Reševanje težav med ortodontskim zdravljenjem | Ustna Medicina
Ortodont

Reševanje težav med ortodontskim zdravljenjem

Kako si lahko sami pomagate pri reševanju težav med ortodontskim zdravljenjem, ko ne morete takoj k svojemu ortodontu …


1. Če žica povzroči rano na sluznici: s prstom, vato ali bombažno krpico porinite stran moteč delček žice, če pa to ni mogoče, pokrijte mesto z voskom in pokličite za obisk pri ortodontu.

2. Če se iztakne glavni žični lok ga poskušajte nežno vstaviti nazaj v tubo z manjšimi kleščami. Če žica ne povzroča draženja, lahko preko loka namestite vosek. Če žica bode in vosek ne pomaga proti draženju, žico lahko odščipnete z manjšimi ščipalkami ali ščipalkami za nohte v bližini zadnjega nosilca (zvezdice). To naj bo zadnja možnost, če res ni mogoče v kratkem obiskati specialista ortodonta.

3. Če se nosilec (zvezdica) odlepi bo še vedno pričvrščena na žični lok. Pokličite nas, da se dogovorimo za termin.

4. Če se odlomi ali sname del aparata, košček spravite in nas pokličite, da se dogovorimo za obisk v ordinaciji.

5. Če pogoltnete delček aparata, ostanite mirni. Ta navadno potuje v želodec in se tekom hranjenja izloči skozi prebavila. Seveda, če se pojavijo težave z dihanjem takoj poiščitite strokovno medicinsko pomoč.

6. Če se odlepi retencijski žični lok na enem mestu ga skušajte ohraniti in nas pokličite, da se dogovorimo za termin in retencijski lok prilepimo nazaj. Če se popolnoma odlepi, ga shranite in pokličite za termin.

7. Če so zobje občutljivi po mesečnem obisku lahko vzamete Lekadol (paracetamol), da občutljivost po nekaj dneh mine. Priporočamo tudi previdno žvečenje žvečilnega gumija za boljšo prekrvativev obzobnih tkiv in v spiranje ust s hladno tekočino (slana voda ali hladna pijača) za lajšanje občutljivosti.

8. Za odstranjevanje hrane med zobmi uporabite zobno nitko ali ščetko za medzobne prostore in previdno odstranite koščke hrane po vsakem obroku.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha