Zabavne in zdrave otroške jedi | Ustna Medicina
otroska-hrana

Zabavne in zdrave otroške jedi

V preteklosti sem se veliko srečeval z naročniki gostinskih storitev, s katerimi sem kreiral prav posebne menije in jedi za različna osebna slavja ali druge priložnosti. Ko je bila ponudba končana in so bili naročniki zadovoljni z vsebino, me je vedno presenetilo vprašanje: »Kaj bomo pa pripravili za otroke?«. Sprva se nisem kaj veliko oziral na to. Nekako mi je bilo jasno, da želijo za otroke tudi kaj posebnega, dobrega, zdravega. S kolegi smo celo pripravili nabor zanimivih jedi – takšnih, ki jih otroci kot najzahtevnejši gosti jedo z užitkom. Smešne postavitve na krožnikih, zelenjava »zamaskirana«, da so jo otroci pojedli in niso niti vedeli, da so jedli cvetačo ali brokoli. Pa vendar to ni bilo to. Čeprav odkrito povem, da sem mnenja, da naj otroci jedo to kar starši (seveda je tudi tu nekaj izjem).

Ampak predlog s strani staršev je bil skoraj vedno enak – dajte mogoče kakšen dunaj’c in malo pomfrija (beri: ocvrt krompirček) ali pa če imate tiste male čiken-mk-nagce (beri: Chicken McNuggets) in mogoče malo kečapa (beri: ketchup). Pa preskočimo malo drugam, na statistiko.

Pred kratkim sem se udeležil predavanja na temo zdrave in uravnotežene prehrane šolskih otrok. Podatki, ki so bili predstavljeni so bili alarmantni. Prevalenca debelosti je pri otrocih na 20,9 %, kar pomeni, da je eden od petih otrok starih do 10 let predebelih. Brez peska v oči – krivi smo starši. Mi smo tisti, ki vzgajamo otroke in jih učimo, kako naj gredo čez cesto, se obnašajo do starejših in tudi kaj naj jedo. In če v otroštvu ne vzpostavimo pravega vzorca prehranjevanja in odnosa do hrane, se bojim, da bo v bodoče prehrana za nas nujno zlo in ne užitek ter druženje. Čips in hitra prehrana pred televizorjem sta daleč od tega kar je večerja ali kosilo predstavljalo v preteklosti.

Če se vrnem nazaj k naši ponudbi za najmlajše – sosednje države imajo to veliko bolje urejeno. Avstrija ima zakonsko določeno, da mora biti prehrana v vrtcih, šolah, bolnišnicah in domovih za ostarele v 50 % pripravljena iz ekoloških živil. Priprava mora upoštevati smernice uravnotežene prehrane in zdravega načina priprave. Seveda, saj so otroci, bolniki in starostniki občutljiva skupina. In če vemo, da se vse začne s pravilno prehrano, tudi naše zdravje in počutje, zakaj potem naši otroci jedo hrano iz cvrtnika in zraven pijejo sladke pijače? Enostavno, ker jim to dopuščamo. Ne samo to, celo spodbujamo jih, nudimo jim. Zakaj? Ker samo to radi jedo! Zakaj? Ker jim nismo drugega ponudili, ker smo jim najprej ponudili nekaj kar je mastno in slano. Zapomnili so si, da je to dobro in da za njih res najboljše. Zakaj? Ker zaupajo staršem. Pa smo s tem res vredni zaupanja?

Ne obsojam, le svetujem in si želim, da bi naši otroci v bodoče bolje razumeli, kaj pomeni pojesti dobro kosilo, brez da ga prej slikajo z mobilnikom in objavijo na vsaj treh družbenih omrežjih. Rad bi, da se zavedajo, kaj pomeni, če naročajo konvencionalno pridelano hitro prehrano. In potem verjamem, da bodo imeli boljšo mladost, bolj aktivno ter zdravo življenje. Zadovoljni bodo s sabo in bolj bodo zdravi.

Bodimo kot starši trmasti in ne popuščajmo tistim lepim očem, ko nas prosijo za obisk znane restavracije s hitro prehrano. Povejmo jim, zakaj to ni dobro za njih, jih objemimo in se raje v domači kuhinji skupaj naučimo kaj skuhati. To potem z veseljem za mizo tudi pojejmo in se pohvalimo, kako dobro smo skupaj skuhali. Saj veste, hrana ni samo gorivo za telo, je tudi druženje in veselje.

Pa dober tek, prihaja pomlad in obilo špargljev, čemaža in drugih sestavin za odlično kuhanje in prijetno druženje.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha