scetkanje

Profesionalna oskrba in ustna higiena z roko v roki

Mnogo je bilo že napisanega o boleznih obzobnih tkiv, načinih zdravljenja in preprečevanju ponovnega obolenja. Premalo energije in časa pa zobozdravniki in ustni higieniki namenijo motivaciji pacientov in osveščanju o ustrezni ustni higieni. Ta del higienske faze parodontalnega zdravljenja je vsaj toliko pomemben kot profesionalni del – čiščenje trdih in mehkih zobnih oblog, luščenje in glajenje korenin ter dezinfekcija obzobnih žepkov. Če taki pacienti ne spremenijo kvalitete ustne higiene, zagotovo pride do ponovnega obolenja obzobnih tkiv.

Učenje primerne ustne higiene mora biti individualno prilagojeno glede na psihofizično kondicijo posameznega pacienta ter stanja v ustih.

Poznamo več vrst ščetkanja: horizontalna tehnika, vertikalna tehnika (Leonard 1939), krožno ščetkanje (Fones 1934), sulkusno ščetkanje (Bass 1948), vibracijska tehnika (Stillman 1932), sučna tehnika – ‘roll’, modifi cirana Bass-Stillmanova tehnika …

Najpogosteje je uporabljena horizontalna tehnika. Uporabljajo jo ljudje, ki niso bili nikoli podučeni o ustreznem načinu ščetkanja zob. Najpreprostejša je, toda danes velja za neustrezno, saj zobnih oblog ne odstranjuje učinkovito in lahko povzroči poškodbe tako mehkih kot trdih ustnih tkiv. Danes se največkrat priporoča modificirana Bass-Stillmanova tehnika, pri kateri ščetko prislonimo pod kotom 45 stopinj glede na os zoba proti korenini, na mejo med dlesen in zob. Vlakna zobne ščetke rahlo vstopajo v dlesnin žleb, ob tem pa pomikamo ščetko minimalno naprej in nazaj, temu pa dodamo še zasuk ščetke od dlesni proti grizni ploskvi zoba. Ta tehnika je izredno zahtevna in ni primerna za vsakega pacienta. Pomembna je individualna prilagoditev, saj v določenih primerih nima smisla popolnoma spreminjati pacientovega starega načina ščetkanja, če bi imelo to za posledico zmanjšanje učinkovitosti, predvsem pa motivacije.

Ob pravilni in individualno ustrezni tehniki ščetkanja pa ne smemo pozabiti tudi na čiščenje medzobnih prostorov z zobno nitko ali medzobno ščetko. Tudi pri tem je potreben individualni pristop, saj niso vsi medzobni prostori primerni za zobno nitko (konkavne aproksimalne površine kočnikov in ličnikov ter izredno ozki medzobni prostori).

Za izvajanje ustrezne ustne higiene svetujemo uporabo ustreznih pripomočkov:

TePe Supreme – Da vam modifi cirana Bass-Stillmanova tehnika ne bi predstavljala prevelikih težav, vam svetujemo zobno ščetko TePe Supreme. Ta ima podaljšane ščetine, ki se zarinejo tudi v medzobne prostore in pod dlesnijo. Stimulira dlesni in učinkovito odstrani zobne obloge.

Nitka SPLAT – Je ploščate oblike in prožna, tako da z lahkoto zdrsi med tesne medzobne prostore, hkrati pa je močna in se ne cefra.

Medzobna ščetka TePe Angle – Majhna glava ščetke je oblikovana pod posebnim kotom za enostavnejši in učinkovit dostop do težje dostopnih predelov med zobmi. Idealna je za čiščenje med zadnjimi zobmi in dostop z notranje strani. Daljše ploščato držalo z oporo za prstne blazinice omogoča stabilen in ergonomičen prijem, kar zagotavlja lažje vodenje ščetke in bolj učinkovito čiščenje.

Za izbiro najprimernejših izdelkov ste vabljeni v Dentoteko na brezplačni posvet k ustnemu higieniku, ki bo zagotovo našel primerno rešitev za vas.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha