Preprosti nasveti za preprečevanje zobne gnilobe | Ustna Medicina

Preprosti nasveti za preprečevanje zobne gnilobe

Zobni karies navadno povzroča nabiranje obloge iz delčkov hrane, sline in bakterij na površini zob. Bakterije v plaku razkrajajo sladkor v hrani in proizvajajo kislino, ki raztopi sklenino zoba. Zobna gniloba se običajno začne kot majhna luknjica v sklenini, ki v primeru, da ga ne zdravimo, sčasoma prebije zunanjo plast sklenine in napade mehkejše tkivo, ki sestavlja jedro zoba. Z napredovanjem kariesa je lahko prizadeto tudi živo jedro zoba z živci in krvnimi žilami.

Da do tega ne bi prišlo, vam v nadaljevanju ponujamo nekaj preprostih nasvetov, s pomočjo katerih lahko sami zaustavite razvoj kariesa in tako največ storite za zdravje vaših zob in ustne votline.

1. Uživajte hrano, bogato z vitamini A, K in D

Vitamin K je odgovoren za zdravje in razvoj čeljustnih kosti, ki podpirajo zobe. Zato je pomembno, da uživamo živila, ki vsebujejo več vitamina K, kot so zelje, cvetača, listnata zelenjava, jogurt, sir in ribje olje. Tudi hrana, bogata z vitaminoma A in D, bo zmanjšala verjetnost za nastanek zobne gnilobe, nahaja pa se med drugim v kozjem siru, piščančjih jetrih, jajcih in lososu.

2. Zmanjšajte vnos ogljikovih hidratov in sladkorja

Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo hrano, bogato z ogljikovimi hidrati in sladkorjem, več možnosti za nastanek kariesa. Zaradi tega moramo omejiti vnos teh živil v naše telo.

3. Uživajte hrano, ki je bogata s kalcijem
Jogurt, mleko in sir bodo učvrstili vaše zobe in zmanjšali možnost za nastanek zobne gnilobe. Pri uživanju jogurtov bodite pozorni, da izberete tiste, ki ne vsebujejo dodanih sladkorjev.

4. Spijte 6 do 8 kozarcev vode dnevno

Voda pomaga, da ostanki hrane v ustih lažje razpadejo in nevtralizira prisotno kislino. Zaradi tega jo spijte vsaj 6 kozarcev dnevno.

5. Zobe si umivajte dvakrat dnevno

Redno in pravilno ščetkanje zob ter nitkanje medzobnih prostorov, bo onemogočilo razvoj bakterij v vaših ustih, ki povzročajo karies. Zobe si umivajte zjutraj in zvečer, vsaj dve minuti in pri tem upoštevajte pravilno tehniko.

6. Na vašem jedilniku naj bo večkrat zelenjavna juha

Če želite “nahraniti ” svoje zobe, si skuhajte juho, bogato z vam ljubo zelenjavo, po možnosti ekološko pridelano. Strokovnjaki svetujejo, da jušno osnovo pripravite iz piščančjih ali telečjih kosti, saj te vsebujejo snovi, ki pomagajo pri regeneraciji zob.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.