V veliki večini najprej potrebujemo diagnostične pripomočke, s katerimi ocenimo, za katero nepravilnost gre in kako obsežna je. Najpogosteje potrebujemo študijske odlitke otrokovih zob, fotografi je obraza in zob ter rentgenske posnetke. Po analizi teh pripomočkov lahko dokaj natančno izvedemo načrt ortodontskega zdravljenje, ki pa je seveda močno odvisen od posameznika.

V zgodnjem otroštvu smo predvsem pozorni na nepravilnosti funkcije žvečenja, ki se najočitneje kaže kot enostranski funkcionalni križni griz, kot poudarjena spodnja čeljust, premalo razvita spodnja čeljust ali odprti griz pri sprednjih zobeh. V teh primerih in če opazimo razne razvade, kot so sesanje palca ali prstov, dihanje na usta, grizenje lične sluznice, nepravilno požiranje, je ortodontsko zdravljenjem priporočeno začeti čim prej, se pravi že v mlečnem ali zgodnjem menjalnem zobovju pri starosti 5 do 6 let. V tem obdobju je velikokrat mogoče nepravilnosti popraviti z interceptivnimi ukrepi (manjši posegi z enostavnimi rešitvami), usmeriti rast in razvoj v normalni tok in preprečiti nastanek težjih nepravilnosti. Tako lahko pripravimo ugodne pogoje za izrast stalnih zob.

Velikokrat pa se šele pri izraščanju stalnih zob začnejo kazati posledice kot nesorazmerje med velikostjo čeljustnic in velikostjo zob in nastalo tesno stanje lahko rešujemo z vodenimi ekstrakcijami ali počakamo na izrast vseh stalnih zob in jih po potrebi naknadno izpulimo.

Žal večina nepravilnosti še vedno nastane kot posledica neustrezne prehrane in higiene, ki se pri otrocih kaže s predčasno izgubo mlečnih zob zaradi kariesa. V teh primerih je treba najprej ustaviti propad zob in nato ob izrasti stalnih zob z aparati odpraviti nastalo škodo. Za zdravljenje z nesnemnimi aparati je optimalen čas po izrasti vseh stalnih zob, ko otroci oziroma mladostniki že sami brezhibno skrbijo za ustno higieno. Ta je izrednega pomena, da se med zdravljenjem ohranijo zdravi zobje.

Po izrasti stalnega zoba v ustno votlino je njegova oblika večinoma idealna in na zobu ni še nobenih sprememb. V tem obdobju lahko dosežemo idealen rezultat, če so razmerja med zobmi ustrezna. Z leti se v ustih marsikaj dogaja in s tem se lahko povečuje tudi število posegov na zobeh, lahko pride tudi do prekomerne obrabe stalnih zob ali celo izgube posameznih zob. Vsi ti dogodki vodijo v to, da je doseganje idealnega stanja vedno bolj težavno in sprejemati je treba vedno več kompromisov, kar nas na koncu pripelje do tega, da lahko z ortodontskim zdravljenjem dosežemo zgolj optimalen rezultat. V tem primeru je naloga specialista ortodonta, da pripravi pacienta na dokončno protetično oskrbo, s katero nato dosežemo želeni idealen rezultat.

Če vas skrbi, da boste zamudili optimalen čas za otrokovo zdravljenje, vas vabim, da se oglasite na preventivni posvet, s katerim bomo na podlagi stanja ocenili, ali je pri otroku prisoten odklon od normalnega razvoja in rasti, ter potrdili ali ovrgli vašo skrb. V prvem primeru sledi zbiranje diagnostičnih pripomočkov, v drugem obisk čez eno ali več let.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.