S pravilno tehniko ščetkanja do popolne ustne higiene

Ob pravilni tehniki je povsem dovolj čistiti zobe dvakrat na dan. V nasprotnem primeru je potrebno čistiti večkrat, pa še takrat ne dosežemo želenih rezultatov. Vsaj enkrat dnevno naj bo prisotno tudi čiščenje medzobnih prostorov. Parodontalna bolezen in zobna gniloba namreč najpogosteje nastajata ravno v medzobnih prostorih, ki jih je brez zobne nitke, medzobne krtačke ali zobne prhe nemogoče očistiti.

Obstaja osem različnih tehnik, s katerimi naj bi zadovoljivo očistili zobne površine in s tem preprečili razvoj vnetja dlesni, parodontalne bolezni in zobne gnilobe. Ker je naš namen, da vam predstavimo učinkovito ustno nego, ki bo trajala 2 minuti dvakrat na dan, smo pripravili nekaj osnovnih napotkov.

Čiščenje ustne votline se prične s ščetko in malo zobne paste. V prvem koraku drsimo s ščetko od dlesni proti zobu in po zobu. Se pravi, da s ščetko masiramo tudi dlesen in ne samo zob. Dlesen se dobro odziva na »masažo« in se »učvrsti«. Če se pri tem pojavi krvavitev, se nikar ne ustavite, krvavitev samo izpira obzobne žepe. Zavedajmo se, da je krvavitev dlesni ob ščetkanju znak vnetja in opozorilo, da je potrebno še pozorneje čistiti ustno votlino. v tem primeru je nujno obiskati zobozdravnika, ki bo preveril, ali zaradi parodontalne bolezni že ni prišlo do izgube višine kosti.

V drugem koraku ščetine ščetke obrnite pod kot 45 stopinj na zobni vrat in z nežnim krožnim gibom čistite področje zobnega vratu. Pri tej tehniki lahko občutite »žgečkanje« v dlesni. Obe tehniki veljata za vse zobe v ustih, ne samo za sprednje.

Bolje je zobe temeljito očisti zvečer, saj se ponoči zmanjša izločanje sline, ki deluje kot zaščita pred nastankom zobne gnilobe. Pomembno je tudi, da si pred zaužitjem kisle hrane ne umivamo zob, ker s tem poškodujemo zaščitno zobno kožico in je tako površina zoba dovzetnejša za kislinsko poškodbo. Ravno tako se izogibamo ščetkanju zob takoj po zaužitju kisle hrane ali bruhanju, da ne bi odstranili površinske plasti, ki so jo kisline zmehčale.

 

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha