Snežno beli ali z odtenkom kave? | Ustna Medicina
shutterstock_173479475

Snežno beli ali z odtenkom kave?

Vsi si želimo snežno bele zobe. Predvsem sicer zdrave, a tudi lepe. Drži, da imamo nekateri naravno bolj bele od drugih, vendar vsekakor lahko vplivamo na zabarvanost nasmeha.

V ta namen se izogibajte naslednjim živilom:

Citrusi in preostala kisla živila – Kislina teh živil lahko načne zobno sklenino, ki je potem še bolj dovzetna za to, da nase veže obarvane obloge.

Kava – Naš najljubši jutranji napitek vsebuje tanine (kisle polifenole), ki vodijo do obarvanja. Prav tako spremeni pH‑ravnotežje v ustih, zaradi česar lahko živila, ki jih pojeste po požirku veliko hitreje poškodujejo zobe.

Sladki sokovi – Ti vsebujejo veliko sladkorjev, ki so odlična hrana za bakterije v ustih. Še hujše so mehurčkaste pijače, saj je vse, kar vsebuje CO2, tudi kislo in zato škoduje zobni sklenini.

Zeleni in črni čaj – Zeleni čaj obarva zobe sivo, črni čaj pa jih porumeni. Če enostavno ne morete brez, predlagam, da pri izbiri pazite na kakovost. Ob nižji kakovost čaja bo obarvanje močnejše, ob boljši kakovosti pa bo manj izrazito.

Da pa ne bomo samo črnogledo naštevali, česa ne smemo, vas lahko potolažim, da določena hrana poskrbi za belino zob. Na primer jagode, ki kljub močni barvi vsebujejo določene encime, ki razgrajujejo zobne obloge. Prav tako so odlični mlečni izdelki, ki vsebujejo mlečno kislino in kalcij, ki utrjuje sklenino. Vsa hrana, ki jo moramo dobro prežvečiti, nam pomaga, da proizvedemo več sline, ki naravno čisti naše zobe in skrbi za naraven sijaj. Zato jejte veliko jabolk, cvetače in oreščkov.

Dodatno si lahko doma pomagate z naslednjimi zobnimi pastami:
http://www.dentoteka.com/splat-extreme-white-zobna-pasta
http://www.dentoteka.com/splat-blackwood-zobna-pasta
http://www.dentoteka.com/iney-dream-belilna-zobna-pasta
http://www.dentoteka.com/splat-gold-specially-for-v-i-p-zobna-pasta

Monika Benedičič, vodja Dentoteke

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.