Miti in resnice o amalgamskih plombah | Ustna Medicina
amalgam

Miti in resnice o amalgamskih plombah

“Amalgamske zalivke – da ali ne?”, je v zobozdravstveni stroki eno najbolj perečih vprašanj. Poznavanje tematike je še vedno pomanjkljivo, zato je prav, da spoznamo nekaj resnic in zmot o amalgamu.

Amalgamske plombe držijo dlje kot bele …

“Doktor, veste, nič me ne boli, pa že 25 let jih imam,” je najpogostejši stavek, ko želi pacient pohvaliti ‘stabilno’ in ‘zdravo’ stanje svojega zobovja. Drži, da amalgamske plombe zdržijo dolgo v primerjavi s sodobnimi belimi kompozitnimi zalivkami, saj so novejši materiali izjemno občutljivi za rokovanje, tehnike izdelave pa so se v zadnjih letih zelo izpopolnile in jih zobozdravniki v preteklosti še niso obvladali. Strokovno ustrezno narejena bela plomba mora ščititi zob vsaj tako dolgo, kot je slišati med ljudmi za amalgamsko.

Amalgamske plombe so močne …

Material oz. zlitina, iz katere so narejene amalgamske plombe, je izredno močan, močnejši od strukture zoba. Zato amalgamska plomba zdrži na mestu dolgo časa po tem, ko se je pod njo že začel proces ponovnega kariesa. Celo tako močna je, da razpoči zob. Kovina se namreč med nihanjem temperature v ustih krči in razteza. Večja je plomba, večje je spreminjanje njene dimenzije. Če pa se plomba ‘premika’, je jasno, da ne tesni in zapira zoba na način, ki bi bakterijam onemogočil vdor v notranjost zoba in preprečil okužbo.

Zastrupljajo naše telo

Velik delež sestave amalgamskih plomb predstavlja živo srebro, ki se sprošča med izdelavo in strjevanjem. Merljiva koncentracija živosrebrnih hlapov se sprošča tudi med njihovim odstranjevanjem, zato je treba poskrbeti za ustrezno zaščito.

Zastrupljajo okolje in naravo

Ta trditev je zagotovo držala v preteklosti, danes pa je sanitarna regulativa takšna, da ima vsak zobozdravniški stol vgrajen amalgamski separator. To je poseben centrifugalni filter, ki preprečuje iztok živega srebra od opilkov plomb v okolje.

Zaradi njih teče električni tok v ustni votlini

Amalgam je zlitina več kovin, katerih sestava v odstotkih se razlikuje med izdelovalci, prav tako po letih izdelave. Zaradi različne sestave se v ustih ustvari potencial (napetost), slina pa je medij (elektrolit), ki omogoča prevajanje električnega toka.

Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

 

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.