Nitkanje zob je enako pomembno kot ščetkanje | Ustna Medicina

Nitkanje zob je enako pomembno kot ščetkanje

Brezhibna ustna higiena je prvi pogoj za popolno ustno zdravje. Brezhibne ustne higiene pa ni mogoče doseči brez uporabe zobne nitke. Zakaj?

Predstavljajmo si zob kot kocko (slika). Če bi bila ta kocka ena sama, se zdi seveda enostavno očistiti vse ploskve kocke z metlico (zobno ščetko). V ustih pa nimamo le enega samega, ampak več zob, ki se stikajo med sabo, kot bi imeli več kock v zaporedju. Zato ploskve kock, ki mejijo drugana drugo, z metlico ni mogoče očistiti. Ta stik oziroma prostor med dvema zoboma imenujemo medzobni prostor. Medzobni prostor predstavlja idealno ‘skrivališče’ za ostanke hrane in bakterije, ki so v ustni votlini. Ti so seveda vir preživetja bakterij, ki ob presnovi ostankov hrane sproščajo stranske produkte, ki povzročajo vnetje (vnetje dlesni, parodontalna bolezen, zobna gniloba). Če teh ostankov hrane ni, smo pred škodljivimi učinki bakterij varni. Zato je čiščenje medzobnih prostorov zelo pomembno, pravzaprav nujno.

Čiščenje medzobnih prostorov je mogoče le z zobno nitko ali tudi medzobno krtačko. Nobena zobna ščetka ne doseže tega zelo majhnega medzobnega prostora, zato je uporabljanje zobne nitke nujno za popolno ustno zdravje.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.