Vse je uničil poljub | Ustna Medicina
poljub

Vse je uničil poljub

Ko ste na zmenku z ljubljeno osebo in si želite ter pričakujete poljub, ni hujšega kot to, da poseben trenutek uniči neprijeten zadah iz ust. Slab zadah lahko predstavlja veliko težavo, ne samo pri poljubljanju ampak tudi v vsakodnevnem življenju, ko komuniciramo z drugimi v naši bližini. Na srečo pa se je proti neprijetnemu zadahu mogoče boriti in si izboljšati kvaliteto življenja.

Vzrokov za slab zadah je več. Lahko je oralnega (ustnega) izvora ali pa ekstraoralnega (izven ust) izvora. Običajno se pojavi zaradi bakterijskega razpada organskih snovi, ki ostanejo v ustih – na zobeh, v medzobnih prostorih, jeziku, žrelu ali požiralniku. Med možne vzroke za zadah pa lahko prištejemo tudi slabo ustno higieno, vnetje obzobnih tkiv in vnetje dlesni. Slab zadah naj ne postane znak za preplah. Jutranji zadah, ki nastane ponoči, ko je v ustih malo sline (namenjena izpiranju ust za preprečevanje slabega zadaha) je normalen pojav, normalen je tudi zadah, ki se pojavi kadar dalj časa ne jemo ali ne pijemo ali uživamo določeno hrano kot je česen, čebula, ribe ipd.

Zdravljenje kroničnega zadaha se prične z ustrezno higieno. Temeljna funkcija ustne higiene je preprečevanje kariesa, to je tanke in lepljive plasti bakterij, ki se nabirajo na zobeh, te pa nato lahko povzročijo vnetje dlesni (gingvitis). Dlesni v takem primeru postanejo pordele in otekle, med ščetkanjem ali uživanjem trše hrane pa lahko nastopi tudi krvavitev. Če vnetja ne zdravimo pravočasno, se lahko razširi na obzobno kost, takrat pa že govorimo o paradontozi.

Zato je v boju proti slabemu zadahu na prvem mestu dobra ustna higiena, ki bo preprečila morebitne druge bolezni zob in obzobnega tkiva, hkrati pa bodo z dobro ustno higieno tudi poljubi prijetnejši.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.