poljub

Vse je uničil poljub

Ko ste na zmenku z ljubljeno osebo in si želite ter pričakujete poljub, ni hujšega kot to, da poseben trenutek uniči neprijeten zadah iz ust. Slab zadah lahko predstavlja veliko težavo, ne samo pri poljubljanju ampak tudi v vsakodnevnem življenju, ko komuniciramo z drugimi v naši bližini. Na srečo pa se je proti neprijetnemu zadahu mogoče boriti in si izboljšati kvaliteto življenja.

Vzrokov za slab zadah je več. Lahko je oralnega (ustnega) izvora ali pa ekstraoralnega (izven ust) izvora. Običajno se pojavi zaradi bakterijskega razpada organskih snovi, ki ostanejo v ustih – na zobeh, v medzobnih prostorih, jeziku, žrelu ali požiralniku. Med možne vzroke za zadah pa lahko prištejemo tudi slabo ustno higieno, vnetje obzobnih tkiv in vnetje dlesni. Slab zadah naj ne postane znak za preplah. Jutranji zadah, ki nastane ponoči, ko je v ustih malo sline (namenjena izpiranju ust za preprečevanje slabega zadaha) je normalen pojav, normalen je tudi zadah, ki se pojavi kadar dalj časa ne jemo ali ne pijemo ali uživamo določeno hrano kot je česen, čebula, ribe ipd.

Zdravljenje kroničnega zadaha se prične z ustrezno higieno. Temeljna funkcija ustne higiene je preprečevanje kariesa, to je tanke in lepljive plasti bakterij, ki se nabirajo na zobeh, te pa nato lahko povzročijo vnetje dlesni (gingvitis). Dlesni v takem primeru postanejo pordele in otekle, med ščetkanjem ali uživanjem trše hrane pa lahko nastopi tudi krvavitev. Če vnetja ne zdravimo pravočasno, se lahko razširi na obzobno kost, takrat pa že govorimo o paradontozi.

Zato je v boju proti slabemu zadahu na prvem mestu dobra ustna higiena, ki bo preprečila morebitne druge bolezni zob in obzobnega tkiva, hkrati pa bodo z dobro ustno higieno tudi poljubi prijetnejši.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha