Zdaj, ko imam aparat, bom pa vsaj shujšal! | Ustna Medicina

Zdaj, ko imam aparat, bom pa vsaj shujšal!

So to le pobožne želje uporabnikov fiksnih ortodontskih aparatov ali dejstvo, ki drži?

Ko nalepimo nosilce na vsak zob posebej in namestimo žični lok, ki nato z blagimi silami premika zobe v pravilni položaj, se običajno pojavi povečana občutljivost zob pri žvečenju in grizenju, ki pa hitro mine. V tem primeru priporočamo bolj mehko hrano, ki je ni treba na dolgo in široko žvečiti, ampak jo lahko dokaj hitro in enostavno spravimo naprej v prebavni sistem. Hkrati tudi laže čistimo na novo nameščen aparat, kar pomeni, da bomo v kopalnici pred ogledalom preživeli nekaj manj časa. Če bi (poudarek je na ‘če’) pri tem jedli manj kalorično hrano, ki bi vsebovala več sestavljenih in počasneje prebavljivih ogljikovih hidratov z zmerno količino maščob in beljakovin, bi res lahko rekli, da je to ortodontska dieta. Žal pa ljudje večinoma počnemo ravno nasprotno. Posegli bomo po visokokalorični mehki in predelani hrani (čokolino, toast, sadni jogurti …), s katero bomo v kratkem času vnesli v telo velike količine ne prav kvalitetnih sestavin. Tako bomo organizmu zagotovili kar nekaj zalog za ‘hude čase’, ki se seveda sčasoma pokažejo v obliki odvečnih koligramov. V kameni dobi so ti težki časi zagotovo prišli, v današnjem času pa se zlahka zapeljemo (bog ne daj sprehodimo) do najbližje trgovine še v istem trenutku in si naredimo zalogo za prihodnje dni. Pač po načelu ‘bolje sladoled v zamrzovalniku kot torta v slaščičarni’. In še ena pomembna evolucijska lastnost se je prikradla v milijonih let človeškega obstoja. Sladkor nam daje ugodje, nas pomirja, razveseli in odmakne od divjega tempa vsakdanjika. Takšne nas je pač ustvarila narava.

Sprijaznimo se torej z dejstvom, da je pot do uspeha dolga in trnova. S primerno prehrano lahko poskrbimo za ustrezen telesni ustroj, s telovadbo pa še za mišičasto telo, primerno za na Kolezijo. Rekreacija nam naj bo v veselje in užitek, ne pa da se spremeni v frustracijo. Rezultat bo prišel ravno v trenutku, ko bomo sneli aparat. In nasmeh ne bo brezhibno bleščeč samo zaradi ravnih zob, ampak tudi zaradi močnih bicepsov. Potem pa z majhno zadnjico in močnimi rokami le urno v toplice!

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha