S pravilno tehniko ščetkanja do popolne ustne higiene | Ustna Medicina

S pravilno tehniko ščetkanja do popolne ustne higiene

Ob pravilni tehniki je povsem dovolj čistiti zobe dvakrat na dan. V nasprotnem primeru je potrebno čistiti večkrat, pa še takrat ne dosežemo želenih rezultatov. Vsaj enkrat dnevno naj bo prisotno tudi čiščenje medzobnih prostorov. Parodontalna bolezen in zobna gniloba namreč najpogosteje nastajata ravno v medzobnih prostorih, ki jih je brez zobne nitke, medzobne krtačke ali zobne prhe nemogoče očistiti.

Obstaja osem različnih tehnik, s katerimi naj bi zadovoljivo očistili zobne površine in s tem preprečili razvoj vnetja dlesni, parodontalne bolezni in zobne gnilobe. Ker je naš namen, da vam predstavimo učinkovito ustno nego, ki bo trajala 2 minuti dvakrat na dan, smo pripravili nekaj osnovnih napotkov.

Čiščenje ustne votline se prične s ščetko in malo zobne paste. V prvem koraku drsimo s ščetko od dlesni proti zobu in po zobu. Se pravi, da s ščetko masiramo tudi dlesen in ne samo zob. Dlesen se dobro odziva na »masažo« in se »učvrsti«. Če se pri tem pojavi krvavitev, se nikar ne ustavite, krvavitev samo izpira obzobne žepe. Zavedajmo se, da je krvavitev dlesni ob ščetkanju znak vnetja in opozorilo, da je potrebno še pozorneje čistiti ustno votlino. v tem primeru je nujno obiskati zobozdravnika, ki bo preveril, ali zaradi parodontalne bolezni že ni prišlo do izgube višine kosti.

V drugem koraku ščetine ščetke obrnite pod kot 45 stopinj na zobni vrat in z nežnim krožnim gibom čistite področje zobnega vratu. Pri tej tehniki lahko občutite »žgečkanje« v dlesni. Obe tehniki veljata za vse zobe v ustih, ne samo za sprednje.

Bolje je zobe temeljito očisti zvečer, saj se ponoči zmanjša izločanje sline, ki deluje kot zaščita pred nastankom zobne gnilobe. Pomembno je tudi, da si pred zaužitjem kisle hrane ne umivamo zob, ker s tem poškodujemo zaščitno zobno kožico in je tako površina zoba dovzetnejša za kislinsko poškodbo. Ravno tako se izogibamo ščetkanju zob takoj po zaužitju kisle hrane ali bruhanju, da ne bi odstranili površinske plasti, ki so jo kisline zmehčale.

 

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.