Koliko časa bom še nosil ta aparat? | Ustna Medicina
ortodont

Koliko časa bom še nosil ta aparat?

Zagotovo eno najpogostejših vprašanj, ki jih slišimo v naši ordinaciji. Se ga tudi zelo razveselimo, kajti natančen odgovor je jasen: žal vam na to vprašanje ne morem odgovoriti, kajti premiki zob so zelo odvisni od posameznika.

Običajno se v začetni fazi zobje pomikajo zelo počasi, kajti začnemo s šibkimi silami, da se tkiva, ki držijo zobe v kosti, laže prilagodijo novim težnjam. Šele po začetni fazi je napoved o dolžini trajanja zanesljivejša. Moji kolegi in pacienti se velikokrat pošalijo, da ko vprašajo ortodonta, kdaj bo konec terapije, se njegov odgovor običajno glasi: »Kmalu, še kake pol leta.« Ali ko rečemo še dva meseca, to zagotovo pomeni vsaj še pol leta. Seveda pa v večini primerov ni tako. Zadnje čase so v uporabi tehnološko vedno bolj napredni materiali, ki razporedijo silo na področja, kjer ta nato optimalno deluje na pomikanje zoba. S tem so tudi zobje optimalno obremenjeni, zato se učinkoviteje premikajo. Z obiski v ordinaciji, ki se običajno zgodijo vsak (drugi) mesec, se vzpostavi razmerje med zdravnikom in pacientom, ki traja kar nekaj let. To je izrednega pomena, kajti tudi tukaj je rezultat zdravljenja v veliki meri odvisen od sodelovanja posameznika. Že v osnovni fazi, v kateri je bistvena ustrezna ustna higiena, je izredno pomembno, da pacient zaupa nasvetom, ki jih podajamo strokovnjaki. Tudi če določene stvari ne gredo kot po maslu, je pomembno, da poiščemo skupne rešitve, ki nato pripeljejo do želenega rezultata. V naslednjih fazah zdravljenja pa je sodelovanje še toliko pomembnejše, saj brez upoštevanja navodil pri nošenju npr. intramaksilarnih elastik pozitivnega rezultata ne more biti. Izdelovalci se sicer trudijo in razvijajo vedno več nesnemnih aparatov, ki delujejo 24 ur ter so tako še bolj optimizirani.

Ob koncu zdravljenja, ko aparat snamemo, se začne še eno zelo pomembno obdobje – vzdrževanje doseženega stanja. V njem je spet izredno pomembno sodelovanje in nošenje retencijskih (vzdrževalnih) aparatov, kajti zobje se začnejo utrjevati v kosti, šele ko snamemo aparat. Ker se remodelacija tkiv zgodi v prvem letu, je to najpomembnejši čas sodelovanja in nošenja običajno snemnih aparatov.

Vedno bomo storili vse, kar je v naši moči, da bo zdravljenje potekalo hitro, učinkovito in kar se da prijetno.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.