Zmote in resnice parodontalne bolezni | Ustna Medicina

Zmote in resnice parodontalne bolezni

Bolezni obzobnih tkiv so danes glavni krivec za izgubo zob. O parodontalni bolezni kroži veliko mitov in prepričanj, za katere je zadnji čas, da jih dokončno razjasnimo.

Parodontalna bolezen ni pogosta.

Ne drži. Parodontalna bolezen zajema širok spekter bolezenskih stanj in oblik. Dejstvo je, da ima katero izmed oblik parodontalne bolezni v življenju več kot 90 odstotkov ljudi. Najpogostejša je začetna oblika – vnetje dlesni ali gingivitis.

Parodontalna bolezen se jasno kaže v ustih.

Na žalost ni tako. Večinoma vnetje dlesni ne povzroča večjih težav in bolečine. Celo pri napredovali parodontalni bolezni, pri kateri je prišlo do izgube večine podporne kosti, le redko čutimo bolečino. Velikokrat ljudje prej opazijo majavost zob kot druge znake propadanja obzobnih tkiv. Za diagnostiko stanja zdravja dlesni je treba izvesti natančne meritve globine žepov okoli vsakega zoba, oceniti navzočnost krvavitve, prizadetost koreninskih razcepišč in majavosti zob. Treba je tudi natančno spremljati navzočnost zobnih oblog in ustreznega izvajanja ustne higiene.

Nimam nobenih lukenj in zobje so bleščeče beli, torej ne morem imeti parodontalne bolezni.

Ne drži. Stanje trdih zobnih tkiv – samih zob, na žalost ni merodajni pokazatelj stanja obzobnih tkiv – dlesni in kosti, v katero so vraščeni. Tudi popolnoma zdravi zobje imajo lahko vneto in krvavečo dlesen ali celo že raztopljeno podporno kost, zaradi česar so majavi.

Neustrezna ustna higiena je edini vzrok za parodontalno bolezen.

Neustrezna ustna higiena je sicer najpomembnejši in najpogostejši dejavnik za razvoj parodontalne bolezni, ni pa edini. Ostali dejavniki tveganja so še kajenje, stres, sladkorna bolezen in genetska zasnova. Je pa primerna higiena osnova, brez katere se ne da pozdraviti oz. ustaviti napredovanja parodontalni bolezni.

Krvaveče dlesni med nosečnostjo so normalne.

Dejstvo je, da so dlesni v času nosečnosti zaradi hormonskih sprememb veliko bolj nagnjene h krvavitvi. Tako lahko že minimalno nedosledno izvajanje ustne higiene povzroči krvavitev. Ne drži pa, da je krvavitev dlesni med nosečnostjo normalna. Krvavitev dlesni ni nikoli normalno stanje. Vedno, ko krvavitev dlesni traja več kot 14 dni, je to razlog za posvet z zobozdravnikom.

Slab zadah je znak parodontalne bolezni.

Res je. Slab zadah je lahko eden od kazalcev nezdravih obzobnih tkivih. Študije so pokazale, da se razlog za slab zadah v več kot dveh tretjinah primerov skriva v nezdravih obzobnih tkivih.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.