Uravnotežena prehrana za zdrave zobe in dlesni | Ustna Medicina

Uravnotežena prehrana za zdrave zobe in dlesni

Spomnim se, da mi je že v zgodnji mladosti babica ponavljala star ljudski pregovor: eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. V pregovoru se seveda skriva tudi nekaj resnice, vendar samo jabolka še zdaleč niso zadosti, zato je nujno uživati tudi raznolika živila, ki pozitivno vplivajo tako na telo kot na zobe in dlesni.

Predvsem je dobro jesti veliko sadja in zelenjave, ki vsebujeta vitamine in sta polna vlaknin. Ugriz v sveže sadje ali zelenjavo namreč zahteva močnejše žvečenje, kar prispeva k boljšemu samočiščenju ustne votline in masira dlesen. Obenem tudi pospeši tvorbo sline in na ta način nevtralizira povzročitelje kariesa. Sveže sadje in zelenjava sta polna naravnih vitaminov in mineralov, ki nam v hladnih dneh krepijo imunski sistem ter varujejo organizem pred gripo in prehladom.

Živilom, ki vsebujejo veliko bele moke, se je najbolje izogibati, saj imajo veliko ogljikovih hidratov oz. sladkorjev in posledično visok glikemični indeks. Pametneje je poseči po polnozrnatih izdelkih, ki so manj predelani in vsebujejo tudi nekaj vlaknin. Sladkarije so pravi sovražnik lepih zdravih zob in so v največji meri krive za nastanek zobne gnilobe. Če že, jih je najbolje zaužiti enkrat dnevno oz. ob večjih obrokih in ne večkrat v dnevu. Sladka hrana se namreč prilepi na zobe in ostane v stiku s sklenino dalj časa. Dokazano je, da začasen odvzem ogljikovih hidratov oz. sladkorjev iz prehrane zmanjšuje nastanek kariesa in število kariogenih bakterij. Sladkor je namreč vir energije za bakterije, ki začnejo izločati kislino, rezultat ob stiku z zobom pa je nastanek kariesa.

Priporočamo uravnoteženo prehrano, ki je sestavljena iz 5 obrokov na dan. Med obroki pa naj bo vsaj 2 uri premora. Izogibajte se nepotrebnim prigrizkom, tako namreč omogočimo slini dovolj časa za remineralizacijo sklenine in zmanjšamo možnost za nastanek kariesa. Obenem je po obroku priporočljivo pitje, ki nevtralizira pH v ustni votlini.

Po zaužiti hrani je vsekakor treba veliko pozornosti nameniti tudi ustni higieni. Zlasti po obroku, ob katerem zaužijemo gazirane pijače ali hrano, ki vsebuje kisline, kot je sadje. Priporočamo, da se usta vedno sperejo s kozarcem vode in se s ščetkanjem počaka vsaj 30 minut, da se ustni pH nevtralizira. Temeljito ščetkanje priporočamo vsaj dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer pred spanjem. Zvečer je nujno tudi čiščenje medzobnih prostorov z nitko ali medzobno ščetko. Vaši zobje in dlesni vam bodo hvaležni. Naš in vaš cilj je, da zdravi zobje in dlesni lahko izpolnjujejo svoj namen v celotnem življenju.

Vse pripomočke in nasvete za uporabo, primerno za ustno zdravje, lahko dobite v Dentoteki na Nazorjevi 3.

Urban Zupanc, dr. dent. med.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.