Kulinarika in zobje | Ustna Medicina
kulinarika_image

Kulinarika in zobje

Prepričan sem, da ste bralci o vplivu prehrane na zobe in zdravje zob prebrali že zelo veliko in ni potrebno ponavljati. Kar pa zagotovo niste veliko brali je o vplivu prehrane na mehka tkiva, t.j. dlesni, sluznico in kost, ter s tem povezan imunski odziv ter sposobnost celjenja.

Pomemben dejavnik, ki vpliva na stanje dlesni in ostalih obzobnih tkiv je tudi stres. V sodobnih prehranskih smernicah se govori o t.i. protivnetni prehrani, ki ima za temelj uživanje nepredelanih živil ekološkega izvora, brez enostavnih sladkorjev in belih mok. Sproti pripravljena hrana ekološkega izvora je torej primat pri ohranjanju dobre kondicije našega telesa in omogoča boljšo kapaciteto pri celjenju in obnavljanju. Seveda je še vedno potrebno očistiti zobne površine 2x na dan s ščetko in 1x na dan z medzobno nitko, vendar je verjetnost hujših potekov bolezni nižja. Hkrati obstajajo tudi prehranska dopolnila, ki pomagajo pri celitveni sposobnosti telesa, je pa na tem področju veliko nejasnosti v poplavi produktov. To področje poznam polprofesionalno zato se ne bi spuščal v podrobnosti, bi pa pa iz lastne izkušnje poudaril, da deluje zelo učinkovito. Stres kot tak je lahko zelo škodljiv in to se lahko odrazi na stanju mehkih tkiv v ustih. Če se osredotočimo na osnovna čutila potem je okušanje dobre hrane lahko zelo pomirjujoče, to je še toliko bolj učinkovito ob dobri glasbi in v dobri družbi. Vzemite si čas kak četrtek za urico ali dve in presekajte teden tako, da bo petek že začetek vikenda, dasiravno bo še delovni dan. Recimo v Tamanu skušamo poskrbeti  za take dogodke, ki napolnijo dušo in telo ter zmanjšajo stresne hormone ter tako vplivamo na boljše celjenje obzobnih tkiv. Upam, da v decembru pripravimo dogodek, kjer bojo dr. Bele, dr. Berkopec ter gospod Halič, vodja Tamana, poskrbeli za vaše dlesni skupaj z duetom Triosebki. Datum vam še sporočimo, vsekakor pa na facebook-u redno objavljamo dogodke. Podprite torej zdravljenje dlesni s sproščanjem, ob sproti pripravljeni hrani, odlični glasbi ter v dobri družbi.

 

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.