Profesionalna oskrba in ustna higiena z roko v roki | Ustna Medicina
scetkanje

Profesionalna oskrba in ustna higiena z roko v roki

Mnogo je bilo že napisanega o boleznih obzobnih tkiv, načinih zdravljenja in preprečevanju ponovnega obolenja. Premalo energije in časa pa zobozdravniki in ustni higieniki namenijo motivaciji pacientov in osveščanju o ustrezni ustni higieni. Ta del higienske faze parodontalnega zdravljenja je vsaj toliko pomemben kot profesionalni del – čiščenje trdih in mehkih zobnih oblog, luščenje in glajenje korenin ter dezinfekcija obzobnih žepkov. Če taki pacienti ne spremenijo kvalitete ustne higiene, zagotovo pride do ponovnega obolenja obzobnih tkiv.

Učenje primerne ustne higiene mora biti individualno prilagojeno glede na psihofizično kondicijo posameznega pacienta ter stanja v ustih.

Poznamo več vrst ščetkanja: horizontalna tehnika, vertikalna tehnika (Leonard 1939), krožno ščetkanje (Fones 1934), sulkusno ščetkanje (Bass 1948), vibracijska tehnika (Stillman 1932), sučna tehnika – ‘roll’, modifi cirana Bass-Stillmanova tehnika …

Najpogosteje je uporabljena horizontalna tehnika. Uporabljajo jo ljudje, ki niso bili nikoli podučeni o ustreznem načinu ščetkanja zob. Najpreprostejša je, toda danes velja za neustrezno, saj zobnih oblog ne odstranjuje učinkovito in lahko povzroči poškodbe tako mehkih kot trdih ustnih tkiv. Danes se največkrat priporoča modificirana Bass-Stillmanova tehnika, pri kateri ščetko prislonimo pod kotom 45 stopinj glede na os zoba proti korenini, na mejo med dlesen in zob. Vlakna zobne ščetke rahlo vstopajo v dlesnin žleb, ob tem pa pomikamo ščetko minimalno naprej in nazaj, temu pa dodamo še zasuk ščetke od dlesni proti grizni ploskvi zoba. Ta tehnika je izredno zahtevna in ni primerna za vsakega pacienta. Pomembna je individualna prilagoditev, saj v določenih primerih nima smisla popolnoma spreminjati pacientovega starega načina ščetkanja, če bi imelo to za posledico zmanjšanje učinkovitosti, predvsem pa motivacije.

Ob pravilni in individualno ustrezni tehniki ščetkanja pa ne smemo pozabiti tudi na čiščenje medzobnih prostorov z zobno nitko ali medzobno ščetko. Tudi pri tem je potreben individualni pristop, saj niso vsi medzobni prostori primerni za zobno nitko (konkavne aproksimalne površine kočnikov in ličnikov ter izredno ozki medzobni prostori).

Za izvajanje ustrezne ustne higiene svetujemo uporabo ustreznih pripomočkov:

TePe Supreme – Da vam modifi cirana Bass-Stillmanova tehnika ne bi predstavljala prevelikih težav, vam svetujemo zobno ščetko TePe Supreme. Ta ima podaljšane ščetine, ki se zarinejo tudi v medzobne prostore in pod dlesnijo. Stimulira dlesni in učinkovito odstrani zobne obloge.

Nitka SPLAT – Je ploščate oblike in prožna, tako da z lahkoto zdrsi med tesne medzobne prostore, hkrati pa je močna in se ne cefra.

Medzobna ščetka TePe Angle – Majhna glava ščetke je oblikovana pod posebnim kotom za enostavnejši in učinkovit dostop do težje dostopnih predelov med zobmi. Idealna je za čiščenje med zadnjimi zobmi in dostop z notranje strani. Daljše ploščato držalo z oporo za prstne blazinice omogoča stabilen in ergonomičen prijem, kar zagotavlja lažje vodenje ščetke in bolj učinkovito čiščenje.

Za izbiro najprimernejših izdelkov ste vabljeni v Dentoteko na brezplačni posvet k ustnemu higieniku, ki bo zagotovo našel primerno rešitev za vas.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.