Parodontalna bolezen in srčnožilne bolezni | Ustna Medicina

Parodontalna bolezen in srčnožilne bolezni

Bolezni dlesni in ostalih obzobnih tkiv so v današnjem času glavni krivec za izgubo zob, saj prizadenejo kar tri od štirih ljudi. Ob tem je zaskrbljujoče dejstvo, da je kar 70 odstotkov ljudi prepričanih, da parodontalne bolezni nimajo.

Parodontalna bolezen je agresivna in napredujoča bolezen, ki za sabo pušča nepovratno škodo. Nezdravljeno vnetje dlesni napreduje v globlja obzobna tkiva, nastanejo tako imenovani obzobni žepi, v katerih se kopičijo bakterije. Z napredovanjem bolezni se obzobni žepi poglabljajo, ker propadajo vsa tkiva, ki držijo zob v čeljusti. Zobje se začnejo majati, na koncu pa preprosto izpadejo, ker nimajo več opore. Toda parodontalna bolezen ne pomeni le vnetja, ki je omejeno samo na ustno votlino. Posledice so lahko precej resnejše, saj bolezen dokazano povzroča številna akutna ter kronična obolenja, med katerimi so tudi bolezni srca in ožilja.

Srčnožilne bolezni so še vedno glavni vzrok za smrt v sodobnem svetu. Študije so pokazale neposreden vpliv parodontalne bolezeni na razvoj srčnožilnih bolezni. Bakterije, ki povzročajo parodontalno bolezen, namreč vdirajo v telo in direktno vplivajo na razvoj aterosklerotičnih plakov, poleg tega pa s tvorbo strupov sprožijo vnetni odziv celotnega telesa. Tako je danes CRP (protein, ki ga tvorijo jetra kot odziv na PB) bolj natančen pokazatelj za razvoj srčnega infarkta, kot sam nivo holesterola.

Bolniki, ki imajo napredovalo parodontalno bolezen, imajo dvakrat več možnosti za srčni infarkt kot ljudje brez vnetja obzobnih tkiv. Raziskave so pokazale, da so ti bolniki celo od tri- do štirikrat bolj izpostavljeni tveganju za ta hud zaplet, ki ogroža življenje. Če k temu dodamo še druge dejavnike tveganja, potem se verjetnost, da se bo to zgodilo, stopnjuje.

Podobno je parodontalna bolezen dejavnik tveganja tudi za možgansko kap. Ljudje s parodontalno boleznijo imajo tako 2- do 3-krat večjo možnost za razvoj te kapi!

Pred kakršnokoli operacijo ali presaditivijo organa je obvezno, da se parodontalna bolezen sanira, saj v nasprotnem primeru obstaja velika verjetnost za razvoj sepse in pooperacijskih zapletov.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.