POT PACIENTA – od strahu in nezavednega do zadovoljstva in vedenja – IV. del (CELOSTNI PREGLED)

Celostni pregled ustnega (ne)zdravja je nekaj, kar se ne more zgoditi samo po sebi. Terapevt in njegovo podporno osebje morajo biti usmerjeni k odkrivanju znakov, ki rušijo pacientovo ustno zadovoljstvo, na drugi strani pa mora pacient postati primerno informiran, da razume smiselnost celostnega pregleda. Sploh če ga je v ordinacijo pripeljala odlomljena plomba ali preventivni pregled in je prepričan, da je z njegovim ustnim zdravjem drugače vse v redu.

Brez ustrezne komunikacije in graditve primernega odnosa s pacientom lahko ta kmalu pomisli, da je celostni pregled bolj namenjen terapevtu kot njemu. Seveda do tega trenutka ne sme priti. Zato vam na koncu prvega pregleda/posveta vedno pojasnimo, zakaj je potrebno iskati objektivne podatke in izvesti diagnostiko, ki presega 5 minutni pogled v usta in hiter komentar rentgenske slike. Z drugimi besedami, iskanje diagnostičnih podatkov na vseh 4 področjih ustnega zdravja je pravo detektivnsko delo in kar potrebujete vi, dragi pacienti, je zobozdravstveni Hercule Poirot in ne inšpektor Japp. Šele, ko se natančno oceni zdravje obzobnih tkiv, zob, ugriza in estetske značilnosti nasmeha lahko zmagoslavno rečeš: “Aha, vem kdo je morilec. Skličite vse osumljene v procesu čez 5 minut v sobi za konjak.”

Kaj vse zajema celostni pregled?

Najprej naredimo rentgenske posnetke. Sem sodijo ali lokalni posnetki, ortopan ali 3 dimenzionalna slika vaših ust. S posebnim računalniškim programom vam izmerimo stopnjo obolenja dlesni. Samo ta pregled traja več kot 30 minut. Zaradi koristi, ki jih pregled dlesni z računalniško sondo prinaša, prihajajo nanj pacienti iz praktično celotne Slovenije. Še danes nam ni jasno, kako to, da smo edini, ki takšen pregled nudimo in izvajamo, ko pa gre za diagnostični fundament, če se izrazimo malo drugače. Rentgenski posnetek je za natančno postavitev zdravstvene diagnoze obzobnih tkiv pač premalo.

Nato pride na vrsto drugi sklop odkrivanja zdravstvenih dejstev v ustih. To so zobje. Natančno je potrebno oceniti biomehansko stanje vsakega zoba v ustih. Njegovo trdnost, integriteto, primernost starih plomb, prevlek in mostičkov. Odkriti je potrebno, kateri zobje so koreninsko zdravljeni in ali so ta zdravljenja primerna. Na tej stopnji se tudi odkrivajo popularni granulomi.

Celoten pregled se je v preteklosti, na žalost pa marsikje še danes, vrtel izključno okoli zob.
Tretji del pregleda je funkcionalna analiza ugriza. Ta del je v sodobnem zobozdravstvu, poleg odkrivanja parodontalne bolezni, najpomembnejši gradnik pacientove ustne sreče. Obenem nam predstavlja največji izziv, ker je doseči stabilen in funkcionalen ugriz izredno težko, poleg tega pa je zbiranje podatkov o ugrizu zamudno delo, ki poteka večino časa izven ust.
Na koncu diagnostične poti nas čaka še estetska ocena nasmeha. Za to naredimo približno 25 natančnih fotografskih posnetkov.

Ko oddide pacient domov se za nas pravo delo šele začne. Vse zbrane podatke je potrebno urediti, jih kritično oceniti da bi na koncu lahko podali oceno tveganja v 15 kategorijah ustnega zdravja. Te kategorije so razporejene vse od dlesni do nasmeha (estetike).
Ko zberemo vse objektivne podatke o pacientu in subjektivne (vprašalnik o zdravju) lahko naredimo načrt oskrbe, ki ga predstavimo pacientu ob naslednjem obisku.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha