Kaj so Matjažu zamolčali? | Ustna Medicina
zobozdravnik

Kaj so Matjažu zamolčali?

Za kakršno koli oceno o načinu oskrbe in stroških oskrbe je potrebno biti najprej dobro informiran. Pacienta (gosta) moraš dobro spoznati, ugotoviti njegovo trenutno stopnjo ustnega IN telesnega zdravja, spoznati kakšna so njegova pričakovanja ter želje, izvesti celotno diagnostiko, ki je večplastna, narediti primerne rentgenske posnetke, fotografije, študijske modele, itd. Samo ta proces traja toliko dolgo, kot si dental turisti vzamejo za celoten servis ust. Oziroma, kot jim ga ponudniki dental turističnih uslug namenijo.

Zbrati nujne in nepogrešljive podatke o zdravstvenem stanju pacienta je torej nujno, ni pa to vse. Nato sledi najbolj kritičen moment, kjer se vzpostavi pravi prepad med odgovornim, celostnim pristopom pacientu ter hitro dostavo produkta v usta lastnika, katerega ime v tujini niti ni važno. Temu momentu se reče načrtovanje. Šele, ko so zbrani vsi podatki dobi načrt svoj smisel. Ne pa takrat, ko se čekiraš v obmorskem hotelu ali spa-ju zraven ordinacije.

Za načrtovanje ter primerno urejevanje diagnostičnih podatkov si morajo zobozdravnik in njegov tim vzeti ogromno časa. Zavedajte se, da obstaja samo ena pravilna diagnoza, ki je ne moremo ugotoviti preko interneta ali samo na osnovi rentgenskega posnetka. Na drugi strani pa obstaja več primernih načrtov oskrbe zato se pacientu skoraj vedno ponudi dve ali tri možnosti oskrbe. A vedno je sleherni načrt (no, mora biti) podrejen potrebam in željam pacienta.

Želje pacienta se ugotovijo na dokaj enostaven način. Postaviti mu moraš pravilna vprašanja in ga poslušati. Ugotoviti njegove potrebe pa je popolnoma druga zgodba, ki se ne more zgoditi ob instant pobegih čez mejo in še dlje. Povedano drugače, kljub temu, da bo v scenariju manjkalo par poglavij, se bo naročniku vseeno obljubil dober film, s happy endom.
V tem tiči glavni problem dentalnega turizma. In to se je zgodilo tudi Matjažu. Ni bilo dovolj časa in stika z zobozdravnikom, da bi ta ugotovil, kaj je za pacienta res najbolje. Seveda se pri eni plombi, ki jo potrebuješ ne bo zgodila neka tragedija, če ti jo naredijo v kakšnem letovišču. Pri vseh ostalih primerih, kjer pacient potrebuje obsežnejše zdravljenje, pa mu ne bomo mogli zagotoviti čim manjšega tveganja za zaplete na 4 področjih ustnega zdravja in udobja. Ta so; biološko (obzobna tkiva), biomehansko (zobje), funkcionalno (ugriz) terestetsko področje.

Tem 4 kriterijem lahko zadostimo le v primeru, če nas pri načrtovanju vodi kritično razmišljanje ter intelektualna presoja, kako z zbranimi podatki pacientu omogočiti dolgoročno stabilnost ustnega zdravja. Tega procesa ne more nadomestiti nobena tehnologija in tudi ne najboljši material na svetu. Ravno zato je razglabljanje o tem kdo koristi boljše materiale, mi ali Hrvati, brezpredmetno, vsaj ko se pogovarjamo o koristih, ki bi jih pacient naj imel zaradi sodelovanja z nami (zobozdravniki).

V kratkem času je pacientu NEMOGOČE zagotoviti zdrava obzobna tkiva in nadzor nad okužbo le teh. To je proces, ki traja v povprečju 2-3 mesece in zahteva tesno sodelovanje celotnega zobozdrastvenega tima s pacientom. Mimogrede, za eno izmed oblik vnetja (okužbe z bakterijami) obzobnih tkiv trpi več kot 80 % slovenske populacije. Zagotavljamo vam, da je torej odstotek ljudi, ki se nezavedajoč te statistike prepustijo v oskrbo čezmejnim kolegom, ISTI, če ne še večji. In tako dobijo v par obiskih “nove zobe” na obolele dlesni. Ker te pač “niso pomembne”.

Verjetno si ta isti zobozdravnik ni vzel časa, da bi ob odhodu iz ordinacije pacientu pojasnil, da ima zaradi neozdravljene ter ignorirane parodontalne bolezni kar 200 % več možnosti za srčni infarkt ter možgansko kap in da bo kljub novemu nasmehu imel še vedno neprijeten ustni zadah.

Naslednji izziv načrtovanja je, kako doseči dolgoročno mehansko stabilnost obstoječih zob. Tudi tukaj je diagnoza bistvena. Velikokrat so zobje poškodovani, boleči, premaknjeni in gnili. Danes se ne smemo spraševati samo KAJ narediti, da jih “popravimo” ampak ZAKAJ so zobje sploh takšni, kakršni so. Kateri dogodki in biološke značilnosti so se v preteklosti zgodili v pacientovih ustih, da imajo danes takšno stanje zob. Šele, ko si odgovorimo na to vprašanje, se lahko zavemo dejanskih potreb pacienta in kasneje primerne rešitve zanj.
Pacienti imate posebne potrebe tudi glede vašega ugriza in medsebojnega odnosa zob. Ni dovolj le, da dobite nove zobe v zgornji in spodnji čeljusti. Ugriz teh zob mora biti takšen, da bodo v slehernem položaju zobje, žvečne mišice in čeljustni sklep v harmoničnem, sproščenem odnosu.

Zavedamo se, da si ljudje želijo lepega nasmeha in je to velikokrat glavni motiv prihoda v ordinacijo. Pri tem zavedanju je potrebno je imeti pogum, da pogum, da pacientu pošteno poveš neprijetno, a zdravo resnico. Estetika pride na vrsto šele, ko prebrodiš vse izzive in pasti, ki jih načrtovanje vsebuje. Šele takrat lahko prispeš do zadnje točke miselnega procesa. Estetike. Kakšen naj bo izgled zob ter nasmeha, da se bo pacient z rešitvijo v trenutku poistovetil. Načrtovanje nasmeha je umetnost sama za sebe, ki pa nima popolnoma nobenega smisla niti opravičila, dokler nismo poskrbeli za zdrave dlesni, močne zobe ter stabilen ugriz.

Ne oporekamo znanju zobozdravnikov, ki dostavljajo nove zobe po modelu dentalnega turizma, čeprav je pošteno pomisliti, da marsikdo izmed njih nima prehojene primerne izobraževalne poti. Učna krivulja je pri takšnih izzivih dolga in večplastna. Prav tako se nam zdi razpravljanje o materialih nepotrebno. Čeprav še vedno velja, da za malo denarja veliko muzike ne boš slišal. Res je tudi, da če bi bilo ponudnikom teh uslug pomembno zdravje in resnične dolgoročne koristi pacientov, potem bi se verjetno ukvarjali s svojimi državljani in sokrajani.

Glavni problem je, da četudi zobozdravniki na Hrvaškem, Srbiji ali pa denimo v Bolgariji imajo znanje in primerne materiale, pa vsega tega ne bodo dostavili na pravilen način. V kratkem času lahko pacientu dostaviš nasmeh samo, če si zavestno sprejel odločitev, da boš preskočil nujne točke obravnave ustnega zdravja. Tega si pacienti ne zaslužite, da o etiki ter našem poslanstvu sploh ne govorimo.

Vedite, da sladek okus hitre dostave izdelka v ustih ter nižje cene kmalu nadomesti grenkoba, ki jo s sabo nosijo napačne odločitve ter površen pristop sočloveku. Vse prevečkrat to grenkobo delimo s pacienti kot je Matjaž, ki na koncu pridejo v naš kliniko in nas prosijo, da popravimo škodo, ki je obstajala v njihovih ustih že pred odločitvijo, da si bodo zobe (ne ustnega zdravja) uredili ceneje in z veljavnim potnim listom.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.