Uporaba ščetke, zobne paste in nitke | Ustna Medicina
scetkanje

Uporaba ščetke, zobne paste in nitke

Tokrat razkrivamo mite in resnice o pravilni uporabi osnovnih higienskih pripomočkov.

Trda zobna ščetka očisti zobne obloge bolje kot mehka …

Dnevne zobne obloge z bakterijami, ki se naberejo na zobni površini čez dan, najbolj natančno očistimo z mehko zobno ščetko in ponavljajočimi se krožnimi gibi, ki segajo od površine dlesni in na zob.

Uporabljam električno zobno ščetko, zato ne nitkam …

Ustrezna električna (sonična) ščetka je odličen pripomoček, vendar nikakor ne nadomešča pripomočkov za izvajanje higiene medzobnih prostorov!

Za čiščenje medzobnih prostorov uporabljam zobotrebec …

Zobotrebec je popolnoma neprimeren pripomoček za izvajanje higiene medzobnih prostorov! Če si zjutraj pred zajtrkom in prejšnji večer natančno umijemo zobe, se na tako očiščen zob hrana ne prime zlahka. Če se zgodi, da se nam je spredaj ‘zataknil’ košček hrane, ga sicer lahko uporabimo na kakšnem poslovnem kosilu, vendar ga za redno uporabo odsvetujemo.

Zobe imam tako zelo skupaj, da mi ni treba čistiti vmes …

Zelo pogosta trditev marsikaterega pacienta, ki pa seveda ne drži! Z uporabo zobne nitke ne odstranjujemo ravno velikih kosov hrane iz medzobnih prostorov, ampak biofilm, ki je skupek ostankov hrane – tanek belkast mazav bel sloj z bakterijami. To so medzobni prostori, ki jih ne dosežemo z nobeno zobno ščetko.

Med čiščenjem z zobno ščetko izvajam gibe v smeri od dlesni proti zobu, da potiskam dlesen nazaj od zoba …

Za ščetkanje uporabljamo mehke zobne ščetke, ki jih kupimo v lekarnah in specializiranih trgovinah. Ob pravilnem ščetkanju, torej krožnih ponavljajočih se gibih, ne bodo poškodovale in umaknile dlesni.

Za bolj čiste, bele in sijoče zobe jih vsako jutro natrem z limono in nato umijem …

Limona ima nizek pH in je kislina, ki stopi povrhnjo plast sklenine, s ščetkanjem pa jo nato odstranimo. Odboj svetlobe od matirane hrapave površine je bolj razpršen, zato so zobje res videti svetlejši, vendar lahko ob takšnem početju v nekaj letih ostanete brez zobne sklenine, zato takšno početje močno odsvetujemo!

Zjutraj namesto umivanja zob pojem jabolko …

Poskrbite, da si umijete zobe PRED zajtrkom, ne po njem! Zjutraj je v ustni votlini veliko bakterij. Poskrbite, da jih odstranite, še preden jeste. Zaužitje jabolka namesto natančnega ščetkanja nikakor ni dovolj!

Najboljša nitka je ‘tista tanka plastična’ …

Imate za brisanje posode ali tal doma krpo iz polivinila? Verjetno ne. Iz podobnega razloga tudi takšna nitka ni najprimernejša za izvajanje higiene medzobnih prostorov. Najbolje očistijo medzobne prostore predene nitke, ki se dobijo v različnih debelinah. Predena nitka se tudi veliko prej natrga, kar je znak zobne gnilobe v medzobnem prostoru, neustrezne plombe ali prevleke.

Zobna pasta je odlično čistilo različnih madežev …

Z zobno pasto si lahko pomagamo pri čiščenju različnih madežev z obleke in preprog. Zaradi grobih brusnih delcev jo lahko uporabimo kot nežno polirno sredstvo.

Blaž Tesovnik, dr. dent. med

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.