(Prepovedana) ljubezen do kave in čaja | Ustna Medicina
caj-kava

(Prepovedana) ljubezen do kave in čaja

Smo v februarju, mesecu ljubezni, mesecu svetega Valentina.

Pred dnevi sem se udeležil enkratnega koncerta ultra virtuoza Nigela Kennedyja, ki je gostoval v okviru Zimskega festivala Ljubljana. Direktor Darko Brlek je izrazil veselje nad dejstvom, da smo tudi v teh “mrtvih” zimskih mesecih ljudje dobili razlog, da gremo ven, na dogodke, na druženje in kulturno izpopolnjevanje. Z njim delim razmišljanje. Pa vendar, februar je zelo zanimiv mesec, saj v sebi skriva veliko, morda komu izmed vas nepoznanih, dejstev.

Ali ste vedeli, da je februar zadnji mesec, ki so ga (skupaj z januarjem) uvrstili v romanski koledar? Šele kasneje, z nastopom julijanskega oziroma gregorijanskega koledarja, je dobil drugo mesto med meseci. Od tod tudi pojasnilo, zakaj se mesec oktober imenuje po številki osem (latinsko “Octo”), čeprav je deseti mesec. Ravno zaradi tega, ker so Rimljani za prvi mesec v letu šteli marec, januar in februar pa sta bila zadnja dva. Tako je november po starem rimljanskem koledarju deveti mesec (latin. “Novem”), december pa deseti (latin. “Decem”).

Februar je prav tako edini mesec, ki lahko preteče brez prisotnosti polne lune.

Je mesec zaljubljenih, čeprav bi to moralo veljati za vse mesece, se strinjate? Zdi se mi, da je Valentinov praznik bolj namenjen trgovcem in cvetličarjem kot ostalim.

V ZDA in Kanadi februarja obeležujejo zelo pomemben, nam morda manj poznan, Svižčev dan. 2. februarja namreč svizec oziroma njegova senca določi ali se bo začela pomlad ali pa bo zima vztrajala še naslednjih 6 mesecev. Zanimivo verovanje, ki je bilo predstavljeno tudi v fenomenalnem filmu Groundhog Day. Če si ga če niste ogledali, storite to čimprej in spoznajte mesto Punxsutawney ter odličnega Billa Murraya v glavni vlogi.

Zaradi Superbowla (finale ameriškega nogometa) je to mesec, ko se prikaže vsa oglaševalska ustvarjalnost. Letos gre moj glas oglasu za Amazon Alexo.

Čaka nas še pepelnična sreda, letos sovpada z valentinovim, ki simbolizira 46 dnevno postno pot do velike noči. Dan pred tem pa je seveda pust oziroma tolsti torek, ko se na debelo najemo. Razen,  če ne hujšamo že pred tem. Moja letošnja usoda.

Poleg tega pa je letos februar še posebej pomemben za nas na Ustni Medicini in tudi za vas, dragi bralci novičnika Od ust do ust.  Novičnik, ki se bliža svoji 50. izdaji je namreč v svojem skoraj 5 letnem obstoju dosegel svoj namen – osveščati o važnosti in ohranjanju zdravega nasmeha in o vseh nevarnostih, ki ga ogrožajo. Opažamo, da so vsi ti posamezni dotiki z vami in javnostjo obrodili sadove in da prinašajo pomik proti zdravju, stabilnosti, mirnosti in lepoti.

A vendar, vse to so informacije, ki napisane v preprostem jeziku nosijo s sabo profesorski značaj. So enosmerne.

Zato sva se s Sebastjanom odločila, da po skupno 27 letih izkušenj in delu ter pogovorih z več kot 5.500 pacienti celotno komunikacijo prestaviva nivo višje.

Ta mesec izdajamo knjigo, imenovano Coffee & Teeth, ki ste jo na nek način napisali vi, pacienti. Naši cenjeni gostje. V njej odgovarjava na 20 vprašanj, ki nam jih v ordinaciji največkrat zaupate, pa na njih do sedaj niste dobili poštenega odgovora. Obenem sva se dotaknila tudi vprašanj, ki jih zaradi različnih razlogov ne postavite, pa bi bilo nujno, da bi jih.

Obljubljava, da boste s to knjigo (seveda je zaželeno, da jo dejansko preberete) začeli na zobozdravstvo gledati drugače. S pravega zornega kota. Kot koristniki zobozdravstvenih uslug boste imeli v roki dodatno orodje, s katerim boste lažje razumeli smiselnost poti do ustnega zdravja, ki si ga zaslužite. Na zobozdravnike pa boste začeli gledati kot na strokovnjake, ki smo na vaši strani z željo, da na čim bolj eleganten način poskrbimo za vaše zdravstvene in čustvene potrebe.

Februar je lep mesec.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.