Reševanje težav med ortodontskim zdravljenjem | Ustna Medicina
Ortodont

Reševanje težav med ortodontskim zdravljenjem

Kako si lahko sami pomagate pri reševanju težav med ortodontskim zdravljenjem, ko ne morete takoj k svojemu ortodontu …


1. Če žica povzroči rano na sluznici: s prstom, vato ali bombažno krpico porinite stran moteč delček žice, če pa to ni mogoče, pokrijte mesto z voskom in pokličite za obisk pri ortodontu.

2. Če se iztakne glavni žični lok ga poskušajte nežno vstaviti nazaj v tubo z manjšimi kleščami. Če žica ne povzroča draženja, lahko preko loka namestite vosek. Če žica bode in vosek ne pomaga proti draženju, žico lahko odščipnete z manjšimi ščipalkami ali ščipalkami za nohte v bližini zadnjega nosilca (zvezdice). To naj bo zadnja možnost, če res ni mogoče v kratkem obiskati specialista ortodonta.

3. Če se nosilec (zvezdica) odlepi bo še vedno pričvrščena na žični lok. Pokličite nas, da se dogovorimo za termin.

4. Če se odlomi ali sname del aparata, košček spravite in nas pokličite, da se dogovorimo za obisk v ordinaciji.

5. Če pogoltnete delček aparata, ostanite mirni. Ta navadno potuje v želodec in se tekom hranjenja izloči skozi prebavila. Seveda, če se pojavijo težave z dihanjem takoj poiščitite strokovno medicinsko pomoč.

6. Če se odlepi retencijski žični lok na enem mestu ga skušajte ohraniti in nas pokličite, da se dogovorimo za termin in retencijski lok prilepimo nazaj. Če se popolnoma odlepi, ga shranite in pokličite za termin.

7. Če so zobje občutljivi po mesečnem obisku lahko vzamete Lekadol (paracetamol), da občutljivost po nekaj dneh mine. Priporočamo tudi previdno žvečenje žvečilnega gumija za boljšo prekrvativev obzobnih tkiv in v spiranje ust s hladno tekočino (slana voda ali hladna pijača) za lajšanje občutljivosti.

8. Za odstranjevanje hrane med zobmi uporabite zobno nitko ali ščetko za medzobne prostore in previdno odstranite koščke hrane po vsakem obroku.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.