Nitkanje zob je enako pomembno kot ščetkanje

Brezhibna ustna higiena je prvi pogoj za popolno ustno zdravje. Brezhibne ustne higiene pa ni mogoče doseči brez uporabe zobne nitke. Zakaj?

Predstavljajmo si zob kot kocko (slika). Če bi bila ta kocka ena sama, se zdi seveda enostavno očistiti vse ploskve kocke z metlico (zobno ščetko). V ustih pa nimamo le enega samega, ampak več zob, ki se stikajo med sabo, kot bi imeli več kock v zaporedju. Zato ploskve kock, ki mejijo drugana drugo, z metlico ni mogoče očistiti. Ta stik oziroma prostor med dvema zoboma imenujemo medzobni prostor. Medzobni prostor predstavlja idealno ‘skrivališče’ za ostanke hrane in bakterije, ki so v ustni votlini. Ti so seveda vir preživetja bakterij, ki ob presnovi ostankov hrane sproščajo stranske produkte, ki povzročajo vnetje (vnetje dlesni, parodontalna bolezen, zobna gniloba). Če teh ostankov hrane ni, smo pred škodljivimi učinki bakterij varni. Zato je čiščenje medzobnih prostorov zelo pomembno, pravzaprav nujno.

Čiščenje medzobnih prostorov je mogoče le z zobno nitko ali tudi medzobno krtačko. Nobena zobna ščetka ne doseže tega zelo majhnega medzobnega prostora, zato je uporabljanje zobne nitke nujno za popolno ustno zdravje.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha