Kaj se skriva za zobmi? | Ustna Medicina
zobje-nasmeh

Kaj se skriva za zobmi?

Vsak dan si ljudje po vsem svetu izmenjamo veliko različnih poljubov: zračni poljub, hiter poljub na lica, poljub na roko … Tako izražamo naklonjenost, ljubezen, prijateljstvo. Z zdravstvenega vidika pa z vsakim fizičnim stikom izmenjujemo majhne stanovalce naših teles – viruse in bakterije. Nevarnost predstavljajo predvsem poljubi, pri katerih pride do izmenjave sline.

Predstavila vam bom nekaj najpogostejših bolezni, ki jih povzročajo virusi ali bakterije in so povezane s poljubljanjem oz. izmenjavo sline.

Virusi povzročajo pogosta obolenja kot so gripa, prehlad in viroza, saj se te bolezni širijo kapljično in zato prenašajo tudi s poljubljanjem.

Kissing disease ali bolezen poljubljanja – ja, poljub ima celo svojo bolezen! To je drugo ime za infekcijsko mononukleozo, ki jo povzroča Epstein-Barr virus. Bolezen poteka večinoma kot navadni prehlad oz. gripa, ki ji lahko sledi nekajmesečna utrujenost. Značilna je predvsem za mlade med 15 in 24 letom. Skoraj vsi jo tekom življenja prebolimo, v veliki večini brez posledic.

Morda se vam je že zgodilo, da ste prišli k zobozdravniku, pa smo vas zaradi herpesa na ustnicah prenaročili na drug dan. To nadležno krasto na ustnicah povzročata virusa herpes simplex tip 1 in tip 2. Z virusom se nas večina tekom življenja prekuži, ob padcu imunskega sistema pa se speči virus znova aktivira in povzroča težave. Ker je ta virus zelo nalezljiv in se ob aktivni okužbi lahko razširi tudi na druge dele telesa, raje prihranite svoje poljube dokler bolezen ne izzveni.

Morda ste že kdaj zasledili trditev, da so usta najbolj »umazan« del telesa? S tem je mišljeno, da imamo v ustih veliko število bakterij, kar pa je napačno označeno kot umazano. V ustih imamo namreč »slabe« in »dobre« bakterije; dobre so tiste, ki s svojim bivanjem preprečujejo razrast slabih in sobivajo z našim telesom. Slabe bakterije pa med drugim povzročajo karies (zobno gnilobo) in parodontalno bolezen. Obstaja veliko raziskav in dokazov, da je glavni krivec za zobno gnilobo Streptococcus mutans. Ta se prenaša s slino – ne samo med partnerji, ampak tudi iz starša na otroka. Na ta način lahko starši vplivajo na ustno zdravje svojih otrok.

Parodontalno bolezen povzroča več različnih bakterij. Bolezen ima več stopenj, eno od oblik pa ima velika večina odraslih. Kaže se kot vnetje dlesni, slab zadah, majavost zob. Skozi ranjeno dlesen bakterije lažje prehajajo v telo in povzročajo težave po celem telesu. Tako kot pri prenosu bakterij iz starša na otroka v primeru zobne gnilobe, je podobno pri parodontalni bolezni.

Konec koncev pa je poljubljanje prijetna izkušnja in prav je, da jo delimo z ljudmi, ki so nam blizu. Ob primerni ustni higieni in splošnem zdravju nimate razloga za večje skrbi, zato naj poljubljanje ostane užitek.

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.