Življenje z ortodontskim aparatom | Ustna Medicina
Ortodontski aparat

Življenje z ortodontskim aparatom

Samo lepljenje nosilcev na zobe, sicer traja nekaj časa, vendar je to brezbolečinski postopek. Občutek pritiska in manjša preobčutljivost zob se lahko pojavi v prvih dneh zdravljenja, kar je popolnoma normalno, kajt ustna se morajo navaditi na novo napravo (tujek). Navadno ta preobčutljivost in napetost izveni v nekaj dneh.


Vaši zobje se bodo učinkovito premikali in nesnemni ortodontski aparat deluje 24 ur na dan. Ko se začetni žični lok segreje na telesno temperaturo, bo začel izvajati blago silo na zobe in lahko se pojavi prehodna občutljivost zob, ki se kaže kot nežen pritisk. Če je občutljivost prevelika, si lahko pomagate s protibolečinskimi tabletami, ki vam jih svetujemo. Hkrati se prehranjujte z mehkejšo hrano in se izogibajte tršim delcem. Testenine, juhe, sladoled so zelo primerni dokler občutljivost ne izveni. To je normalno ne glede na izbrano vrsto ortodontskega aparata. Sedaj imate tujek v ustih in telo potrebuje nekaj časa, da se nanj navadi.

Večina se navadi na ortodontski aparat v dveh tednih. V začetku svetujemo uporabo zaščitnega voska, da se sluznica lažje prilagodi in navadi na novost v ustih. Še posebej ga uporabljajte ponoči med spanjem.

Ortodontski aparati so narejeni da zdržijo marsikatero silo, vednar se raje izogibajte trši hrani, ki lahko poškoduje nosilce ali loke. Odsvetujemo žvečenje gumijastih bonbonov, lešnikov, orehov, gumijastega roba pice, skorje kruha, lizik in trdih bonobonov.

Redno obiskujte specialista ortodonta na naročene termine, kajti redni pregledi so izredno pomembni pri napredovanju ortodontskega zdravljenja.

Izredne težave so pri ortodontskem zdravljenju zelo redke, vendar če niste sigurni o poteku zdravljenja, ali se vam je snel nosilec, ali se vam je izstaknil žični lok, nas le pokličite in se bomo po potrebi dogovorili za kontrolni pregled.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.