Kaj ima ortodontsko zdravljenje opraviti s poletno vročino? | Ustna Medicina
Ortodont

Kaj ima ortodontsko zdravljenje opraviti s poletno vročino?

Vsekakor lahko povlečemo nekaj vzporednic. Prvič, ko pomislimo na poletje, se nam v mislih takoj prikažejo peščene plaže, kopalke, poležavanje ali nam ljube športne aktivnosti. Skratka, vsak najde nekaj, kar najraje počne v poletnem času. In pri tem najlaže pozabimo, da imamo nameščen ortodontski aparat, se sprostimo v poletnih radostih ter si privoščimo vse, o čemer smo sanjarili med letom.

Druga vzporednica je, da uporabljamo visokotehnološke materiale, ki so se razvili za področje vesoljskih izletov in postojank, zato delujejo različno glede na temperaturne spremembe. Dobro, zvezdice ali nosilci (breketi) se ne spreminjajo ob vročem in hladnem, vsaj ne v meri, ki bi bila ključna za ortodontsko zdravljenje. Kar pa se spreminja, so mehanske lastnosti žičnih lokov, ki povezujejo nosilce med seboj. V začetnih fazah zdravljenja uporabljamo tako imenovane superelastične žične loke, ki so okrogli in tanjši. Njihove dimenzije označujemo s številkami (npr. 012, 014, 016), kar pomeni, da je žični lok okrogel premera 0.012 inča. S pomočjo Googla je to zelo enostavno spremeniti v nam znane milimetre, vendar si je tiste številke tako težko zapomniti, da smo se navadili na oznake v inčih, ki jih nato izmenjujemo s kolegi ortodonti. Ti superelastični loki imajo spomin. To pomeni, da loku, ko ga zvijemo, spremenimo obliko, ko pa ga spustimo, se znova vrne nazaj v prvotno obliko. Kot bi si material zapomnil, v kaj se mora povrniti. Če npr. zvijemo navadno bakreno žico, bo ta ostala zvita.

Ko se lok vrača v prvotni položaj, se hkrati sprošča šibka sila približno optimalne stalne vrednosti od 50 do 150 gramov, kar je idelano za premike zob. Jeklene žice sproščajo enako silo, kot smo jo uvedli, medtem ko nikelj-titanove žice zaradi spremenjene kristalne strukture sproščajo bistveno šibkejšo silo. Šele ob res močnem in hitrem ukrivljanju s posebnimi kleščami se material iz nikelj-titanove zlitine tako spremeni, da ostane zvit v novi obliki in položaju. To lastnost izkoriščamo v posebnih primerih, ko želimo dodatno sidrišče ali preprečiti neželene premike loka.

Zanimivo je, da to tehnologijo uporabljajo tudi pri izdelavi smuči in očal. Ko so pred leti začeli uporabljati omenjene materiale pri smučkah, si je prijatelj ravno kupil najnovejši model Elanovih slalomskih smuči, ki so imele značilnost, da so vedno držale pravilno obliko. In to je v zavoju še kako pomembna lastnost! Ker pa ima ta material za ortodontijo dobro, za smučko pa ne tako dobro lastnost, da ob hitri in prekomerni sili ostane v novem položaju, se je to prijatelju zgodilo v nepričakovanem trenutku in pristal je na zadnji plati. Ker je bila sila na smučko v kratkem času ogromna, se je ta tako zvila, da je imela čisto novo obliko – U-obliko –, in to je bilo katastrofalno za ultrakratko slalomsko dilo. Na srečo je tovarna upoštevala garancijo in prijatelj je kmalu brezplačno dobil novejši model.

Ti visokotehnološki materiali pa imajo še to lastnost, da začnejo delovati, ko se segrejejo na človeško temperaturo 36,6 stopinj Celzija. To je njihova optimalna delovna temperatura, kar pomeni, da se šele takrat začnejo počasi vračati v prvotni položaj. Ker so zobje po navadi v prvih nekaj dneh občutljivi (predvsem sekalci ob hranjenju), lahko izkoriščamo poletno vročino in si mirno privoščimo velike količine sladoleda in hladne pijače. V mislih imamo seveda limonado ali hladno vodo, pivo je rezervirano za večerne seanse.

In spet se nam narišejo v mislih peščene obale, neskončni bazeni, koktajli, bikinke, mišice in uživanje na polno. In to kljub ortodontskemu aparatu ali ravno zaradi njega.

Lep dopust polnega nasmeha!

Nas želite obiskati?

Izpolnite obrazec in kmalu vas pokličemo
 
 

Dobrodošli v kliniki za celostno zobozdravstvo!

Klinika Ustna Medicina predstavlja popolnoma nov in drugačen pristop obravnave pacientov. V prvi vrsti vse, ki začnete pot oskrbe vaše ustne votline pri nas, imenujemo gosti. Želimo, da se vsak gost že pri vstopu v kliniko počuti prijetno, da izgubi morebiten strah pred zobozdravnikom in zaupa strokovnjakom, ki rešujejo vaše težave. Bistvo našega dela je dvig zavesti splošne javnosti o pomembnosti zdravja celotne ustne votline, saj ima ta velik vpliv na telo, tako fizično kot tudi psihično. Verjamemo, da sleherni uspeh zdravljenja izvira iz primernega in pristnega odnosa med posameznikom in osebjem klinike. Zato si bomo vedno vzeli dovolj časa, da vas spoznamo kot osebo in ne samo kot lastnika zob. Ne odločamo se namesto vas. Naša naloga in zaveza je, da vas primerno poučimo in vam na enostaven način razložimo zapletene stvari. Ponudimo vam možnosti, med katerimi lahko izbirate sami. Le tako bo vaša odločitev skladna z vrednotami in željami, ki jih imate. Trdno verjamemo v dejstvo, da ima vsak človek pravico do zdravja in verjamemo, da ima vsak pravico zdravju reči tudi ne.