zobje-nasmeh

Kaj se skriva za zobmi?

Vsak dan si ljudje po vsem svetu izmenjamo veliko različnih poljubov: zračni poljub, hiter poljub na lica, poljub na roko … Tako izražamo naklonjenost, ljubezen, prijateljstvo. Z zdravstvenega vidika pa z vsakim fizičnim stikom izmenjujemo majhne stanovalce naših teles – viruse in bakterije. Nevarnost predstavljajo predvsem poljubi, pri katerih pride do izmenjave sline.

Predstavila vam bom nekaj najpogostejših bolezni, ki jih povzročajo virusi ali bakterije in so povezane s poljubljanjem oz. izmenjavo sline.

Virusi povzročajo pogosta obolenja kot so gripa, prehlad in viroza, saj se te bolezni širijo kapljično in zato prenašajo tudi s poljubljanjem.

Kissing disease ali bolezen poljubljanja – ja, poljub ima celo svojo bolezen! To je drugo ime za infekcijsko mononukleozo, ki jo povzroča Epstein-Barr virus. Bolezen poteka večinoma kot navadni prehlad oz. gripa, ki ji lahko sledi nekajmesečna utrujenost. Značilna je predvsem za mlade med 15 in 24 letom. Skoraj vsi jo tekom življenja prebolimo, v veliki večini brez posledic.

Morda se vam je že zgodilo, da ste prišli k zobozdravniku, pa smo vas zaradi herpesa na ustnicah prenaročili na drug dan. To nadležno krasto na ustnicah povzročata virusa herpes simplex tip 1 in tip 2. Z virusom se nas večina tekom življenja prekuži, ob padcu imunskega sistema pa se speči virus znova aktivira in povzroča težave. Ker je ta virus zelo nalezljiv in se ob aktivni okužbi lahko razširi tudi na druge dele telesa, raje prihranite svoje poljube dokler bolezen ne izzveni.

Morda ste že kdaj zasledili trditev, da so usta najbolj »umazan« del telesa? S tem je mišljeno, da imamo v ustih veliko število bakterij, kar pa je napačno označeno kot umazano. V ustih imamo namreč »slabe« in »dobre« bakterije; dobre so tiste, ki s svojim bivanjem preprečujejo razrast slabih in sobivajo z našim telesom. Slabe bakterije pa med drugim povzročajo karies (zobno gnilobo) in parodontalno bolezen. Obstaja veliko raziskav in dokazov, da je glavni krivec za zobno gnilobo Streptococcus mutans. Ta se prenaša s slino – ne samo med partnerji, ampak tudi iz starša na otroka. Na ta način lahko starši vplivajo na ustno zdravje svojih otrok.

Parodontalno bolezen povzroča več različnih bakterij. Bolezen ima več stopenj, eno od oblik pa ima velika večina odraslih. Kaže se kot vnetje dlesni, slab zadah, majavost zob. Skozi ranjeno dlesen bakterije lažje prehajajo v telo in povzročajo težave po celem telesu. Tako kot pri prenosu bakterij iz starša na otroka v primeru zobne gnilobe, je podobno pri parodontalni bolezni.

Konec koncev pa je poljubljanje prijetna izkušnja in prav je, da jo delimo z ljudmi, ki so nam blizu. Ob primerni ustni higieni in splošnem zdravju nimate razloga za večje skrbi, zato naj poljubljanje ostane užitek.

e-obvestila

Začutite sproščen utrip Ustne Medicine tudi digitalno! Izbrane vsebine novičnika Od ust do ust vam bomo dostavili neposredno v elektronski nabiralnik, tako da boste vedno na tekočem z dogajanjem, novostmi in posebno ponudbo za vaš popoln nasmeh. Prijavite se na e-obveščanje in nikoli ne zamudite najbolj aktualnih novic ter posebnih ugodnosti.

Za uspešno vključitev v naš sistem e-mail obveščanja vas prosimo za vašo privolitev za naslednje aktivnosti:

 
Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete tako, da kliknete povezavo za odjavo v nogi katerega koli e-poštnega sporočila, ki ga prejmete od nas, ali pa nam pišete na info@ustna-medicina.com.
Z vašimi podatki bomo ravnali s spoštovanjem in vso odgovornostjo. Za več informacij o naših postopkih zasebnosti preberite Politiko zasebnosti. S klikom spodaj se strinjate, da vaše podatke obdelamo v skladu s temi pogoji.
 
captcha