Ko ne gre vse po načrtu … | Ustna Medicina
images

Ko ne gre vse po načrtu …

Ključ do uspešnega zdravljenja in dosego popolnega ustnega zdravja je v skrbno pripravljenem načrtu celostne terapije. Za pripravo načrta je treba preučiti vsa štiri področja ustnega zdravja; to so biološko, biomehansko, funkcionalno ter estetsko področje. Potrebni so skrben pregled ustne votline, natančne meritve obzobnih tkiv, razširjena rentgenska diagnostika, analiza ugriza, estetsko ovrednotenje ter želje in zahteve pacienta. Največkrat je to delo najmanj dveh terapevtov z mnenjem konzilija s prisotnima specialistoma oralne kirurgije in ortodontije.

V medicini in stomatologiji žal ni nič stoodstotno. Tako gre lahko tudi pri še tako skrbno pripravljenem načrtu kaj narobe. Pa tukaj ne mislim na morebitno nespretno potezo, »težko roko« terapevta, ampak na dogodke in situacije, ki se jih kljub razširjeni diagnostiki ne da predvideti. Taki zapleti pomenijo odmik od prvotno zastavljenega načrta, včasih pa tudi bistveno podaljšanje terapije. O nekaj najpogostejših, ki jih srečujemo v vsakodnevni praksi, bomo govorili v tem sestavku.

Od menjave zalivke do koreninskega zdravljenja:

Ko se lotimo menjave zalivke, ki neustrezno tesni, ali popravila kariesa, smo velikokrat presenečeni, kako obsežna je preparacija v zobni kroni. Karies moramo seveda sčistiti do zdrave zobovine, včasih ob tem pridemo do zobnega živca. Včasih nastalo situacijo rešujemo z direktnim kritjem živca z bioaktivnim cementom MTA, največkrat pa sledi endodontsko zdravljenje zoba. To pomeni odstranitev zobnega živca, dezinfekcijo in hermetično polnitev zobnih kanalov. Sledi končna restavracija zobne krone s keramičnimi zalivkami ali prevlekami. Ne samo da to pomeni vsaj tri nekoliko daljše obiske pri zobozdravniku, pomeni tudi večjo investicijo. Za menjavo zalivke potrebujemo približno eno uro, za omenjeno zdravljenje s končno protetično oskrbo zoba pa celo do štiri ure.

Slika 1: Na obeh zobeh je bil pod amalgamsko zalivko nepričakovano zelo globok karies, na enem zobu je prišlo nepričakovano do koreninskega zdravljenja.

 

Pooperativna bolečina in krvavitev:

Skoraj vsak invaziven poseg ima tveganje za pooperativno bolečino. Že izdelavi zalivke lahko sledi rahla preobčutljivost zoba na hladno in toplo, ki traja nekaj dni. Največkrat so bolečine prisotne po oralnokirurških posegih ali prvi fazi endodontskega zdravljenja zoba. Pomembno je, da natančno upoštevamo terapevtova navodila, posebno po kirurških posegih, kot so hlajenje, ustrezna higiena ust, protibolečinska sredstva, počitek itd.

Pogost zaplet po puljenju zoba je tudi krvavitev iz ekstrakcijske rane. Ta je pogostejša pri pacientih, ki zaradi drugih bolezenskih stanj prejemajo terapijo proti strjevanju krvi. Odmerek teh zdravil je treba pred posegom prilagoditi. V izogib podaljšani krvavitvi in za pospešeno celjenje uporabljamo PRF-membrane, ki jih med operacijo vstavimo v rano in jo tesno zašijemo. PRF-membrana je pripravljen koncentrat krvnih celic in beljakovin pacientove krvi, ki jo iz roke vzamemo tik pred kirurškim posegom.

Zlom kanalskega instrumenta:

Pri endodontskem zdravljenju je sicer redek zaplet zlom kanalskega instrumenta v kanalu. Ta zaplet lahko bistveno spremeni potek endodontskega zdravljenja, lahko pripelje tudi do odstranitve zoba. Ob instrumentaciji kanalov uporabljamo različne iglice in pilice, ki so lahko ročne ali strojne. Nekatere so izredno tanke in krhke. Če so kanali močno zaviti ali kalcinirani, lahko taka iglica že ob običajni uporabi poči in se neugodno zasidra v koreninski kanal. Tak košček iglice predstavlja tujek, ki ga je treba v večini primerov odstraniti. To se trudimo posebno takrat, ko imamo prisoten granulom ali kako drugače močno inficirane koreninske kanale. Zalomljen delček nam onemogoča ustrezno dezinfekcijo kanalov. V redkih primerih lahko zalomljen fragment pustimo kot del polnitve kanala, ob morebitnih težavah zaplet pozneje rešujemo z mikrokirurško apikotomijo.

Slika2: Zalomljen kanalski instrument kot del koreninske polnitve. Zob je asimptomatski.

 

          

 

Slika 3: Zob pred in po odstranitvi zalomljenega instrumenta. Polnitev z bioaktivnim cementom.

 

 

 

 

Karies pod staro prevleko:

Velikokrat se srečujemo z dilemo o zamenjavi stare prevleke, ki na prvi pogled deluje še ustrezna. Tudi na rentgenski sliki velikokrat ne odkrijemo kariznega uničenja pod prevleko. A včasih je situacija tako brezupna, da se odločimo za odstranitev takih zob. Na sliki 4 je začetno stanje pri gospe, kjer smo prvotno načrtovali ohranitev najmanj treh zob v spodnji čeljusti. Uporabili bi jih za nosilce teleskopskih prevlek, ki bi nosile protezo. Po demontaži smo ugotovili, da bo takšna izvedba nemogoča, saj je bilo uničenje zob preobsežno. Treba je bilo odstraniti vse zobe in na novo načrtovati vstavitev dveh vsadkov (slika 5) in implantantno podprte totalne proteze. Terapija se je zavlekla za skoraj šest mesecev.

Slika 4: Slika v času načrtovanja, pred pričetkom sanacije.

Slika 5: Slika po odstranitvi spodnjih zob in vstavitvi dveh implantatov

 

Zapleti izven ordinacije:

Zobotehnični izdelki so danes izredno natančno izdelani in tehnološko zelo zapleteni. V postopku izdelave gre lahko marsikaj narobe – neustrezna barva, premalo natančno prileganje, neustrezno oblikovanje … Zelo pomembni so termini, ko preverjamo ustreznost protetičnih izdelkov. Če je izdelek neustrezen, ga je treba največkrat narediti na novo. Žal zob, razen v protezah, ne izbiramo iz kataloga, zato je individualno prilagajanje zelo zahtevno in zamudno.

Slika 6: Neustrezna barva cirkon prevleke pri poskušnji. Celoten zobotehnični postopek je bilo treba ponoviti.

Neudeležba na termin:

Potek zdravljenja je časovno skrbno načrtovan. Med posameznimi fazami zdravljenja ne sme preteči preveč časa, saj s tem tvegamo neuspeh dotedanjega dela in ogrozimo zastavljen načrt. Terapevt se na vsak obisk pacienta temeljito pripravi, preuči rentgenske slike, asistenca pripravi tehnično opremo, laboratorij naroči potreben material za izdelavo protetičnega izdelka. Zamujen termin pomeni zamujeno priložnost, da pacient po optimalni poti doseže popolno ustno zdravje. Seveda so tudi izjeme. Ne moremo predvideti bolezni, prelomnih življenjskih dogodkov, ko je obisk zobozdravnika drugotnega pomena. »A ne ravnajmo se po vremenu in ob dežju ne ostanimo doma,« saj nam to lahko oteži pot do želenega cilja.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.