Preprosti nasveti za preprečevanje zobne gnilobe | Ustna Medicina

Preprosti nasveti za preprečevanje zobne gnilobe

Zobni karies navadno povzroča nabiranje obloge iz delčkov hrane, sline in bakterij na površini zob. Bakterije v plaku razkrajajo sladkor v hrani in proizvajajo kislino, ki raztopi sklenino zoba. Zobna gniloba se običajno začne kot majhna luknjica v sklenini, ki v primeru, da ga ne zdravimo, sčasoma prebije zunanjo plast sklenine in napade mehkejše tkivo, ki sestavlja jedro zoba. Z napredovanjem kariesa je lahko prizadeto tudi živo jedro zoba z živci in krvnimi žilami.

Da do tega ne bi prišlo, vam v nadaljevanju ponujamo nekaj preprostih nasvetov, s pomočjo katerih lahko sami zaustavite razvoj kariesa in tako največ storite za zdravje vaših zob in ustne votline.

1. Uživajte hrano, bogato z vitamini A, K in D

Vitamin K je odgovoren za zdravje in razvoj čeljustnih kosti, ki podpirajo zobe. Zato je pomembno, da uživamo živila, ki vsebujejo več vitamina K, kot so zelje, cvetača, listnata zelenjava, jogurt, sir in ribje olje. Tudi hrana, bogata z vitaminoma A in D, bo zmanjšala verjetnost za nastanek zobne gnilobe, nahaja pa se med drugim v kozjem siru, piščančjih jetrih, jajcih in lososu.

2. Zmanjšajte vnos ogljikovih hidratov in sladkorja

Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo hrano, bogato z ogljikovimi hidrati in sladkorjem, več možnosti za nastanek kariesa. Zaradi tega moramo omejiti vnos teh živil v naše telo.

3. Uživajte hrano, ki je bogata s kalcijem
Jogurt, mleko in sir bodo učvrstili vaše zobe in zmanjšali možnost za nastanek zobne gnilobe. Pri uživanju jogurtov bodite pozorni, da izberete tiste, ki ne vsebujejo dodanih sladkorjev.

4. Spijte 6 do 8 kozarcev vode dnevno

Voda pomaga, da ostanki hrane v ustih lažje razpadejo in nevtralizira prisotno kislino. Zaradi tega jo spijte vsaj 6 kozarcev dnevno.

5. Zobe si umivajte dvakrat dnevno

Redno in pravilno ščetkanje zob ter nitkanje medzobnih prostorov, bo onemogočilo razvoj bakterij v vaših ustih, ki povzročajo karies. Zobe si umivajte zjutraj in zvečer, vsaj dve minuti in pri tem upoštevajte pravilno tehniko.

6. Na vašem jedilniku naj bo večkrat zelenjavna juha

Če želite “nahraniti ” svoje zobe, si skuhajte juho, bogato z vam ljubo zelenjavo, po možnosti ekološko pridelano. Strokovnjaki svetujejo, da jušno osnovo pripravite iz piščančjih ali telečjih kosti, saj te vsebujejo snovi, ki pomagajo pri regeneraciji zob.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha