Koreninsko zdravljenje (endodontija) | Ustna Medicina
koreninsko zdravljenje

Koreninsko zdravljenje (endodontija)

Koreninsko zdravljenje ali endodontija je izredno zahteven postopek zdravljenja, s katerim odstranimo z bakterijami okuženo ali poškodovano tkivo iz notranjosti zoba. Zdravljenju koreninskih kanalov posvečamo v Ustni Medicini veliko pozornosti, saj so le ustrezno zdravljeni in oskrbljeni mrtvi zobje primeren temelj za plombiranje ali protetično nadgradnjo. To pa je tudi edini način, s katerim zagotovimo odsotnost vnetja v kosti (granulom). Telo tako ni več obremenjeno z bakterijami in tudi ne z dražečimi vplivi polnilnega materiala.

S koreninskim zdravljenjem ohranimo zob, ki bi sicer moral biti odstranjen. Čeprav je tkivo odstranjeno, je zob še vedno živ in se hrani iz okoliških obzobnih tkiv. Do odmrtja notranjosti zoba najpogosteje pride zaradi zobne gnilobe, lahko pa tudi zaradi mehanskih poškodb zoba in še nekaterih drugih vzrokov. V vseh primerih pride do postopnega vdiranja bakterij v prostor, kjer je zobna pulpa (skupek žil in živca). Pojavi se vnetje zobne pulpe, ki lahko traja od nekaj dni do nekaj mesecev. Če ne ukrepamo pravočasno, bakterije potujejo po koreninskem kanalu v spodaj ležečo kost. Pride do razgradnje oz. topljenja kostnine okrog konca zobne korenine. Nastane granulom – kroničen vnetni proces, ki napreduje različno hitro  in ob neustreznem ukrepanju vodi v izgubo kosti okoli prizadetega in sosednjih zob ter povzroči njihov izpad.

Kar 80 odstotkov takšnih vnetij se odvija brez simptomov ali pa so ti komaj zaznavni.  “Malo me je napihalo” ali pa “prehladil sem si čeljust”, pogosto slišimo v ordinacijah. V vsakem primeru se v določeni stopnji okužbe pojavi bolečina in oteklina, ki nas običajno zbudi sredi noči. Ker je prekrvavitev v pulpni prostor prekinjena, antibiotiki niso rešitev, saj ne morejo doseči bakterij. Tako obstaja le dve rešitvi problema: izpuliti zob ali izvesti koreninsko zdravljenje.

Kako poteka koreninsko zdravljenje?

Ker gre za izjemno zahteven postopek, se mora terapevt pri obravnavi zavedati negativnih posledic, ki jih imajo neustrezno oskrbljeni zobje na celotno telo. Kvaliteta dela je odvisna od izkušenj terapevta in le natančen dostop do vsakega kotička kanalov daje možnosti za končno uspešno koreninsko zdravljenje. Pri tem je ključnega pomena, da se notranjost zoba temeljito očisti povsem do konca koreninskih kanalov. Najpogostejša napaka je čiščenje koreninskih kanalov do polovice dolžine ali še manj. Od doslednosti izvajanja te terapije je odvisna njena dolgoročna uspešnost.

Pred pričetkom koreninskega zdravljenja se je potrebno prepričati, da sta pacient in njegov zob sploh primerna za zdravljenje. Potrebno je oceniti stanje obolelosti zoba in se prepričati ali je ostalo dovolj zdravih zobnih tkiv za obnovo ter polno delovanje zoba po končanem zdravljenju. V nasprotnem primeru je bolje izbrati drugo možnost (odstranitev zoba) in se tako izogniti možnim zapletom.

Sodobna obravnava koreninskega kanala zajema veliko novih metod, ki znatno izboljšajo uspešnost endodontskega zdravljenja. Cilj zdravljenja koreninskega kanala je v tem, da delo poteka s sterilnimi instrumenti, s katerimi čim bolj mehansko očistimo in razkužimo ter nazadnje s posebno pasto in gumo (gutaperko) napolnimo prostor, kjer je prej bil zobni živec.

 

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.