Ortodontija v deželi vzhajajočega sonca | Ustna Medicina
japonska

Ortodontija v deželi vzhajajočega sonca

Tokratni članek vam pišem iz Tokia, čudovitega mesta, v katerem se združujeta tradicija in visoka tehnologija. Zakaj ravno z Japonske? Razlog je preprost. Pred tremi leti sem spoznal čudovitega človeka in vrhunskega strokovnjaka ortodonta, imenuje se Keizo Hiroshe. Skupaj sva obiskovala program za predavatelje Incognito lingvalnega sistema, kjer so nas strokovnjaki iz Nemčije in ZDA pripravljali za vodenje tečajev za specialiste ortodonte.

Keizovi primeri so bili resnični primer japonske natančnosti in učinkovitosti. Dodelani do najmanjše podrobnosti, in kar mi je bilo pri njem še posebno všeč, je nama obema skupni poudarek začetkom zdravljenja – pomembnost diagnostike. Še pred začetkom zdravljenja, torej namestitvijo aparatov, moramo namreč zbrati pripomočke, s katerimi natančno preverimo, za kakšno nepravilnost gre pri vsakem pacientu. Ko te pripomočke natančno analiziramo, je čas, da se odločimo, ali bomo morali narediti prostor, kam premakniti posamezne zobe in kako predvidoma zaključevati ob koncu aktivnega zdravljenja. Še preden sploh začnemo aktivno zdravljenje, že razmišljamo o zaključku in vzdrževalni fazi. Seveda smo si ljudje med seboj še vedno različni in ne moremo predvideti, kako se bo posameznik odzval na mehaniko aparatov, vendar nam je pot v večji meri znana, in če pride do odstopanja od začrtane smeri, laže in hitreje spremenimo potek zdravljenja.

Japonska, dežela vzhajajočega sonca, je resnično nekaj posebnega. Podobna je deželam ostale azijske celine, a ljudi odlikuje popolna predanost delu, ki ga opravljajo. Nobeno delo ni nečastno, in ko se lotijo dela, ga opravljajo s tako zavzetostjo in natančnostjo, da je nam Evropejcem to včasih resnično smešno. Vendar je rezultat tisti, ki potrjuje njihov način. Podrobnosti so tiste, ki na koncu pripeljejo do vrhunskega rezultata, in skupno delo ter skupinska predanost je Japonsko pripeljala do tehnološkega napredka, ki si ga skoraj ne znamo predstavljati. In ni samo delo na prvem mestu, kot si večinoma predstavljamo. Obstaja japonska beseda, katere pomen lahko razložimo tako, da prevzamejo določeno stvar, ki jo vidijo v tujini ali pripeljejo s seboj, jo raziščejo ter na koncu izboljšajo. Lahko je to hrana, tehnologija ali umetnost, ni pomembno.

Hkrati so tudi ljudje, ki radi uživajo, vendar to počnejo, ko je čas za to. Takrat se popolnoma predajo in na njihovo srečo ne porabijo veliko alkohola. Malo pivo in karaoke sta več kot dovolj.

Spoznavanje različnih kultur in izobraževanje pri vrhunskih strokovnjakih, ki so pripravljeni brezpogojno deliti svoje znanje, je neprecenljivo in ga moramo zgrabiti z obema rokama, če imamo le možnost. S tem si širimo obzorja svojega bivanja na zelenem planetu in spoznamo skrivnosti, ki nam bogatijo vsakdan ter nam ponujajo drugačen pogled na vsakodnevne izzive. Veselim se, da bom to lahko delil z vami in tudi vam pričaral nasmeh na obraz. Arigatogoizamasu!

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.