Kdaj je najbolje začeti z ortodontskim zdravljenjem? | Ustna Medicina
ortodont

Kdaj je najbolje začeti z ortodontskim zdravljenjem?

Žal na to vprašanje ni enostavnega odgovora. Začetek zdravljenja je zelo odvisen od nepravilnosti, ki so prisotne v ustni votlini. Za ugotavljanje le teh, je nujno potrebno pridobiti diagnostične pripomočke (študijski modeli, fotografije obraza, rentgenski posnetki, meritve dlesni), ki jih natančno analiziramo in na podlagi ugotovitev pripravimo načrt zdravljenja. Ta se seveda razlikuje tudi glede na starost posameznika.

V zgodnjem otroštvu smo predvsem pozorni na nepravilnosti funkcije žvečenja, ki se najbolj očitno kaže kot enostranski funkcionalni križni griz, kot poudarjena spodnja čeljust, premalo razvita spodnja čeljust ali z odprtim grizom pri sprednjih zobeh. V teh primerih in če opazimo razne razvade, kot so sesanje palca ali prstov, dihanje na usta, grizenje lične sluznice, nepravilno požiranje, je z ortodontskim zdravljenjem priporočeno začeti čimprej. To pomeni že v mlečnem ali zgodnjem menjalnem zobovju pri starosti 5 – 6 let. V tem obdobju je mogoče velikokrat korigirati nepravilnosti z interceptivnimi ukrepi (manjši posegi, ki potrebujejo enostavne rešitve), usmeriti rast in razvoj v normalni tok in preprečiti nastanek težjih nepravilnosti. Tako lahko pripravimo ugodne pogoje za izrast stalnih zob. Velikokrat pa se šele pri izraščanju stalnih zob začnejo kazati posledice v nesorazmerju med velikostjo čeljustnic in velikostjo zob. Nastalo tesno stanje lahko rešujemo bodisi z vodenimi ekstrakcijami ali počakamo na izrast vseh stalnih zob in jih naknadno po potrebi izpulimo.

Žal večina nepravilnosti še vedno nastane kot posledica neustrezne prehrane in higiene, ki se pri otrocih kaže s predčasno izgubo mlečnih zob zaradi kariesa. V teh primerih je najprej potrebno ustaviti propad zob in nato ob izrasti stalnih zob z aparati odpravimo nastalo škodo. Za zdravljenje z nesnemnimi aparati je optimalen čas po izrasti vseh stalnih zob, ko otroci oziroma mladnostniki že sami brezhibno skrbijo za ustno higieno. Le ta je izrednega pomena, da se med zdravljenjem ohranijo zdravi zobje.

Po izrasti stalnega zoba v ustno votlino je njegova oblika večinoma idealna in na zobu ni še nobenih sprememb. V tem obdobju lahko večinoma dosežemo idealen rezultat, če so razmerja med zobmi ustrezna. Z leti se v ustih dogaja marsikaj in s tem se lahko povečuje tudi število posegov na zobeh, lahko pride tudi do prekomerne obrabe stalnih zob ali celo do izgube posameznih zob.

Vse našteto pomeni, da je doseganje idealnega stanja z leti vedno bolj težavno in sprejemati je potrebno vedno več kompromisov, kar nas na koncu pripelje do tega, da lahko z ortodontskim zdravljenjem dosežemo zgolj optimalen rezultat. V tem primeru je naloga specialista ortodonta, da pripravi pacienta na dokončno protetično oskrbo, s katero nato dosežemo želeni idealen rezultat.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha